Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

30.11.2008
facebook email
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τρισεύγενη Παπαϊωάννου
Κατηγορία
ISBN
978-960-210-530-6
Σελίδες
276

Στιγμές και αισθήματα από την Κίνα

Η Κίνα με την τεράστια ιστορία και τη διαφορετικότητά της πάντα υπήρξε ένας μυστηριώδης, άγνωστος τόπος για το δυτικό κόσμο. Μια αχανής χώρα, με ταραχώδη πορεία στο πέρασμα του χρόνου. Και η λογοτεχνία της αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο για μας, καθώς λόγω της δυσκολίας της γλώσσας δεν είναι πολλά τα έργα που παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Το βιβλίο της Τσαν Τζιέ προσφέρει μια πρώτη ξενάγηση στη σύγχρονη Κίνα, ακόμα κι αν αυτή η ξενάγηση δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή.

Το «Ας μην ξεχνάμε την αγάπη» είναι μια συλλογή επτά αρκετά μακροσκελών διηγημάτων. Στο ομότιτλο διήγημα, μια τριαντάχρονη «γεροντοκόρη» ανακαλύπτει την αξία της αγάπης διαβάζοντας το ημερολόγιο της νεκρής μητέρας της. Στη «Σμαραγδόπετρα», δυο γυναίκες που αγάπησαν -και πιθανόν ακόμα αγαπούν- τον ίδιο άντρα αναγκάζονται να αξιολογήσουν τις επιλογές του και να εκτιμήσουν τι κέρδισαν και τι θυσίασαν. Στο «Δεν ήρθε ακόμα η ώρα», ένας άντρας αναμένει την προαγωγή του, αλλά οι ελπίδες του τσακίζονται όταν τα κομματικά στελέχη του ζητούν να προωθήσει ένα συνάδελφό του. Στην «Ημιτελή Καταχώρηση», ένας ηλικιωμένος άντρας αποχαιρετά το σπίτι του και τις ελάχιστες αναμνήσεις μιας ζωής που τον προσπέρασε και ετοιμάζεται να μπει στο νοσοκομείο για να πεθάνει. Στο «Κάτω από την τρικουκιά», ένας άντρας, ο οποίος νοσηλεύεται σε άσυλο, αδυνατεί να αφηγηθεί την ιστορία του σε άλλους και για αυτό το λόγο ζει απομονωμένος, μέχρι που ένα κοριτσάκι θα χρειαστεί την ιστορία του για να επιβιώσει. Στο «Ποιος ξέρει πώς να ζήσει;» μια εισπράκτορας σε ένα λεωφορείο στοιχειώνει τη σκέψη δυο αντρών και βοηθάει στην αποκάλυψη του πραγματικού τους εαυτού. Στην «Κιβωτό», το τελευταίο και μεγαλύτερο διήγημα της συλλογής, τρεις φίλες κοντά στα σαράντα, διεζευγμένες και γι’αυτό στιγματισμένες, συγκατοικούν και προσπαθούν να δώσουν δύναμη η μια στην άλλη για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε μια ανδροκρατούμενη και στενόμυαλη κοινωνία.

Η μελαγχολία είναι το συναίσθημα που ποτίζει τις σελίδες αυτής της συλλογής. Σε όλα τα διηγήματα κυριαρχεί η θλίψη, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία του πρωταγωνιστή. Οι ήρωες υποφέρουν γιατί δεν αγάπησαν και δεν αγαπήθηκαν, γιατί προσμένουν ανταμοιβή και απογοητεύονται, γιατί κάνουν επιλογές που τους στιγματίζουν. Ζουν και κινούνται σε μια απρόσωπη Κίνα, όπου το Κόμμα κυριαρχεί, η γραφειοκρατία δεσπόζει και η διαφθορά οργιάζει. Υπάρχουν αυτοί που παραιτούνται και αδυνατούν ακόμα και να παράγουν λόγο, όπως ο πρωταγωνιστής στο «Κάτω από την τρικουκιά» - και άλλοι που όσο κι αν τσακίζονται, επιμένουν μέχρι να καταφέρουν να χαμογελάσουν - όχι να γελάσουν ανοιχτά, γιατί αυτό προϋποθέτει ριζικές αλλαγες. Όσο σκληρή κι αν φαίνεται αυτή η πραγματικότητα που περιγράφει η Τσαν Τζιέ, τα διηγήματα αξίζει να διαβαστούν για τη δύναμη του λόγου της και της γνώμης της και κυρίως γιατί αφορούν την παγκόσμια -και όχι μόνο την κινέζικη- πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ