Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ

04.01.2009
facebook email
Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γωγώ Αρβανίτη
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-458-4
Σελίδες
691

Ένας αγώνας για αλλαγή ταυτότητας

Η Τζόις Κάρολ Όουτς είναι μια από τις πιο επιτυχημένες Αμερικανίδες συγγραφείς. Είναι πολυγραφότατη και το αγαπημένο της θέμα είναι η γυναίκα: η γυναίκα θύμα, η μοιραία γυναίκα, η απομονωμένη γυναίκα. Είναι εξαιρετική στο να προσεγγίζει το θέμα της άμεσα και χωρίς υπαινιγμούς. Και στην «Κόρη του Νεκροθάφτη» τοποθετεί στον πυρήνα της ιστορίας της μια γυναίκα, προσθέτοντας ακόμα ένα γυναικείο πορτρέτο στη λογοτεχνική πινακοθήκη της.

Η Ρεμπέκα Σβαρτ γεννήθηκε πάνω στο πλοίο που έφερνε τους Εβραίους γονείς της και τα αδέρφια της από τη Γερμανία στην Αμερική. Είναι λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γιάκομπ Σβαρτ, ο πατέρας της, εργάζεται ως νεκροθάφτης και αρχίζει να βλέπει παντού εχθρούς. Όταν η Ρεμπέκα γίνεται δεκατριών χρονών, ο Γιάκομπ σκοτώνει τη γυναίκα του και αυτοκτονεί. Η ήδη απομονωμένη Ρεμπέκα τώρα στιγματίζεται. Ο χρόνος περνά και η κοπέλα παντρεύεται έναν άντρα που θα αποδειχτεί βίαιος και ανισόρροπος. Όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο η Ρεμπέκα παίρνει το γιο της και τον εγκαταλείπει. Αρχίζει να γυρνάει σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να εγκαθίσταται πουθενά, αφού φοβάται μήπως την ανακαλύψει ο άντρας της. Έχει αλλάξει την εμφάνισή της και το όνομά της πια είναι Χέηζελ. Ο γιος της μεγαλώνει και δείχνει ότι έχει εξαιρετικό μουσικό ταλέντο, γι’ αυτό όταν γνωρίζει τον Γκάλαχερ, έναν πλούσιο μουσικό της τζαζ, αποφασίζει να εγκατασταθεί κάπου και να μεγαλώσει σωστά το γιο της. Όσο κι αν η απειλητική σκιά του άντρα της φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, η Χέηζελ δεν φαίνεται να ηρεμεί - οι ρίζες της την βασανίζουν και η απουσία συγγενών την στοιχειώνει.

Το μυθιστόρημα είναι το πορτρέτο μιας γυναίκας που η ζωή της καθορίστηκε από πολύ μικρή ηλικία: είναι εβραϊκής καταγωγής -και γι’ αυτό δακτυλοδεικτούμενη στην «προοδευτική» αμερικανική κοινωνία- είναι η κόρη του νεκροθάφτη που στη συνέχεια γίνεται δολοφόνος και αυτόχειρας. Είναι μια γυναίκα που πάντα τρέχει για να ξεφύγει από το παρελθόν και να δημιουργήσει καινούριες βάσεις και το καταφέρνει μόνο όταν αλλάζει την ταυτότητά της και επιλέγει να ζήσει για πάντα με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πει την αλήθεια ούτε στο δεύτερο σύζυγό της. Η ιστορία της παρουσιάζει ενδιαφέρον αν διαβαστεί απλά σαν μια περιπέτεια, ωστόσο η Όουτς αγγίζει διάφορα θέματα που τα αφήνει ανοιχτά στο τέλος, γεγονός που δημιουργεί κάποια αίσθηση ανικανοποίητου στον αναγνώστη. Το θέμα της εβραϊκής καταγωγής, για παράδειγμα, αναφέρεται αρκετά συχνά, αλλά πολύ επιφανειακά, τη στιγμή μάλιστα που η ηρωίδα επιμένει να αποσιωπά τις ρίζες της.

Είναι αλήθεια ότι ακόμα και σπουδαίοι συγγραφείς κάποια στιγμή παρουσιάζουν έργα που πιθανόν να μην είναι αντάξιά τους. «Η Κόρη του Νεκροθάφτη» είναι ένα καλό περιπετειώδες μυθιστόρημα, χωρίς ωστόσο να αγγίζει την αξία προγενέστερων μυθιστορημάτων της Όουτς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ