Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ

05.02.2020
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Raffaella Romagnolo
Μετάφραση
Μαρία Οικονομίδου
Κατηγορία
ISBN
978-618-02-1342-3
Σελίδες
568
                                   Ζωή είναι να προχωράς. Ζωή είναι να αντέχεις.

1946, Ιταλία, Μπόργκο ντι Ντέντρο. Η Τζούλια Μάσκα επιστρέφει στη γενέτειρά της και πόλη της παιδικών της χρόνων, έπειτα από απουσία σαράντα πέντε χρόνων. Είχε φύγει, εντελώς ξαφνικά, εγκαταλείποντας την οικογένειά της, την καλύτερή της φίλη, τον αρραβωνιαστικό της, ανεβαίνοντας στο ατμόπλοιο Werra με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εκεί είχε σκοπό να ξεκινήσει μια νέα ζωή, αφήνοντας πίσω το παρελθόν, που τόσο την πονάει, και ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω της, στην εποχή που ως ανήλικη εργάτρια στο νηματουργείο ήταν μονίμως πεινασμένη και παγωμένη μέχρι το κόκαλο.

Μια συγκλονιστική καταγραφή της Ιστορίας της Ιταλίας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Τότε που οι Ιταλοί ήρθαν αντιμέτωποι με δύο Παγκόσμιους Πολέμους, που πολέμησαν ηρωικά στο μέτωπο, που βίωσαν τη βία, τις κακουχίες, την πείνα. Άλλοι έπεσαν στη μάχη, άλλοι επέστρεψαν όρθιοι, αλλά σακατεμένοι στην ψυχή. Μαζί με την επανάσταση των κολίγων. Ο λαός παλεύει με νύχια και με δόντια να επιβιώσει, να γλιτώσει από τη φτώχεια, να αποκτήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, ανθρώπινα δικαιώματα. Και έπειτα έζησαν την έλευση του φασισμού στη χώρα τους, οργανώθηκαν, πάλεψαν για την απελευθέρωσή τους.

Σε αντιδιαστολή με την Αμερική, όπου οι μετανάστες έζησαν το αμερικάνικο όνειρο, είχαν την ευκαιρία να ευημερήσουν, να κάνουν περιουσίες, παρά το κραχ του 1929 να ορθοποδήσουν και πάλι όσοι είχαν την ευκαιρία και το μυαλό. Σε μια εποχή που η τεχνολογία βρίσκεται σε ανάπτυξη. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, εμφανείς και τεράστιες.

1900-1946. Τόσες πολλές ιστορίες, τόσες πολλές ζωές. Τόσος πολύς καιρός. Η Τζούλια επιστρέφει για να ανακαλύψει τι απέγιναν αυτοί που άφησε πίσω, αυτοί που εγκατέλειψε τόσο άκαρδα και να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς. Τι θα συναντήσει άραγε; Και ποιους;

Ένα πανόραμα, μία τοιχογραφία του 20ού αιώνα σε Ιταλία και Αμερική, δοσμένα με τη μορφή ντοκουμέντων, με κοφτή, αποστασιοποιημένη αφήγηση, σκληρή, άγρια γλώσσα, ορμητική σαν χείμαρρος. Με την Ιστορία να εισβάλλει στην ιστορία του «Πεπρωμένου» της Ραφαέλα Ρομανιόλο, να επηρεάζει, να παίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές των ηρώων. Και ακόμα θέματα, όπως η μοίρα και το πεπρωμένο, έρχονται στο προσκήνιο. Τι θα είχε συμβεί και πού θα είχαν οδηγηθεί οι χαρακτήρες του βιβλίου, αν η Τζούλια δεν είχε «δραπετεύσει» στην Αμερική; Η ζωή τελικά είναι θέμα επιλογών ή μήπως τύχης; Ή ίσως «πεπρωμένου»;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ