Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ....

01.04.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ....
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Άννα Παπαφίγκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6781-35-3
Σελίδες
118

Το χρονογράφημα μιας σχέσης

Ο Άρνε Σουντελίν γεννήθηκε το 1951 στη Σουηδία. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με την ποιητική συλλογή «Ηλιαχτίδα». Ακολούθησε η έκδοση τριών μυθιστορημάτων. Το 2004 έγραψε μαζί με τη σύζυγό του, Αν Σέρμαν, ένα δοκίμιο για τους λεπρούς της Σουηδίας. Στη συνέχεια εξέδωσε τη μυθιστορηματική βιογραφία της Νέλυ Ζαχς. Ο Άρνε Σουντελίν ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη.

Με το συγκεκριμένο έργο του ο Άρνε Σουντελίν καταθέτει μια προσωπική ματιά (και ιστορία πιθανόν) για τη σχέση μεταξύ γιου και μητέρας και κατά πόσο μια τέτοια σχέση επηρεάζεται, όχι μόνο από την πάροδο του χρόνου, αλλά και όταν κλείνει τον κύκλο της με την αυτοκτονία της μάνας. Ο συγγραφέας δηλώνει ευθύς εξ αρχής ότι φοβάται να εκθέσει ένα τέτοιο γεγονός, αφ’ ενός για τον ίδιο και αφ’ ετέρου και κυρίως για την άποψη του πατέρα του.

Καθώς, όμως, ξεπερνά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, καταφεύγει στη συνήθη πρακτική, για να απελευθερωθεί από τις αλυσίδες των αναμνήσεών του, δηλαδή να μιλήσει και να καταγράψει, όσο πιο πιστά μπορεί, μερικές σκηνές της σχέσης του με τη μητέρα του. Και φυσικά διαπιστώνει ο συγγραφέας, όπως και ο αναγνώστης, ότι με το πέρασμα των σελίδων η γραφή γίνεται πιο ελεύθερη και νοσταλγική.

Η νουβέλα του Άρνε Σουντελίν κερδίζει εκ προοιμίου τον αναγνώστη για την απλοϊκή και παράλληλα αφοπλιστική ειλικρίνεια του δημιουργού της. Ένα τέτοιου είδους κείμενο δεν θα μπορούσε να έχει άλλο αφηγηματικό τρόπο παρά την πρωτοπρόσωπη αφήγηση εν είδει εξομολόγησης. Η γλώσσα είναι λιτή, δίχως λογοτεχνικές υπερβολές και οι διάλογοι, όπου υπάρχουν, είναι άκρως ρεαλιστικοί. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός πως ο συγγραφέας επιτυγχάνει να αποδώσει εξαιρετικά την παιδική ηλικία, όχι μόνο στη χρησιμοποίηση της γλώσσας, αλλά και στην έκφραση των κρυφών σκέψεων ενός παιδιού, καθώς σε πολλά σημεία δίδεται η εντύπωση στον αναγνώστη ότι κάποιο παιδί έχει γράψει το συγκεκριμένο κείμενο.

Πρόκειται για μια καταιγιστική και καθ’ όλα ειλικρινή μαρτυρία για ένα άκρως ιδιαίτερο θέμα, τη σχέση μητέρας-γιου, που ο Άρνε Σουντελίν απογυμνώνει και απλουστεύει με εξαιρετική μαεστρία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ