Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

08.10.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Maggie Rainey-Smith
Μετάφραση
Μαρία Καλλίθρακα-Μοσχοχωρίτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4931-0
Σελίδες
296
                                                         Οι κόρες της Μεσσήνης

Μια Νεοζηλανδή συγγραφέας, η Maggie Rainey-Smith, γράφει για την Ελλάδα. Για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για τον Εμφύλιο, για τη μετανάστευση, για τους Έλληνες και την Ιστορία τους.

Η Άρτεμη, γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία από Ελληνίδα μητέρα, μετά τον θάνατο της τελευταίας, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει απ’ όλους και απ’ όλα, απ’ ό,τι τη δυσκολεύει και δεν μπορεί να διαχειριστεί, ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο, στην ελληνική της οικογένεια. Μαζί της παίρνει τις στάχτες της μητέρας της και ένα iPod με ηχογραφήσεις. Ακούγοντάς τες, όσο μένει στο σπίτι της θείας της, θα μάθει την ιστορία της μητέρας της, της γιαγιάς της, των προγόνων της. Ενώ καλά κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ζωής των γυναικών της Μεσσήνης και φανερώνοντας αιτίες και αφορμές.

Με εξόχως διακριτικό τρόπο, σε background, η συγγραφέας δίνει το ιστορικό πλαίσιο της Ελλάδας, μαζί με όλα τα δεινά της. Με πρώτο και κύριο, τη μετανάστευση των ανθρώπων, τον ξενιτεμό τους. Εστιάζοντας στο παραπάνω θέμα, δίνει το κοινωνικό υπόστρωμα της εποχής – δεκαετία 1960. Επιπλέον, μέσα από τα μάτια της Άρτεμης, που έχει μεγαλώσει εκτός Ελλάδος, παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του «Έλληνα», αυτά που τον κάνουν ιδιαίτερο, μοναδικό, ξεχωριστό.

Η αφήγηση εστιάζει στις γυναίκες, στη δύναμή τους, στις θυσίες τους, στον αγώνα τους για επιβίωση τόσο σε περιόδους πολέμου, όσο και μετέπειτα, σε ολόκληρη τη ζωή τους. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι η συγγραφέας εισάγει και στοιχεία σύγχρονα, σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο την εποχή, στην οποία κινούνται οι «σημερινοί» ήρωές της.

«Οι κόρες της Μεσσήνης» είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα, με στρωτή αφήγηση, ενδιαφέρουσα πλοκή, ενδιαφέρον θέμα. Η προσωπική ιστορία της Άρτεμης, της οικογένειάς της και των προγόνων της κατ’ ουσίαν αποτυπώνει τη ζωή κάθε Έλληνα των τελευταίων εκατό χρόνων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ