Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΦΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ

09.02.2020
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΦΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Agatha Christie
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-3191-8
Σελίδες
304
                                                        Ο Πουαρό στη Μεσοποταμία

Πουαρό. Αυτός ο εκκεντρικός, οξυδερκής, παρατηρητικός ντετέκτιβ, που σε αρκετούς έχει αποτυπωθεί φυσιογνωμικά με τη μορφή του David Suchet, ο οποίος υποδύθηκε τον διάσημο ντετέκτιβ από το 1989 έως το 2013. Κι άλλοι έχουν υποδυθεί κατά καιρούς τον Πουαρό στην πορεία του κινηματογράφου, με τελευταίο τον Kenneth Branagh στην πιο πρόσφατη εκδοχή του «Murder on the Orient Express».

Η Έιμι Λέδεραν, νοσοκόμα στο επάγγελμα, ταξιδεύει στο Ιράκ, για να φροντίσει τη σύζυγο ενός αρχαιολόγου που διεξάγει ανασκαφές στην περιοχή. Όταν η Έιμι αντικρίζει την κυρία Λάιντνερ βλέπει μια γυναίκα δυναμική κι έξυπνη. Γνωρίζοντας και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στις ανασκαφές διαισθάνεται μια νευρικότητα στην ατμόσφαιρα. Ο κύριος Λάιντνερ, ο διάσημος αρχαιολόγος, τη διαβεβαιώνει για το υπέροχο κλίμα που επικρατεί τόσο στο σπίτι, όσο και στις ανασκαφές. Όμως, η Έιμι δεν πείθεται. Η κυρία Λάιντνερ της εκμυστηρεύεται τους μύχιους φόβους της. Έχουν γίνει απόπειρες εκφοβισμού της. Η Έιμι διαπιστώνει ότι κάποιοι από τους συνεργάτες του κυρίου Λάιντνερ δεν συμπαθούν και πολύ τη σύζυγό του. Ένας αδιόρατος μανδύας ανησυχίας καλύπτει την ατμόσφαιρα. Ώσπου η κυρία Λάιντνερ βρίσκεται νεκρή στο δωμάτιό της.

Ο φόνος της κυρίας Λάιντνερ προκαλεί πανικό στην ομήγυρη. Πρόσωπα οικεία που κρύβουν μυστικά, πρόσωπα άγνωστα που εμφανίζονται για λίγο κι ύστερα εξαφανίζονται, κινήσεις που αποσκοπούν σε σκοτεινούς σκοπούς, λόγια που εκφράζουν τις άδηλες σκέψεις των ατόμων της ομάδας. Όμως, καμία διέξοδος που να οδηγεί στην αποκάλυψη του δολοφόνου δεν είναι εμφανής. Μέχρι που καλείται ο Ηρακλής Πουαρό να διαλευκάνει την υπόθεση, αφού βρισκόταν στην περιοχή. Ο Πουαρό με λεπτεπίλεπτες χειρουργικές κινήσεις και ερωτήσεις που καταδεικνύουν περισσότερα πράγματα απ’ όσα φαίνονται, ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας. Και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η Αγκάθα Κρίστι στήνει ένα αστυνομικό μυστήριο εκτός συνόρων, με φόντο τις ανασκαφές μια ομάδας επιστημόνων. Άλλωστε, η ίδια έχει εμπειρία σε ανάλογα σκηνικά, αφού ο δεύτερος σύζυγός της ήταν αρχαιολόγος. Γι’ αυτό και ντύνει το κείμενό της με χαρακτηριστικά στοιχεία αρχαιολογικών ανασκαφών. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, υπό το πρίσμα της Έιμι Λέδεραν που καταφθάνει τελευταία στην περιοχή των ανασκαφών. Τα πιόνια έχουν στηθεί κι έχουν κάνει ήδη τις κινήσεις τους. Ο ερχομός της Έιμι πιάνει την πλοκή από τη μέση μέχρι την τελική έκβαση του φόνου. Ενώ ο Πουαρό ξεκινά από το τέλος για να φτάσει στην αρχή, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία εκείνα που θα ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ.

Η Αγκάθα Κρίστι στηρίζεται ως επί το πλείστον στους διαλόγους των χαρακτήρων της. Μέσω των διαλόγων αποκαλύπτονται οι πτυχές των προσωπικοτήτων, εξελίσσεται η ιστορία, αλλά και δίνονται τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη λύση του αστυνομικού μυστηρίου. Και η Κρίστι διαχειρίζεται εξαιρετικά τους χαρακτήρες της τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και ως τμήματα της υπόθεσης. Χαρακτηριστικό και σ’ αυτό το βιβλίο είναι ότι ο Πουαρό εμφανίζεται από τα μέσα και μετά, ενώ στην αστυνομική λογοτεχνία των τελευταίων δεκαετιών ο αναγνώστης παρακολουθεί τον ήρωα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Η Κρίστι δεν χρειάζεται να αφιερώσει σελίδες για να σκιαγραφήσει το προφίλ του Πουαρό ή της Μις Μαρπλ. Προτιμά να δώσει έκταση στα προφίλ των χαρακτήρων της κάθε υπόθεσης. Γι’ αυτό και δεν αναλώνεται σε εκτενείς τριτοπρόσωπες αφηγήσεις στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, τους αφήνει να σχηματοποιηθούν μέσα από τα δικά τους λόγια.

Η Αγκάθα Κρίστι είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της Ιστορίας της αστυνομικής λογοτεχνίας και της βρετανικής σχολής ειδικότερα. Άλλωστε, τα δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα δεν μπορούν παρά να το επιβεβαιώσουν. Είτε σας αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία, είτε όχι, η ανάγνωση των βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι αποτελεί αναφορά σ’ ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ