Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ

01.11.2008
facebook email
Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΛΙΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Νίκος Χ. Αλιβιζάτος
Κατηγορία
ISBN
978-960-7560-73-5
Σελίδες
253

Απόπειρες χειραφέτησης

Το «είναι» και το «φαίνεσθαι», καθώς και η πολλαπλότητα των οπτικών γωνιών από τις οποίες μπορεί να ειδωθεί μια κατάσταση είναι θέματα που απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Λουίτζι Πιραντέλλο. Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1934) συγγραφέας είναι πιο γνωστός για το θεατρικό του έργο, ωστόσο πολύ σημαντικά είναι επίσης τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του. «Η Αποκλεισμένη» ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα. Η Μάρθα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη συζυγική στέγη, όταν ο Ρόκο, ο σύζυγός της, τη συλλαμβάνει να διαβάζει το γράμμα ενός άντρα. Η αθώα Μάρθα αναγκάζεται να υποστεί μια σειρά από ταπεινώσεις, με πιο σημαντική τον εκούσιο εγκλεισμό του πατέρα της σε ένα δωμάτιο, όπου και πεθαίνει. Μετά το θάνατο του πατέρα της και την πτώχευση της εταιρείας του, η Μάρθα αποφασίζει να εξασφαλίσει τα προς το ζην για τη μητέρα και την αδελφή της. Δίνει εξετάσεις και διορίζεται δασκάλα, αλλά η καθώς πρέπει κοινωνία εξεγείρεται και η Μάρθα αναγκάζεται να μετακομίσει σε άλλη πόλη για να επιζήσει. Εκεί, μόνη ανάμεσα σε αγνώστους, πικραμένη για όσα έχει ζήσει και υποστεί, συναντά το συντάκτη του μοιραίου γράμματος και αυτή τη φορά υποκύπτει στη γοητεία του. Και τότε όλα ανατρέπονται: μένει έγκυος, ενώ ο Ρόκο της ζητά να γυρίσει πίσω γιατί πιστεύει στην αθωότητά της.

Το μυθιστόρημα κινείται σε δυο επίπεδα. Κατά κύριο λόγο παρουσιάζεται η ιστορία της Μάρθας, η ταπείνωσή της και η θέλησή της να σταθεί στα πόδια της. Η ειρωνεία είναι ότι ο σύζυγός της αποφασίζει να την πιστέψει τη στιγμή που αυτή έχει κάνει όσα άδικα της είχε προσάψει στο παρελθόν. Σε ένα δεύτερο επίπεδο υπάρχει ένα καυστικό σχόλιο του Πιραντέλλο για τη σύγχρονή του κοινωνία που καταδικάζει πολύ εύκολα κάποιον -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γυναίκα και σκάνδαλο απιστίας- και δεν δίνει δεύτερες ευκαιρίες. Η κοινωνία που παρουσιάζεται είναι προκατειλημμένη, θεωρεί τις γυναίκες ένα απαραίτητο συμπλήρωμα των ανδρών και αγνοεί την αυτονομία τους. Ο Πιραντέλλο καυτηριάζει αυτό το σκεπτικό και δημιουργεί αδύναμους και εγωκεντρικούς ανδρικούς χαρακτήρες, όπως ο Ρόκο και ο πατέρας της Μάρθας, τους οποίους αντιπαραθέτει σε συνειδητοποιημένες γυναικείες προσωπικότητες, με κορυφαία τη Μάρθα, που αδυνατεί να αποδεχτεί ότι η ζωή της τέλειωσε με τον περιορισμό που της επέβαλε η κοινωνική κατακραυγή. Με πολλή προσπάθεια τολμάει να ξαναβγεί στην κοινωνία, γιατί θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα στην προσπάθεια ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος.

Πολύ καλή η μετάφραση που αναδεικνύει το άλλοτε ειρωνικό και άλλοτε προβληματισμένο ύφος, καθώς και την εξαιρετική γλώσσα του Πιραντέλλο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ