Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΑΠΑΤΗΛΗ ΣΕΛΗΝΗ

12.09.2019
facebook email
ΑΠΑΤΗΛΗ ΣΕΛΗΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Ben Pastor
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Κατηγορία
ISBN
978-618-02-1261-7
Σελίδες
360
                                                 Φόνος με φόντο την κατεχόμενη Βερόνα

Έναν διαφορετικό ήρωα-ντετέκτιβ έπλασε η συγγραφική πένα της Ιταλίδας Μπεν Πάστορ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρία Βερμένα Βόλπι), καθώς πρόκειται για ένα Γερμανό αξιωματικό της Βέρμαχτ, έναν αριστοκράτη πρωσικής καταγωγής ο οποίος βρίσκεται σε έναν φρικτό πόλεμο που δοκιμάζει όχι μόνο το σώμα του αλλά και την ψυχή του και τις ηθικές του αξίες. Η σειρά με πρωταγωνιστή τον αξιωματικό Μάρτιν Μπόρα αποτελείται από δώδεκα βιβλία. Το πρώτο, με τον τίτλο Lumen (κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Μίνωας), τοποθετεί τον πρωταγωνιστή στην Κρακοβία του 1939, ενώ το δεύτερο, Απατηλή σελήνη, λαμβάνει χώρα στη Βερόνα του 1943.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος, λοιπόν, εκτυλίσσεται στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Βερόνα. Εκεί έχει μετατεθεί ο αξιωματικός Μάρτιν Μπόρα έχοντας επιβιώσει από την κόλαση του ρωσικού μετώπου. Πολύ σύντομα, και ενώ προσπαθεί να συνέλθει από έναν σοβαρό τραυματισμό, διατάσσεται να εξερευνήσει τη δολοφονία ενός διακεκριμένου στελέχους του τοπικού φασιστικού κόμματος. Πρόκειται για έναν άντρα καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, γεγονός όμως που δεν τον εμπόδιζε να διατηρεί πλήθος ερωμένων αλλά και να συμμετέχει σε παράνομες δραστηριότητες. Οι πρώτες υποψίες των αρχών στρέφονται στην κατά πολλά χρόνια νεότερη σύζυγο του θύματος, την Κλάρα. Ο Μπόρα στρέφεται για βοήθεια στον επιθεωρητή της ιταλικής αστυνομίας Σάντρο Γκουίντι και μια περίπλοκη συνεργασία ξεκινά. Οι δυο τους, τόσο διαφορετικοί στις αντιλήψεις τους περί ανθρώπων και καταστάσεων, προσπαθούν να εντοπίσουν ποιος πραγματικά είχε συμφέρον να δολοφονήσει το θύμα.

Η συγγραφέας τοποθετεί την ιστορία σε μια κομβική στιγμή του πολέμου· οι αλλοτινές συμμαχίες υφίστανται δοκιμασίες, οι Σύμμαχοι έχουν απελευθερώσει τον ιταλικό νότο και προσπαθούν να κινηθούν προς τα βόρεια, ενώ οι παρτιζάνοι επιδίδονται σε έναν συνεχόμενο ανταρτοπόλεμο. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο και έχοντας τη διαταγή να εξαφανίσει τον πυρήνα των παρτιζάνων της περιοχής του, ο αξιωματικός Μπόρα καλείται να ξεδιαλύνει έναν φόνο που του είναι ουσιαστικά αδιάφορος. Αυστηρός, αγέρωχος (παρά τον σοβαρό τραυματισμό του που τον ταλαιπωρεί ακόμα) και συχνά απρόσωπος, ο Μπόρα προσπαθεί να παλέψει σε πολλαπλά μέτωπα: το ένα αφορά καθαρά το στρατιωτικό κομμάτι, την εξιχνίαση του εγκλήματος και το γεγονός ότι κανένας δεν φαίνεται να λέει την αλήθεια· ένα άλλο μέτωπο είναι αυτό της δοκιμασίας των ηθικών του αξιών, όταν καλείται να παρέχει συνοδεία σε ένα φορτηγό που μεταφέρει Εβραίους της περιοχής σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει την ψυχική αναταραχή που του επιφέρει ο ακρωτηριασμός του ενός χεριού του. Δίπλα σε αυτόν τον χαρακτήρα, η συγγραφέας τοποθετεί έναν βοηθητικό, τον επιθεωρητή Γκουίντι, με το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο του και με την ιδιόρρυθμη σχέση με τη μητέρα του, ο οποίος πρέπει παράλληλα να κατορθώσει να συλλάβει έναν παράφρονα που δολοφονεί κόσμο και τους αφαιρεί τα παπούτσια. Δύο διαφορετικούς άντρες που ενώνουν, έστω και διστακτικά στην αρχή, τις δυνάμεις τους για να λύσουν τις δύο υποθέσεις.

Το Απατηλή σελήνη είναι ένα μυθιστόρημα που βασίζεται στους γρίφους και στις ανατροπές, με έναν πρωταγωνιστή που παρά το πρόσωπο που επιλέγει να δείχνει στο περιβάλλον του, κερδίζει τον αναγνώστη με την ευφυΐα του και την ακεραιότητά του. Ένα πολύ καλό αστυνομικό ανάγνωσμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ