Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΕΡΗΜΟΣ

21.11.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΕΡΗΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Karin Brynard
Μετάφραση
Χρήστος-Αρμάντο Γκέζος
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1926-2
Σελίδες
544
                                                        Όταν η έρημος βάφεται κόκκινη

Έρημος Καλαχάρι. Κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική ζωή. Εκτροφή ζώων και εμπόριό τους. Με μεγάλες περιόδους ξηρασίας και ελάχιστες πηγές νερού. Με τους αγρότες να υποφέρουν και μετά βίας να τα βγάζουν πέρα. Φάρμες μέσα σε τεράστιες εκτάσεις. Που ανήκουν σε λευκούς. Έπειτα από τον παραγκωνισμό της φυλής Χρίκουα και των Βουσμάνων, ιθαγενών, που κατοικούσαν εκεί και ζούσαν από αυτές για πολλά πολλά χρόνια. Και που τώρα διεκδικούν πίσω τις εκτάσεις τους.

Πόλεμος μαίνεται. Με έντονες φυλετικές εντάσεις και βία. Λευκών έναντι ιθαγενών. Λογικής έναντι δεισιδαιμονιών. Και το αίμα δεν αργεί να χυθεί, ενώ ο ρατσισμός βρίσκεται παντού.

Όταν μια εκκεντρική λευκή καλλιτέχνιδα και η τετράχρονη έγχρωμη θετή της κόρη δολοφονούνται άγρια μέσα στη φάρμα τους, οι λευκοί αγρότες, εξαγριωμένοι, στρέφουν τις υποψίες τους εναντίον του ιθαγενούς επιστάτη. Και ο Αλμπέρτους Μπίσλααρ, ένας βασανισμένος αστυνομικός, που, αφού εγκατέλειψε το απαιτητικό αστυνομικό του πόστο στο Γιοχάνεσμπουργκ, πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην ύπαιθρο με όνειρό του μια ήρεμη ζωή, καλείται να εξιχνιάσει την υπόθεση και να βρει τον δολοφόνο. Μόνο που έρχεται αντιμέτωπος με το ξέσπασμα της βίας, με ραδιουργίες, με φυλετικές εντάσεις, με ρατσισμό.

Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και το κορίτσι και για ποιο λόγο; Η διπλή αυτή δολοφονία ωφελεί σε κάτι; Ποιος ήθελε να τις βγάλει από τη μέση και γιατί;

Όσο οι σελίδες γυρνούν και ο αστυνομικός ανακαλύπτει νέα στοιχεία, γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι όλοι έχουν μυστικά, που κρατούν καλά κρυμμένα, όλοι έχουν συμφέροντα, όλοι κατ’ ουσίαν επιθυμούν διακαώς να πλουτίσουν. Το χρήμα είναι ο θεός τους.

Η Karin Brynard, μια νέα φωνή από τη Νότιο Αφρική, που όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει, στο πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Ματωμένη έρημος» αποτυπώνει με αδρές γραμμές και άκρως παραστατικά την έκρυθμη κατάσταση, κατάσταση πολέμου, που επικρατεί, τις άγριες συνθήκες συνύπαρξης λευκών και ιθαγενών στην έρημο Καλαχάρι. Τους αγώνες των μεν και των δε για επικράτηση και για διεκδίκηση της γης τους. Για δικαίωση.

Εισχωρώντας σε βάθος, αποτυπώνει τις –άγριες– κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της νοτιοαφρικανικής κοινότητας, φέρνοντας στο φως έναν κόσμο άγνωστο και αθέατο στους περισσότερους.

Ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί εκ θεμελίων και αφηγείται ένα καθηλωτικό θρίλερ γεμάτο εντάσεις και ανατροπές. Με πλοκή που βάζει φωτιά στις σελίδες. Ένα βιβλίο-ποταμό που πραγματικά δεν μπορείς να αφήσεις, παρά μόνο όταν φτάσεις στο τέλος του. Η «Ματωμένη έρημος», εξάλλου, είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει και ο τίτλος. Ένα βιβλίο, στο οποίο η έρημος Καλαχάρι, ο τόπος δράσης του, βάφεται κόκκινη από το αίμα αθώων ανθρώπων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ