Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΘΕΚΛΑΣ

30.11.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΘΕΚΛΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΤΑΡΤΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δέσποινα Ιωσήφ – Μαρώ Τριανταφύλλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6671-20-3
Σελίδες
158

Ένα θεολογικό μυθιστόρημα ή μια ιστορική αναφορά

Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει συγγραφέα, οπότε θεωρήσαμε δέον να αναφερθούμε στις δυο μεταφράστριες και επιμελήτριες του κειμένου. Η Δέσποινα Ιωσήφ σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ειδικεύτηκε στην ιστορία της Ύστερης Αρχαιότητας, ενώ διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η Μαρώ Τριανταφύλλου σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σημειολογία και φιλοσοφία της τέχνης στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας και διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση.

Το εν λόγω βιβλίο, το οποίο γράφτηκε στα ελληνικά, εξιστορεί τις περιπέτειες της Θέκλας από τη στιγμή της μεταστροφής της στο χριστιανισμό και έως το θάνατό της. Ο Απόστολος Παύλος καταφτάνει στο Ικόνιο. Εκεί τον φιλοξενεί ο Ονησίφορος, ενώ ο Παύλος αρχίζει να μιλάει για τον Ιησού Χριστό. Σ’ ένα γειτονικό σπίτι, ακούει διαρκώς τις ομιλίες του η νεαρή Θέκλα, παρατώντας πλήρως τις ετοιμασίες για τον επικείμενο γάμο της, ο οποίος δεν αργεί να διαλυθεί. Έκτοτε η Θέκλα ακολουθεί πιστά τον – νέο για εκείνη – Θεό της και μπλέκεται σε μια σειρά από δοκιμασίες, από τις οποίες, με τη βοήθεια της πίστης της, θα βγει αλώβητη. Μολονότι βρίσκεται ορισμένες φορές αντιμέτωπη με τον ίδιο το θάνατο, εκείνη δεν φοβάται. Προσεύχεται. Όσο για το τέλος της ιστορίας της Θέκλας, υπάρχουν διάφορες εκδοχές, οι οποίες επ’ ουδενί δεν αποδυναμώνουν ή αποπροσανατολίζουν το κύριο νόημα του κειμένου.

Σκοπός του άγνωστου – ή της άγνωστης – συγγραφέα, όπως αναφέρουν και οι δύο επιμελήτριες, είναι να δημιουργήσει πρότυπο για μίμηση. Άλλωστε, η Θέκλα είναι η γυναίκα πρωτομάρτυς. Η συγκεκριμένη έκδοση χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική δουλειά, όχι μόνο στη μετάφραση, αλλά και στις σημειώσεις, που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το κείμενο, χρονικά και ιστορικά. Εκτός από τις εμπεριστατωμένες ιστορικές αναφορές, γίνεται και διεξοδική ανάλυση των προσώπων και της γλώσσας του κειμένου. Οφείλω να πω ότι μου θύμισε κατά πολύ πανεπιστημιακό σύγγραμμα και ότι παρουσιάζει μια εξίσου, αν όχι καλύτερα, προσεγμένη εργασία. Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι η μεγάλη εισαγωγή, η οποία, ενώ παραθέτει όλα τα στοιχεία από κάθε πλευρά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ότι ενδεχομένως να κουράσει τον απλό αναγνώστη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζεται, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, για πρώτη φορά στα ελληνικά. Πραγματικά, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι τόσο για την ιστορία αυτή καθαυτή, αλλά κυρίως για την ανάλυσή του που επιμελώς έχουν κάνει η Δέσποινα Ιωσήφ και η Μαρώ Τριανταφύλλου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ