Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

HAPPY BIRTHDAY ΤΟΥΡΚΕ!

16.01.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
HAPPY BIRTHDAY ΤΟΥΡΚΕ!
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στέφανος Τζαννετάτος
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4621-3
Σελίδες
171

Αστυνομική περιπέτεια ή προσωπική οδύσσεια

Ο Γιάκομπ Αρζούνι γεννήθηκε το 1964 στη Φρανκφούρτη. Εντυπωσίασε αμέσως το κοινό με τα τρία πρώτα αστυνομικά μυθιστορήματά του, όπου κεντρικός ήρωας είναι ένας ντεντέκτιβ τουρκικής καταγωγής ονόματι Καγιανκάγια. Ακολούθησε το μυθιστόρημά του «Μάτζικ Χόφμαν», το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο έργο του. Σήμερα ζει στη νότια Γαλλία, στα σύνορα με την Ισπανία.

Ο Κεμάλ Καγιανκάγια είναι ένας Γερμανός ντεντέκτιβ τουρκικής καταγωγής, που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολλά λίτρα αλκοόλ και μηδαμινές υποθέσεις. Μια μέρα μπαίνει στο γραφείο του μια γυναίκα με σκούρο δέρμα και μαλλιά. Αμέσως καταλαβαίνει ότι πρόκειται για συμπατριώτισσά του. Εκείνη τον προσλαμβάνει για να εξιχνιάσει το φόνο του άντρα της, ο οποίος βρέθηκε μαχαιρωμένος λίγες ημέρες πριν. Ο Καγιανκάγια, αφού λαμβάνει μια καλή προκαταβολή, αρχίζει τις έρευνες. Πηγαίνει στην αστυνομία για να δει το φάκελο του νεκρού, συναντιέται με την οικογένεια της γυναίκας και του αποθανόντος για να μάθει περισσότερα πράγματα για το θύμα. Οι πληροφορίες τον οδηγούν σ’ έναν κόσμο περιθωριακό, γεμάτο ναρκωτικά και πόρνες. Όμως πρόκειται για ένα σκηνικό που δεν του προξενεί καμία αντίδραση. Παράλληλα καταφέρνει πολύ γρήγορα να βρεθεί στο στόχαστρο κάποιων ανθρώπων σε σημείο που το σώμα του γίνεται αρκετές φορές σάκος του μποξ για πολύ κόσμο.

Το βιβλίο του Γιάκομπ Αρζούνι εντάσσεται στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος. Το ύφος του συγγραφέα απλό και κυνικό, αυθόρμητο και αφοπλιστικό, κερδίζει τον αναγνώστη με την ειλικρίνεια της γλώσσας και τους περιεκτικούς διαλόγους. Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη (τρεις ημέρες), εν είδει προοιμίου, κυρίως θέματος και επιλόγου. Ο κεντρικός χαρακτήρας του κειμένου δεν πλάθεται με λόγια και πομπώδεις φράσεις, αλλά σκιαγραφείται η προσωπικότητά του μέσα από τις πράξεις του. Γεγονός είναι πως στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο η υπόθεση και η πλοκή της, όσο η πρόθεση του συγγραφέα να παρουσιάσει έναν ήρωα διαφορετικό, με αναβλητική διάθεση, οκνηρή καθημερινότητα και κυνικό ρεαλισμό, ένας ήρωας που, παρ’ όλη την αντισυμβατικότητά του, κλέβει την παράσταση.

Το βιβλίο του Γιάκομπ Αρζούνι είναι ένα ευχάριστα αναγνώσιμο κείμενο, που κερδίζει σελίδα τη σελίδα τους αναγνώστες. Πρόκειται για ένα έργο που δεν κουράζει, παρά αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο τέλος. Η μετάφραση του Στέφανου Τζαννετάτου είναι ιδιαιτέρως καλή, αποδίδοντας ορθά το ύφος του συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ