Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΜΑΧΑΙΡΙ

08.09.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΑΧΑΙΡΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1684-1
Σελίδες
660
                                                                   Μαχαίρι

Μαχαίρι. Χωρίς άρθρο. Μαχαίρι κόπηκε η σχέση του Χάρι με τη Ρακέλ. Μαχαίρι στα σωθικά ο αλκοολισμός που έχει επιστρέψει δριμύτερος, μαχαίρι το όπλο ενός φόνου που δεν θα ήθελε να συμβεί ποτέ.

Ο Νέσμπο, με πωλήσεις πλέον των 40 εκατομμυρίων, επιστρέφει μ’ ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, ισάξιο του Χιονάνθρωπου, κατ’ εμέ του καλύτερου βιβλίου εξ όσων έχω διαβάσει με επιθεωρητή τον Χάρι Χόλε. Και αυτό γιατί η ζωή του Χάρι θα αλλάξει ριζικά μετά απ’ αυτήν την υπόθεση.

Η Ρακέλ έχει διώξει τον Χάρι από το σπίτι και ο Χάρι τριγυρνά πιωμένος, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει σε ασήμαντες υποθέσεις, αλλά και στην καθημερινότητα που τώρα του φαίνεται πιο δύσκολη από ποτέ. Όλα γύρω του κινούνται σ’ ένα ομιχλώδες έρεβος που τον καταπίνει σπιθαμή προς σπιθαμή. Ώσπου δυο γεγονότα, το ένα είναι η αποφυλάκιση του Σβάιν Φίνε, του πρώτου εγκληματία που είχε συλλάβει ο Χάρι, θα αφυπνίσουν την οξυδέρκειά του και θα τον επαναφέρουν στον δρόμο που γνωρίζει καλύτερα: να λύνει υποθέσεις δολοφονίας. Μόνο που αυτή τη φορά το θύμα βρίσκεται πολύ κοντά του. Και αυτό είναι το δεύτερο γεγονός. Ο Χάρι παλεύει με τους δαίμονές του, τους παλιούς που πάντοτε τον πολιορκούν και τους νέους που επελαύνουν για να κατακρεουργήσουν τα απομεινάρια της ψυχής του. Όμως, ο Χάρι αντιστέκεται με μόνο κίνητρο την ανακάλυψη του δολοφόνου. Και όταν τον βρει, ίσως να μπορέσει να ησυχάσει…

Ο Νέσμπο επιστρέφει μ’ ένα μυθιστόρημα που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Ατμοσφαιρικό, αγωνιώδες, με πλοκή που αγκιστρώνει τον αναγνώστη, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το κοινό αγάπησε στη σειρά με τον Χόλε. Συγκλονιστική είναι η αποτύπωση του χαρακτήρα του Χάρι, μιας περσόνας που ενώ φαινόταν στα προηγούμενα βιβλία ότι ίσως ξεφύγει από το σκοτάδι που τον πνίγει, εδώ καταβυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά, με το αλκοόλ να αποτελεί αναπόσπαστο συνοδοιπόρο του, σε τέτοιο σημείο ώστε νομίζεις ότι διαβάζοντας απαλές οσμές ποτού φτάνουν στα ρουθούνια σου.

Ο Νέσμπο διαχειρίζεται άψογα την έκταση, την ένταση και τη δομή του έργου, γνωρίζει πού πρέπει να προσδώσει συναισθηματική φόρτιση, σε ποια σημεία να αφήσει κάπως να καλμάρει η ροή, πώς να ξετυλίξει τον μίτο της ιστορίας προσεκτικά. Και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο Νέσμπο παρουσιάζει μια ιστορία άρτια από κάθε άποψη, θέτοντας το Μαχαίρι ένα κλικ πιο πάνω από τα αμέσως προηγούμενα μυθιστορήματά του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ