Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

10.11.2019
facebook email
Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Josephine Tey
Μετάφραση
Στράτος Μυρογιάννης
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-2008-0
Σελίδες
309
                                                   Λύνοντας ένα ιστορικό έγκλημα

Πίσω από το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Josephine Tey κρύβεται η Σκοτσέζα συγγραφέας Ελίζαμπεθ Μάκιντος (1896-1952), η οποία χρησιμοποιώντας ένα ακόμα ψευδώνυμο, το Gordon Daviot, έγραψε και θεατρικά έργα, σε ορισμένα από τα οποία πρωταγωνίστησαν σημαντικοί ηθοποιοί της εποχής. Λίγα είναι τα στοιχεία που γνωρίζουμε για την προσωπική ζωή της συγγραφέως, καθώς, όπως μας πληροφορεί στην εξαιρετική εισαγωγή του βιβλίου ο μεταφραστής Στράτος Μυρογιάννης, ήταν άνθρωπος διακριτικός και με ελάχιστη κοινωνική ζωή. Ο επιθεωρητής Άλαν Γκραντ, πρωταγωνιστής της «Κόρης του χρόνου», έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ιστορία μυστηρίου το 1929 και θα εμφανιστεί συνολικά σε έξι μυθιστορήματα μυστηρίου. Η «Κόρη του χρόνου» (1951) είναι το τελευταίο μυθιστόρημα της Τέι που δημοσιεύτηκε πριν από τον θάνατό της και ασχολείται με ένα ιστορικό μυστήριο.

Ο Άλαν Γκραντ, επιθεωρητής της Scotland Yard, βρίσκεται καθηλωμένος στο νοσοκομείο έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα. Παρά τις επισκέψεις φίλων και γνωστών και το πολλά βιβλία που βρίσκονται στο κομοδίνο του, ο επιθεωρητής βρίσκεται σε υπερένταση λόγω της απραξίας. Η πρόταση μιας φίλης του τον οδηγεί στην προσπάθεια εξιχνίασης ενός από τα πιο πολυσυζητημένα εγκλήματα της αγγλικής ιστορίας: των δολοφονιών δύο πριγκίπων του 15ου αιώνα, διαδόχων του θρόνου, και του ρόλου που διαδραμάτισε ο θείος τους, βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ΄, στην υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι η επίσημη αγγλική ιστορία και οι λογοτεχνικές της προεκτάσεις είχαν φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο Ριχάρδος ο Γ΄ ήταν ο ηθικός αυτουργός των δολοφονιών, ο επιθεωρητής αποφασίζει να πιάσει την υπόθεση από την αρχή και να συλλέξει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί, ακριβώς όπως θα έκανε σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξιχνίασης εγκλήματος. Απρόσμενος, αλλά απαραίτητος για την έρευνα, βοηθός παρουσιάζεται ο Μπρεντ Καραντάιν, ένας νεαρός στο Βρετανικό Μουσείο. Με την προσεκτική του έρευνα ο νεαρός βοηθά τον επιθεωρητή να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να φτάσει στη θεωρητική εξιχνίαση αυτού του ιστορικού εγκλήματος.

Είναι εκπληκτική η ικανότητα της Τέι να γράφει ένα ανάγνωσμα μυστηρίου, χωρίς να υπάρχει καμία κίνηση ή δράση. Ένα μυστήριο δωματίου, ακινησίας, αλλά φοβερής νοητικής διεργασίας, δείχνει τις ενέργειες και τους συλλογισμούς που καθοδηγούν έναν αστυνομικό που έχει επιφορτιστεί με την εξιχνίαση ενός εγκλήματος. Ανεξάρτητα με το εάν τα επιχειρήματα που προβάλλει ο επιθεωρητής Γκραντ μπορούν να τεκμηριωθούν ιστορικά –και θα ήταν πραγματικά υπέροχο να μπορούσαμε να διαβάσουμε την άποψη ενός ιστορικού που να ειδικεύεται σε εκείνη την περίοδο–, η συγγραφέας καταφέρνει να φέρει στην επιφάνεια ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το πώς η Ιστορία μπορεί να χειραγωγήσει και να χειραγωγηθεί. Ποιες είναι οι διαδρομές που ακολουθούνται μέχρι να καταγραφεί η επίσημη Ιστορία, ποιοι είναι αυτοί που τη διαμορφώνουν και ποια συμφέρονται εξυπηρετούν; Φυσικά, τα ερωτήματα που θέτει η συγγραφέας δεν είναι πρωτάκουστα, η ικανότητά της, ωστόσο, να επιχειρηματολογεί και να στηρίζει την άποψή της αναδεικνύουν το ερώτημα εάν η Ιστορία καταγράφεται ή κατασκευάζεται.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ για μια ακόμα φορά στην εξαιρετική εισαγωγή του Στράτου Μυρογιάννη, καθώς και στην πολύ καλή του μετάφραση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ