Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

24.11.2019
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Olga Tokarczuk
Μετάφραση
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6165-0
Σελίδες
272
«Η Ρούτα κινήθηκε μέχρι τα όρια του Αρχέγονου, γύρισε το κεφάλι, στάθηκε με το πρόσωπο προς τον βορρά και βρήκε μέσα της ξανά την αίσθηση πως ξεπερνούσε όλα τα σύνορα, τις απαγορεύσεις, τις πύλες. Για μια στιγμή έσκυψε πάνω απ’ αυτή την αίσθηση τρυφερά. Τότε ξέσπασε μια μεγάλη χιονοθύελλα, και η Ρούτα μπήκε μέσα της με όλο της το είναι» (σελ. 198)

Η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ (1962-) τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 «για την αφηγηματική της φαντασία η οποία με εγκυκλοπαιδικό πάθος αναδεικνύει το πέρασμα ορίων ως τρόπο ζωής». «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί» είναι το πρώτο βιβλίο της που μεταφράστηκε στα ελληνικά. Η αφήγηση «σπάει» σε επιμέρους αφηγήσεις (που χαρακτηρίζει «καιρούς» και εναλλάσσονται προωθώντας την εξέλιξη της ιστορίας – π.χ. «ο καιρός της Γκενοβέφα», του Ιζίντορ). Είναι η ιστορία ενός χωριού, των κατοίκων του και μιας οικογένειας. Είναι το Αρχέγονο, η Μαύρη, η Λευκή. Είναι ο Μίχαλ, η Γκενοβέφα, η Μίσια, ο Ιζίντορ ∙ η Σταχούλα, η Ρούτα, ο Πάβελ, ο βαρόνος Ποπιέλσκι. Είναι οι Οκτώ Κόσμοι και ο ίδιος ο Θεός.

Με τον τρόπο ενός παραμυθιού –με τους αγγέλους, τα φαντάσματα, τις ψυχές–, διατρέχουμε την ιστορία του τόπου (της Πολωνίας) από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, χρονικά, στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη γερμανική κατοχή και την έλευση των Ρώσων ως απελευθερωτών. Ακολουθεί ο κομμουνισμός και η πτώση του. Με εξαίρεση τους παγκόσμιους πολέμους, οι υπόλοιπες χρονικές περίοδοι υπονοούνται, αρκετά σαφώς ωστόσο, την ώρα που οι χαρακτήρες παίρνουν τα ηνία της αφήγησης. Ο Μίχαλ φέρει ανεξίτηλα μέσα του την εμπειρία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και η γυναίκα του, η Γκενοβέφα, εκείνην του Β΄. Η κόρη τους, η Μίσια, θα απορρίψει μια ζωή μακριά από το Αρχέγονο, για να γίνει σύζυγος του Πάβελ, γιου του γερο-Μπόσκι, και να κάνει πολλά παιδιά, ενώ ο αδελφός της, ο Ιζίντορ, θα μείνει πιστός στον έρωτά του για τη Ρούτα, κόρη της Σταχούλας, που γεννήθηκαν τον ίδιο καιρό και μεγάλωσαν μαζί. Ο βαρόνος Ποπιέλσκι θα ξεφύγει για λίγο από το μαρτύριο του χρόνου, που τον βασανίζει, με τον έρωτά του για μια ζωγράφο, προτού βυθιστεί στο Παιχνίδι των Οκτώ Κόσμων (το παιχνίδι του Θεού) – κι ο κόσμος όλος θα γεράσει και θα χαθεί.

Η γραφή της Τοκάλτσουκ φαίνεται να ακολουθεί κάποια ροή (της συνείδησης , των συνειρμών;) που συνυπάρχει ακατάλυτα με τη φύση, η οποία αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και το πέρασμα του χρόνου (σημειώνουμε, προς υποστήριξη των παραπάνω, την εποχή των μηλιών και εκείνην των αχλαδιών στον «καιρό του περιβολιού» – σελ. 191-193). Σαν να απλώνει στον καμβά της χρώματα (ιστορίες) που ακολουθούν τη δική τους πορεία και εκείνη, αν και παντεπόπτης αφηγητής, δεν χρειάζεται να κινήσει τα νήματα∙ ο λόγος της μας ταξιδεύει σε αυτόν τον (κάθε) ευλογημένο τόπο, σε αυτή την περιπέτεια που λέγεται ζωή, από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς βιάση – σαν να γνωρίζει το «μυστικό» της ύπαρξης που μένει, όμως, στον καθένα να ανακαλύψει για τον εαυτό του.

Σχεδόν αψεγάδιαστη η έκδοση του Καστανιώτη, οφείλει πολλά στη μετάφραση από τα πολωνικά της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου (η έκδοση επιχορηγήθηκε από το Πολωνικό Ινστιτούτο Βιβλίου).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ