Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΚΛΕΦΤΗΣ ΑΛΟΓΩΝ

01.04.2009
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΚΛΕΦΤΗΣ ΑΛΟΓΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σωτ. Σουλιώτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-1699-1
Σελίδες
275

Όταν η φύση πρωταγωνιστεί 
                          ή
       Αναζητώντας τη μοναξιά

Ο Περ Πέτερσον, γεννημένος στο Όσλο, τιμήθηκε με το βραβείο Impac του Δουβλίνου για το βιβλίο του «Κλέφτης Αλόγων». Σπούδασε βιβλιοθηκονομία και εργάστηκε ως υπάλληλος βιβλιοπωλείων, μεταφραστής και λογοτεχνικός κριτικός πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Έχει δημοσιεύσει πέντε μυθιστορήματα κι έχει λάβει αρκετές ακόμη τιμητικές διακρίσεις για το έργο του.

Ο ήρωας του βιβλίου Τροντ, μεσήλικας και χήρος πια, απομακρύνεται από την αστική ζωή και καταφεύγει σε μια φάρμα στα σύνορα Νορβηγίας και Σουηδίας, αναζητώντας την απόλυτη ηρεμία και μοναξιά. Αφοσιώνεται στις προσταγές της φύσης με τη φροντίδα του κτήματος που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του. Όμως η συνάντησή του με έναν γείτονα τού ανατρέπει το σκηνικό. Η παραβίαση της καθημερινής του μοναχικότητας είναι πλέον γεγονός από τον τωρινό του γείτονα και άλλοτε παιδικό του φίλο, ο οποίος δεν εισβάλλει μόνο στην καθημερινότητα του, αλλά και στις μνήμες της παιδικής του ηλικίας και ανασύρει περιστατικά και συναισθήματα που διαμόρφωσαν όχι μόνο αυτόν, αλλά και τους γύρω του.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο «Κλέφτης Αλόγων», με γραφή μιας άλλης εποχής, μαγεύει τον αναγνώστη με τις περιγραφές του για τη φύση. Εικόνες σαν πίνακες ζωγραφικής, που θυμίζουν την ταινία «Μαθήματα Πιάνου», απλώνονται στις σελίδες, γεμάτες από ήχους κλαδιών, θρόισμα ανέμου και αρώματα. Οι σταγόνες της βροχής ηχούν και αυτές μέχρι που γίνονται ποτάμια και ποτίζουν τη γη κάτω από το χάδι του ήλιου, ενώ αλλού αποτυπώνεται η ζεστασιά από τα χνώτα στον παγωμένο αέρα, όταν το ψύχος σταθεροποιεί το χιόνι και όλα γύρω λάμπουν. Η φύση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, με την εύγλωττη σιωπή της και τη δυναμική της παρουσία, αποκαλύπτοντας παράλληλα την αδυναμία της ανθρώπινης ύπαρξης. Μοιάζει να είναι η μόνη που δίνει χαρές και την ελπίδα της αναγέννησης.

Οι ήρωες δουλεύουν συνεχώς σαν μηχανές, με φτωχούς διαλόγους να ντύνουν την επικοινωνία τους, ενώ φλύαρα βλέμματα κάνουν τις συνεννοήσεις. Αφήνονται στη μοναχικότητά τους και στη φύση που τους καθοδηγεί και τους προκαλεί άλλοτε να την δαμάσουν και άλλοτε να την απολαύσουν. Όπως και η δική τους φύση άλλωστε. Οι ήρωες με κρυφή ζωή, ό,τι έχουν χαρεί το έχουν αρπάξει ή το έχουν κλέψει. Όπως το πιο ξεχωριστό άλογο του άρχοντα που ο Τροντ, άλλοτε με τον πατέρα του και άλλοτε με τον παιδικό του φίλο, καβαλίκευαν και έτρεχαν στα βουνά, παραβιάζοντας τα σύνορα της πατρίδας τους ταυτόχρονα με τα όρια του πρέπει. Και όταν πέρασαν τα σύνορα, όλα ήταν ίδια. Όμως αυτοί τα φαντάζονταν αλλιώς και δεν διέψευσαν αυτό που είδαν από αυτό που περίμεναν. Παράλληλα, η γερμανική παρουσία στα εδάφη τους, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και το πρότυπο του πατέρα κάνουν εξίσου σημαντικές τις εγγραφές στον ψυχισμό τους.

Ο Περ Πέτερσον ασχολείται με το θέμα της προσωπικής ελευθερίας και επιλογής, με ήρωες που έχουν ζωή πλασματική, γεμάτη από εκπτώσεις, σιωπές και αποστάσεις, όταν γύρω η φύση οργιάζει και ρέει, όχι μόνο ποτίζοντας τη γη, αλλά και διαμορφώνοντας και ποτίζοντας τη μνήμη τους. Μέσα σε αυτό το σκηνικό νιώθουν εγκλωβισμένοι στον εαυτό τους και τα βιώματά τους και αναζητούν τον κόσμο έξω από σύνορα, ορίζοντας παράλληλα τα προσωπικά τους όρια με τη μοναχικότητά. Είναι και αυτό μια άλλη μορφή ελευθερίας. Και την βρίσκουν; Ωστόσο η ελευθερία παρουσιάζεται σαν κάτι άπιαστο ή απαγορευμένο, που το κατακτούν κάτω από συνωμοσία και αρπαγή. Και αυτό για λίγο.

Το αποτέλεσμα είναι ο αναγνώστης να αναρωτιέται: Την ελευθερία και τη μοναχικότητα μπορούμε να την κατακτήσουμε ποτέ; Ποιος μας εμποδίζει; Τι την παραβιάζει; Ο γείτονας; Ή η ίδια η ζωή που έχει κάνει τις εγγραφές της μέσα μας;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ