Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΣΟΛΙΣΤΑΣ

16.11.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΣΟΛΙΣΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δημήτρης Σιδηρόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-202-9
Σελίδες
167

Μια συγγραφική ματιά στη σύγχρονη ζωή

Ο Jean-Francois Dauven γεννήθηκε το 1979 στις Βρυξέλλες. Εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων στον οίκο Fayard στο Παρίσι. Τα μυθιστορήματά του διαδραματίζονται στην Πορτοσέρα, μια πόλη επινοημένη, με σκοτεινά δρομάκια αλλά και με πλούσιες συνοικίες. Έναν τόπο φανταστικό, που προσφέρει στον συγγραφέα ένα πεδίο μυθιστορηματικής ελευθερίας.

Στο βιβλίο του, ''Ο Σολίστας'', η Πορτοσέρα είναι το μέρος όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Είναι μια πόλη φανταστική που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά μεγάλων πόλεων της Μεσογείου. Είναι και Βαρκελώνη και Μασσαλία και Νάπολι. Ταυτόχρονα όμως είναι και πόλη πραγματική: τα πρόσωπα και οι καταστάσεις θυμίζουν ανησυχητικά τη δική μας καθημερινότητα. Στην πολυκατοικία της οδού Λιμεναρχείου 24, οι ένοικοι είναι κλεισμένοι ο καθένας στο μικρόκοσμό του και δεν υποπτεύονται τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή τους ο σιωπηλός και μοναχικός γείτονάς τους, που μένει στον τρίτο όροφο και παρακολουθεί τις ζωές τους από απόσταση. Η Ζωρζέτ, η Νίντα, ο Ίντιρα, ο Ζαν, η Φαμπιόλα Σααβέρδα, ο Ναθαναήλ, ο Καμίλο, η Σεσίλια, η Αμελί, είναι μερικά από τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή την ιστορία. Εργάτες, μετανάστες, δημόσιοι υπάλληλοι, νεαρά ζευγάρια και συνταξιούχοι, ένας κλειδαράς και μια τραγουδίστρια της όπερας, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που διασταυρώνονται. Ο Jean-Francois Dauven περιγράφει τις ζωές τους, την καθημερινότητά τους, τις κινήσεις τους, τις σκέψεις τους, τις επιθυμίες τους. Αποτυπώνει το γενικό πλαίσιο της δράσης του καθενός. Τι είναι αυτό, όμως, που θα φέρει την αλλαγή στις ζωές των ηρώων αυτών;

Ο συγγραφέας, αν και δεν είναι ούτε τριάντα χρονών, αποδεικνύεται ότι γνωρίζει πολύ καλά την κατασκευή και οργάνωση ενός λογοτεχνήματος. Η ρεαλιστική περιγραφή των ηρώων εξυψώνει το βιβλίο. Από την άλλη μεριά, η επινοημένη πόλη, Πορτοσέρα, δεν αφαιρεί καθόλου από το ρεαλισμό που απορρέει από την περιγραφή των ηρώων, αλλά απεναντίας αυτή η αντίθεση που δημιουργείται προσδίδει μεγαλύτερο ρεαλιστικό βάθος. Ο Jean-Francois Dauven, με λιτή αφήγηση, αντιμετωπίζει με τρυφερότητα τους χαρακτήρες του και θίγει θέματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως οι επιφανειακές σχέσεις, η παθητικότητα, η ιδιοτέλεια. Δεν υπάρχει έντονο το στοιχείο της απαισιοδοξίας, καθώς η αξιοπρέπεια και η καλοσύνη δίνουν μια ευκαιρία στον ήρωά του να διαφυλάξει τον ανθρωπισμό του. .

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ