Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

10.10.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Marisha Pessl
Μετάφραση
Χίλντα Παπαδημητρίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-659-8
Σελίδες
376
                                                                 Ο Χρόνος είναι Τόπος

Μετά το αριστουργηματικό «Τελευταίο αίνιγμα» με το οποίο έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο, η Αμερικανίδα συγγραφέας Marisha Pessl επιστρέφει με ένα μεταφυσικό και ψυχολογικό θρίλερ, που περιέχει επίσης στην πλοκή του ένα αστυνομικό μυστήριο (ένα κλασικό whodunit) αλλά και μία ιστορία φαντασίας με το επίσης κλασικό ως θέμα ταξίδι στον χρόνο. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά η συγγραφέας καταφέρνει να ισορροπήσει επαρκώς όλα τα στοιχεία της πλοκής και να δημιουργήσει εν τέλει μία γοητευτική και αγωνιώδη ιστορία, γεμάτη ανατροπές (από την οποία κάνει ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό πέρασμα και το νησί της Αμοργού).

Μια παρέα κολλητών σε ένα ιδιωτικό συντηρητικό σχολείο διαλύεται μετά την αποφοίτηση, διότι τους στοιχειώνει ψυχολογικά ο ανεξιχνίαστος θάνατος του έκτου μέλους της, ενός ταλαντούχου μουσικού και στιχουργού. Έναν χρόνο μετά, η κοπέλα του και βασική ηρωίδα, η Μπέατρις, που έχει μόλις συνέλθει από το σοκ και την κατάθλιψη, λαμβάνει μία πρόσκληση για να ξαναμαζευτεί η παρέα στην παραθαλάσσια έπαυλη όπου πέρασαν όλοι μαζί πολλά Σαββατοκύριακα στο παρελθόν. Αποφασίζει να πάει, πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να εκμαιεύσει πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα που πέθανε ο αγαπημένος της. Όμως αντί για απαντήσεις, θα βρεθεί παγιδευμένη σε μια ατέρμονη χρονική λούπα, σε μια αλυσίδα παράδοξων γεγονότων και καταστάσεων που επαναλαμβάνονται σε ένα αέναο Τώρα. Ένας μυστηριώδης άντρας κάνει την εμφάνισή του για να τους θέσει μπροστά σε μία αδιανόητη απόφαση, μια απόφαση ζωής και θανάτου…

Όπως και στο «Τελευταίο αίνιγμα», η ιστορία που αφηγείται η Marisha Pessl είναι πολυεπίπεδη και με πολλές ερμηνείες, αλλά και «μυστήρια μέσα στα μυστήρια», ενώ οι χαρακτήρες είναι αληθινά μοναδικοί, χαρισματικοί και καταραμένοι ταυτόχρονα. Το αστυνομικό κομμάτι της είναι το πιο δυνατό κατά την εκτίμησή μου, η θεματική του ταξιδιού στον χρόνο πολύ καλά δουλεμένη ως εύρημα ενώ λειτουργεί μέσα στην πλοκή εξαιρετικά, δημιουργώντας επίσης εντυπωσιακές σκηνές, αλλά το μεταφυσικό στοιχείο είναι αρκετά αδύναμο ως σύλληψη και εκτέλεση μέσα στην ιστορία, «θολώνοντας» κάπως το τελικό αποτέλεσμα (ή για να είμαι δίκαιη, αυτή είναι η δική μου εντύπωση, έχοντας στο μυαλό μου το αριστοτέχνημα του ντεμπούτου της). Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα ενώ η συγγραφέας είναι ανερχόμενη δύναμη με εντυπωσιακές συγγραφικές ικανότητες, την οποία πρέπει να βάλετε στη λίστα σας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ