Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΚΑΣΟ

07.02.2020
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΚΑΣΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Camille Aubray
Μετάφραση
Γιούλη Δελιοπούλου, Χαριτωμένη Βοντά
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0774-1
Σελίδες
592
                                                        Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο

1936, Νότια Γαλλία. Μία άγνωστη περίοδος στη ζωή του Πικάσο, κατά την οποία ο ίδιος αντιμετώπιζε οικογενειακά προβλήματα και είχε χάσει την έμπνευσή του. Στο ειδυλλιακό παραλιακό χωριουδάκι Ζουάν-Λε-Πεν, η νεαρή Οντίν μαγειρεύει μαζί με τη μητέρα της στο café Paradis και αναλαμβάνει να σερβίρει με άκρα μυστικότητα σε καθημερινή βάση τον μυστηριώδη νέο πελάτη στην κουζίνα της βίλας που έχει νοικιάσει. Γεγονός που θα τη φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με το ταλέντο της στη μαγειρική, που θα της ανοίξει τον δρόμο για την αυτογνωσία, που θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη ζωή της για τις επόμενες δεκαετίες.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Κατόπιν, όταν ο ζωγράφος επιστρέφει στο Παρίσι, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μικρή γοητευτική Οντίν παίρνει απρόσμενα τη ζωή στα χέρια της και η περιπέτειά της ξεκινάει. Από τη Γαλλία στην Αμερική και πάλι στη Γαλλία, η ζωή της πλημμυρίζει από μαγειρική και είναι γεμάτη περιπέτειες και νέες προκλήσεις, ενώ οι απόγονοί της δεν αργούν να αναλάβουν τα ηνία της δικής τους ζωής αλλά και της αφήγησης. Τότε είναι που οι ιστορίες γίνονται δύο με την αφήγησή τους να κυλάει παράλληλα. Σε τριτοπρόσωπη αφήγηση για αυτήν της Οντίν από το 1936 κι έπειτα και σε πρώτο πρόσωπο η αφήγηση της εγγονής της, Σελίν, κατά το 2014.

Υπό το φως της Γαλλικής Ριβιέρας, με τα ειδυλλιακά, εξαιρετικής ομορφιάς και ηρεμίας φυσικά τοπία της, δύο ιστορίες ξετυλίγουν τα πέταλά τους, με background τη μαγειρική, ενώ η αγωνιώδης αναζήτηση ενός χαμένου πίνακα του Πικάσο βρίσκεται σε εξέλιξη και κινεί τα νήματα της πλοκής.

Οντίν, Ζιλί, Σελίν. Τρεις γυναίκες. Η ιστορία τους, το αόρατο μυστικό νήμα που τις συνδέει με τον Πικάσο.

Μία ωδή στη γαστρονομία – και μάλιστα στη γαλλική γαστρονομία. Και μία ωδή στη ζωγραφική και τη μαγεία της. Με πρωταγωνιστές διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Πικάσο, και άσημες νεαρές δεσποινίδες, στην αρχή της ζωής τους, που τον γοητεύουν και τον σαγηνεύουν διά του φαγητού, που ποζάρουν για χάρη του, που γίνονται ερωμένες του. Εξάλλου, είναι γνωστή η αδυναμία του Πικάσο για τις γυναίκες και το πλήθος των ερωμένων που είχε.

Πραγματικότητα και μυθοπλασία γίνονται ένα στο μυθιστόρημα της Camille Aubray «Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο». Άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου ζωγράφου «αποκαλύπτονται» και ο ίδιος, ως ήρωας του βιβλίου, συνδιαλέγεται με επιτυχία, σαγήνη και γοητεία με τους μυθιστορηματικούς αλλά τόσο συναρπαστικούς ήρωες. Και το αποτέλεσμα είναι σαγηνευτικό και μεθυστικό, με μια γλυκιά επίγευση, όπως τα επιδόρπια της νεαρής Οντίν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ