Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

04.01.2009
facebook twitter linkedin email
ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χίλντα Παπαδημητρίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-208-1
Σελίδες
289

Ας σταματήσουμε. Ας ξεκινήσουμε πάλι....
Και ας κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε.

                                                             Σελίδα 217

Ο Dinaw Mengestu γεννήθηκε στην Αιθιοπία το 1978. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία δύο ετών μαζί με την οικογένειά του για να ξεφύγουν από το δικτατορικό καθεστώς του Μενγκίστου. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Τζώρτζταουν και Κολούμπια. Το μυθιστόρημα «Όλες οι χάρες του ουρανού» πήρε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα των εφημερίδων The Guardian και Los Angeles Times για το 2007, καθώς και το βραβείο καλύτερου ξένου πρώτου μυθιστορήματος στη Γαλλία, το ίδιο έτος.

Ο Στέφανος, ένας μετανάστης από την Αιθιοπία, βρίσκεται μετά από δεκαεπτά χρόνια παραμονής σε μία ξένη χώρα, τις ΗΠΑ, σε φάση αποδόμησης της ζωής του ή αυτού που νόμιζε πως ήταν η ζωή του. Το μίνι μάρκετ που είχε φτιάξει πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οι δυο φίλοι του, ο Τζότζεφ και ο Κένεθ, μετανάστες από την Αφρική και αυτοί, δουλεύουν πολύ και εξουθενωτικά και το μόνο παρήγορο είναι οι ώρες που περνάνε μεθώντας κάποια βράδια, παίζοντας δικής τους επινόησης παιχνίδια. Η γειτονιά παρακμάζει, οι άνθρωποι χάνονται, τα σπίτια καταρρέουν μέχρις ότου, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάποιες περιοχές μετά το «θάνατό» τους, μια αύρα ανανέωσης φέρνει νέους κατοίκους, ανακαινίσεις στα κτίρια και αν όχι αληθινή ζωή, μια πραγματική τουλάχιστον ζωή. Μαζί με την αύρα της νέας γέννας του περίγυρου της πλατείας Λόγκαν ,που αφού πέθανε, βλασταίνει ξανά, μια γυναίκα με το κοριτσάκι της μπαίνουν στη ζωή του. Μια νέα πνοή από όσα δεν είχε ανασάνει ποτέ ή μια σπίθα για μια φωτιά συναισθημάτων που είχε χρόνια να νιώσει;

Η αφήγηση του συγγραφέα, στο πρώτο πρόσωπο, αποπνέει μια αμεσότητα προσέγγισης των όσων περιγράφει. Η ματιά του μεταφέρεται από την περιγραφή της πλατείας στα παιδικά του χρόνια στην Αφρική και από το μπαρ του μεθυσιού με τους δυο φίλους του, στην αναζήτηση αυτού που του λείπει. Μιας πραγματικής αγκαλιάς και της αίσθησης της αγάπης που οι μνήμες της έχουν σβήσει από τη μακροχρόνια παραμονή σε έναν τόπο που δεν κατάφερε να τον βάλει στους δικούς του ρυθμούς. Με εξαίρεση την Τζούντιθ και την κόρη της τη Ναόμι, που η παρουσία τους του δίνει ανάσες (τεχνητές αναπνοές ίσως) και τον τραβάει να ζωντανέψει ό,τι παρέμενε νεκρό μέσα του όλα αυτά τα χρόνια, όλα τα άλλα κομμάτια του σβήνουν σαν το παραμελημένο μαγαζί του. Και αν αυτός μπορεί να παλεύει σαν τον ετοιμοθάνατο ένα βήμα πριν το τέλος, τα παλιά κτίρια υποκύπτουν στην κατάρρευση από αχρηστία ή την κατεδάφιση για το καινούργιο, που όσοι ζουν εκεί το βλέπουν να εισβάλλει, για τα δικά τους μάτια, βίαια.

Ο αναγνώστης μπορεί να γίνει εύκολα φίλος με τη γλώσσα του Mengestu και από κάποιο σημείο και μετά να εξοικειωθεί τόσο, ώστε να νιώθει πώς νιώθει ο Στέφανος ή και να βλέπει με τα δικά του μάτια τα κτίρια, τους άδειους δρόμους ή τα έρημα ράφια στο μαγαζί του. Μπορεί ακόμα να αισθανθεί τη λαχτάρα του για μια οικογένεια, που είτε δεν είναι αρκετά δυνατή για να τον τραβήξει από τη συνήθεια της αδιαφορίας για όλα είτε δεν μετουσιώνεται σε συνθήκη, επειδή η έκφραση ή και ο χειρισμός της είναι άγνωστα σε αυτόν. Φόβος για την αλλαγή ή η απειρία του τι πρέπει να κάνει για να την αποκτήσει. Μια σύγχρονη αποτύπωση της μετανάστευσης και των καταστάσεων που σιωπηλά κατακλύζουν όσους υποχρεώνονται να ζήσουν μακριά από εκεί όπου οι καρδιές τους έχουν κατατεθεί παντοτινά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ