Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ

28.09.2019
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ
Συγγραφέας
Clarice Lispector
Μετάφραση
Μάριος Χατζηπροκοπίου
Κατηγορία
ISBN
978-618-5267-27-8
Σελίδες
160
Οι «Οικογενειακοί δεσμοί» της Κλαρίσε Λισπέκτορ (1920-1957) είναι μια συλλογή διηγημάτων που επιτρέπει, ίσως, να προσεγγίσουμε με περισσότερα εφόδια μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της πορτογαλικής γλώσσας. Τα περισσότερα διηγήματα της συλλογής γράφτηκαν στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου η πολιτογραφημένη Βραζιλιάνα Λισπέκτορ έζησε με τον διπλωμάτη σύζυγό της και απέκτησε τον πρώτο της γιο (1946-49), εκδόθηκαν όμως πολύ αργότερα (1960) μετά τον χωρισμό της και την επιστροφή της στη Βραζιλία μαζί με τους δύο γιους της. Ίσως γι’ αυτό οι ηρωίδες στα περισσότερα από τα 13 διηγήματα είναι νέες γυναίκες, συνήθως παντρεμένες και με παιδιά, που ζουν μια απλή καθημερινή ζωή αλλά «βιώνουν μια στιγμή κρίσης που το σημάδι της είναι η έντονη απόλαυση με την οποία κοιτούν ξαφνικά τα πράγματα, η χαρά και ο οδύνη που αντλούν από αυτό», όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο. Έτσι, για παράδειγμα, στο ομώνυμο διήγημα, η στιγμή αυτή έρχεται αφού η Καταρίνα αποχαιρετήσει τη μητέρα της και επιστρέψει στο σπίτι για να πάει μια βόλτα με τον «αδύνατο και νευρικό» γιο της, προκαλώντας τη ζήλια του νεαρού συζύγου και πατέρα. Για την Άννα πάλι, στην «Αγάπη», καθοριστική θα είναι η στιγμή που βλέπει από το παράθυρο του τραμ έναν τυφλό άνδρα στη στάση, χάνει τη στάση της και βρίσκεται στον Βοτανικό Κήπο όπου βιώνει μια αποκάλυψη για τη φύση της αγάπης της: αυτή που «είχε φυτέψει τους σπόρους που είχε στο χέρι, όχι άλλους, αλλά μονάχα αυτούς. Και δέντρα ξεπετάγονταν. Ξεπεταγόταν η σύντομη κουβέντα της με τον εισπράκτορα του ρεύματος, ξεπεταγόταν το νερό γεμίζοντας τη σκάφη, ξεπετάγονταν τα παιδιά της, ξεπεταγόταν το τραπέζι γεμάτο φαγητό, ο σύζυγος που επέστρεφε με τις εφημερίδες και χαμογελούσε πεινασμένος, το μονότονο τραγούδι των υπηρετριών της πολυκατοικίας. Η Άννα έδινε σε όλα, γαλήνια, το μικρό και δυνατό της χέρι, το δικό της ρεύμα ζωής» (σελ. 19-20).

Για τη Λάουρα, στη «Μίμηση του ρόδου», η στιγμή θα έρθει όταν θα αποφασίσει να κάνει δώρο τα άγρια τριαντάφυλλα που είχε αγοράσει στη λαϊκή το ίδιο πρωί επειδή επέμενε ο ανθοπώλης, για τη δεκαπεντάχρονη μαθήτρια, στο «Κάτι πολύτιμο», το πρωινό συναπάντημα με δύο άνδρες στον δρόμο περιμένοντας το λεωφορείο για το σχολείο, για τους εκτός εποχής μασκαράδες, στο «Μυστήριο στο Σάου Κριστοβάου», όταν μπαίνουν λαθραία ένα μαγιάτικο βράδυ στον κήπο μιας οικογένειας για να κόψουν έναν υάκινθο, για τον Γάλλο εξερευνητή, στη «Μικρότερη γυναίκα στον κόσμο», όταν τη βλέπει να γελάει, για τον άνδρα που παρακολουθεί έναν θηριώδη εξηντάρη να τρώει σε ένα εστιατόριο, στο «Δείπνο», όταν βλέπει στα μάτια του ένα δάκρυ.

Η συγγραφέας προσεγγίζει την οικογενειακή εστία, όποια μορφή κι αν έχει αυτή, με πολλούς και πολυσήμαντους τρόπους – όταν δεν βυθοσκοπεί την ψυχή των ηρωίδων και των ηρώων της. Σε κάποια διηγήματα η αφήγηση μοιάζει πολυεστιακή, όπως στα «Χαρούμενα γενέθλια», που, προσωπικά, μας θύμισαν τους «Νεκρούς» του Τζέιμς Τζόις, σε άλλα πιο μυστηριακή («Ο βούβαλος»). Η περιγραφή τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού τοπίου είναι ακριβής και επιδέξια και αποδίδεται στα ελληνικά από τον Μάριο Χατζηπροκοπίου, σύντομο βιογραφικό του οποίου παρουσιάζεται στο «αυτί» του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ