Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

30.11.2008
facebook email
ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Άντζη Σαλταμπάση
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-195-4
Σελίδες
668

Μοναχικές φωνές αντίστασης

Υπάρχει πολύς κόσμος που πιστεύει ότι όλοι οι Γερμανοί ήταν ναζιστές και συμμετείχαν ενεργά στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κι όμως, υπήρχαν αρκετοί που προτίμησαν την αυτοεξορία από τη συμμετοχή ή κάποιοι που παρέμειναν στη Γερμανία και επέλεξαν να αντιδράσουν στα όσα γινόντουσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Μια τέτοια ιστορία αντίστασης χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ο Fallada. Αφού μελέτησε τα αρχεία των ανακρίσεων, κράτησε τον πυρήνα της ιστορίας και δημιούργησε ένα μυθιστορηματικό κόσμο που δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα της εποχής.

Η ιστορία ξεκινά στα 1940, όταν ο Ότο και η Άννα Κβάνγκελ πληροφορούνται το θάνατο του μοναχογιού τους στο μέτωπο. Η Άννα απελπίζεται και ο Ότο αρχίζει να προβληματίζεται για το τι συμβαίνει στη χώρα του. Αποφασίζει να δράσει. Αρχίζει να φτιάχνει κάρτες με επιχειρήματα εναντίον του Χίτλερ. Μαζί με την Άννα τις αφήνουν σε πολυσύχναστα κτίρια σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Όσοι, όμως, βρίσκουν τις κάρτες φοβούνται και προτιμούν να τις παραδώσουν στην Γκεστάπο. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Επιθεωρητής Έσσεριχ και στα δυο χρόνια που περνούν αδυνατεί να βρει στοιχεία σχετικά με το δράστη. Όταν κάποιες συμπτώσεις και ατυχίες αποκαλύπτουν τους ενόχους, οι Κβάνγκελ θα ζήσουν από κοντά την κτηνωδία του ναζιστικού καθεστώτος με θάρρος και αξιοπρέπεια.

Η δύναμη του μυθιστορήματος είναι οι διακλαδώσεις που δημιουργεί. Η κεντρική ιστορία είναι αυτή των Κβάνγκελ, παρουσιάζονται, ωστόσο, και αρκετές άλλες. Παρακολουθούμε τους γείτονές τους στην πολυκατοικία που μένουν: την Εβραία κυρία Ρόζενταλ, την οποία κλέβουν και καταδίδουν οι γείτονές της οι Περζίκε, ένθερμοι ναζιστές και αδίσταχτοι τυχοδιώχτες. Βλέπουμε τον ηλικιωμένο δικαστή Φρομ που προσπαθεί να κρύψει την κυρία Ρόζενταλ και τον χαφιέ Μπορκχάουζεν που παρακολουθεί τους πάντες και προσπαθεί να επωφεληθεί από διάφορες καταστάσεις. Οι χαρακτήρες είναι ζωντανοί και ρεαλιστικά παρουσιασμένοι, για αυτό το λόγο και ο αναγνώστης συμπάσχει.

Παρόλο που η γλώσσα είναι εξαιρετικά λιτή, το ύφος του βιβλίου είναι σκοτεινό και απαισιόδοξο. Τα πάντα παρουσιάζονται με μαύρα χρώματα και ο φόβος είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί. Οι νότες αισιοδοξίας είναι ελάχιστες, αν και το βιβλίο είναι γραμμένο το 1947, όταν όλα έχουν κριθεί. Ή ίσως αυτός να είναι ο λόγος: με τη λήξη του πολέμου οι Γερμανοί αναλογίζονται τι συνέβη και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό που συνέβη. Πόσοι ήταν αυτοί που τόλμησαν να αντισταθούν; Λίγοι σε αριθμό, αρκετοί, όμως, σε δύναμη ψυχής που προτίμησαν την καθαρή συνείδηση και την αξιοπρέπεια -όπως αναφέρει και ο Ότο- από την υποταγή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ