Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΚΩΜΙΚΟΙ ΕΡΩΤΕΣ

30.11.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΩΜΙΚΟΙ ΕΡΩΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Η. Χάρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1349-3
Σελίδες
276

Το παιχνίδι του έρωτα ή ερωτική κωμωδία

Ο Γαλλοτσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα γεννήθηκε στο Μπρνο και ζει στη Γαλλία, τη δεύτερη πατρίδα του, εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: "Το αστείο", "Η ζωή είναι αλλού", "Το βαλς του αποχαιρετισμού", "Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης", "Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι", "Η αθανασία", καθώς επίσης τη συλλογή διηγημάτων "Κωμικοί έρωτες" -όλα στην τσέχικη γλώσσα. Όπως και τα παλαιότερα δοκίμια "Η τέχνη του μυθιστορήματος" και οι "Προδομένες διαθήκες", έτσι και τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά του -"Η βραδύτητα", "Η ταυτότητα" και "Η άγνοια"- γράφτηκαν στα γαλλικά.

Οι «Κωμικοί έρωτες» είναι εφτά διαφορετικές ιστορίες γύρω από το παιχνίδι του έρωτα και το αδιάκοπο κυνήγι των δύο φύλων. Στην πρώτη ιστορία ο εμπαιγμός ενός έμπειρου καθηγητή προς ένα νεότερο συνάδελφο, διαλύει με χειμαρρώδη τρόπο τις ερωτικές συνευρέσεις του γηραιότερου άνδρα με μια νεαρή κοπέλα, θέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα από ποια σκοπιά βλέπει ο καθένας τη ζωή : την κωμική ή την τραγική πλευρά; Στη δεύτερη ιστορία ο Κούντερα μάς παρουσιάζει έντεχνα τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η προσέγγιση μιας γυναίκας από έναν άνδρα, τοποθετώντας ένα νεαρό σ’ ένα περιβάλλον, που αναφέρονται μόνο γυναίκες, ο οποίος μαθαίνει στο φίλο του τεχνικές για να βρεθεί κοντά σε μια κοπέλα. Στη συνέχεια ένα ζευγάρι ανακαλύπτει μεθόδους και διάφορα ερωτικά παιχνίδια, για να βγει από την πλήξη της καθημερινότητας, αγνοώντας όμως, τις συνέπειες που η όλη «αλλαγή» επιφέρει. Η τέταρτη ιστορία (η οποία ομολογώ ότι μου θύμισε κατά σημεία το «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ) διαδραματίζεται σ’ ένα νοσοκομείο, όπου τρεις γιατροί και μια νοσοκόμα –δυο άντρες και δυο γυναίκες– μπλέκονται σε ερωτικούς λαβύρινθους μέσα από τη δειλία, τον πόθο και την αλαζονεία τους. Έπειτα, παρατίθεται η συνάντηση ενός άντρα με μια παλιά και κατά πολύ μεγαλύτερή του ερωμένη, καταδεικνύοντας εύστοχα την πλάνη που δημιουργεί το μυαλό όταν προσκολλάται στο παρελθόν. Στην έκτη ιστορία επιστρέφει ο ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου, για να δείξει σ’ ένα νεότερό του τον τρόπο για να ξεχωρίζει τις πραγματικά ερωτικές γυναίκες, ενώ παράλληλα ο ίδιος, όντας πλέον σε προχωρημένη ηλικία, εισπράττει αλλεπάλληλες αρνήσεις από το αντίθετο φύλο. Στην τελευταία ιστορία ένας νεαρός για να ρίξει στο κρεβάτι του την κοπέλα που επιθυμεί, ακολουθεί το δικό της δρόμο, το δρόμο της θρησκείας. Τότε δημιουργούνται προβλήματα με τη δουλειά του και ο νέος για να καταφέρει να συνευρεθεί ερωτικά με την κοπέλα, αλλά και να κρατήσει την εργασία του, γίνεται ένα συνονθύλευμα από ψέματα, ραδιουργίες και άλλα τεχνάσματα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε στη διάρκεια δέκα χρόνων και θεωρείται το δεύτερο έργο του Μίλαν Κούντερα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο συγγραφέας έχει βρει ήδη το ύφος και τα εκφραστικά του μέσα, προαναγγέλλοντας έτσι τα μυθιστορήματα που θα ακολουθήσουν. Εν προκειμένω, αποδεικνύεται ακόμα μια φορά το ταλέντο του Κούντερα να πλάθει καθ’ όλα καθημερινούς χαρακτήρες, τοποθετώντας τους σ’ ένα περιβάλλον πολιτικά και κοινωνικά οριοθετημένο. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι απαράμιλλα εύστοχη και απολαυστική, αφήνοντας να διαφανεί ο σαρκασμός και το παιχνίδισμα του συγγραφέα. Και σ’ αυτό το βιβλίο οι χαρακτήρες ενέχουν θεατρικότητα, ενώ οι διάλογοι διέπονται από την καυστικότητα και την ευφυΐα του δημιουργού τους.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που αποδεσμεύει με γλυκό τρόπο τον αναγνώστη από την καθημερινότητά του και τον εισάγει σ’ έναν κόσμο απόλυτα ρεαλιστικό, ερωτικό και συνάμα απολαυστικό. Σχετικά με τη μετάφραση του Γιάννη Η. Χάρη, θεωρούμε ότι πρόκειται από τις ελάχιστες –αν όχι σπάνιες– περιπτώσεις, στις οποίες νομίζει κανείς ότι συγγραφέας και μεταφραστής ταυτίζονται. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες μεταφράσεις των βιβλίων του Κούντερα τις έχει κάνει ο ίδιος μεταφραστής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ