Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ

25.10.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Vicente Alfonso
Μετάφραση
Μαρία Παλαιολόγου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-194-7
Σελίδες
248
                                                            Ad Maiorem Dei Gloriam

Ο Βισέντε Αλφόνσο γεννήθηκε στο Τορεόν του Μεξικού το 1977, από οικογένεια μεταλλωρύχων. Φοίτησε δεκατρία χρόνια σε ιησουίτικο σχολείο. Εκτός από τα «Λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου», που κέρδισε το Διεθνές βραβείο μυθιστορήματος Sor Juana Ines de la Cruz το 2014, έχει γράψει το "Partitura para mujer muerta" (Εθνικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας), το "Contar las noches" (Εθνικό βραβείο διηγήματος Maria Luisa Puga) και το "El sindrome de Esquilo". Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος για τα Μεξικάνικα Γράμματα δύο φορές, του Ταμείου για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες της Κοαουίλα τρεις φορές, καθώς και του προγράμματος για διαμονή στο εξωτερικό του Εθνικού Ταμείου για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες. Ο μεγάλος Μεξικανός μυθιστοριογράφος και δραματουργός Βισέντε Λενιέρο τον χαρακτήρισε ως εξής: «Είναι συγγραφέας υψηλών προδιαγραφών. Από τώρα και στο εξής είναι απαραίτητο να τον παρακολουθήσουμε και να τον ακολουθήσουμε. Είναι ένας σπουδαίος μυθιστοριογράφος».

Δύο δίδυμα αδέρφια, ο Ρωμύλος και ο Ρώμος, μεγαλώνουν σ’ ένα ιησουιτικό σχολείο, εξ ου και ο τίτλος του παρόντος κειμένου που αποτελεί την εμβληματική φράση του Τάγματος των Ιησουιτών. Η παιδική τους ηλικία έχει στιγματιστεί από τον θάνατο της μητέρας. Μεγαλώνοντας εργάζονται σ’ έναν περιπλανώμενο μάγο. Ερωτεύονται την ίδια γυναίκα και η σχέση των διδύμων κλονίζεται. Έπειτα από καιρό ένας άνθρωπος δολοφονείται σ’ ένα μπαρ, χωρίς κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του δολοφόνου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν ο Ρώμος, άλλοι ότι ήταν ο Ρωμύλος.

Ο ψυχολόγος Αλμπέρτο Αλμπόρες κουράρει τον Ρώμο, ο οποίος στις συνεδρίες συχνά του αναφέρει περίεργα γεγονότα. Όμως, πρόκειται για την πραγματικότητα ή μυθοπλαστικά σκηνικά που σκιαγραφούνται στο μυαλό του Ρώμου; Ο ίδιος ο Ρώμος βασανίζεται κι από ένα μεγάλο ερωτηματικό: γιατί ο τάφος της μητέρας του ήταν άδειος; Ο Αλμπόρες χρόνια αργότερα θα παρατήσει το ιατρείο του για να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη ανάμεσα στα δύο αδέρφια, τι ήταν αλήθεια και τι ψέματα από εκείνα που του είχε εκμυστηρευτεί ο Ρώμος, αλλά και ποια είναι η πραγματική ιστορία της μητέρας τους.

Το μυθιστόρημα του Βισέντε Αλφόνσο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, παρακολουθώντας την ιστορία από τη μεριά του Αλμπόρες. Στην αφηγηματική γραμμή παρεμβάλλονται οι αναφορές των δύο αδερφών και άλλων χαρακτήρων στα περιστατικά της ιστορίας. Ο χρονικός άξονας δεν είναι γραμμικός σε μια προϊούσα ροή, αλλά ταλαντεύεται ανάμεσα στο παρόν και σε διαφορετικές στιγμές του παρελθόντος. Το θετικότερο στοιχείο του κειμένου είναι το αφηγηματικό ύφος του Αλφόνσο, διάχυτο λογοτεχνικά, που εμβαθύνει με υποβόσκοντα νοήματα στους χαρακτήρες του βιβλίου, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες. Το βιβλίο έχει πολλά φρασεολογικά διαμάντια που αφ’ ενός ανήκουν θεμελιωδώς και πρωτίστως στον συγγραφέα, αλλά και ακολούθως στην εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου.

Κλείνοντας αναφέρουμε τη φράση με την οποία αρχίζει το κείμενο: «Η πραγματικότητα είναι μία. οι αναγνώσεις της, άπειρες.»

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ