Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ

01.11.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κώστας Γερογιάννης
Κατηγορία
ISBN
987-960-89937-2-3
Σελίδες
334

Η γοητεία της διαστροφής

                             ...ο βόρβορος έλαμπε
                             κόκκινος και μαύρος...

                                              Α. Ρεμπώ

Στο βαθύτερο πυρήνα του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπου βρίσκεται η έδρα των ενστίκτων, το σεξ και η βία έχουν το βασίλειό τους. Σ' αυτό το σκοτεινό βασίλειο μας βυθίζει το διαστροφικό θρίλερ της Αμερικανίδας συγγραφέως Christa Faust - ένα γοητευτικό μίγμα γκόθικ λογοτεχνίας και νουάρ μυθιστορήματος, που μιλά χωρίς περιστροφές για τη νοσηρότητα του σαδομαζοχισμού ως ψυχολογικού φαινόμενου, αλλά και ως τρόπου ζωής για όσους βιώνουν τη σεξουαλικότητά τους μέσω των ρόλων του αφέντη ή του σκλάβου.

Μια αποτρόπαιη σεξουαλική δολοφονία που παραπέμπει στον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, κινεί το ενδιαφέρον της συγγραφέως νουάρ βιβλίων Κέιτλιν ΜακΚάλοου και αποφασίζει να τη χρησιμοποιήσει ως υλικό για την επόμενη δουλειά της. Προσπαθώντας να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από ''πρώτο χέρι'', εισχωρεί στα άδυτα της σαδομαζοχιστικής κοινότητας της Νέας Υόρκης - μιας ελίτ πλούσιων και διάσημων που συγκεντρώνεται κάθε βράδυ σ' ένα prive club. Με το ψευδώνυμο Λαίδη Μόριγκαν παίρνει το ρόλο της Αφέντρας και συμμετέχει στις πιο ακραίες σεξουαλικές φαντασιώσεις όπου η βία και η υποταγή πρωταγωνιστούν. Σταδιακά ο έλεγχος της κατάστασης χάνεται, η λογική θολώνει και το ηθικό όριο της Κέιτλιν γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτο: ένα άγνωστο κομμάτι του εαυτού της αναδύεται και ανακαλύπτει την ηδονή του να εξουσιάζεις απόλυτα κάποιον, χρησιμοποιώντας το σεξ και τη βία. Κι ενώ όλα όσα αποτελούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή τη ζωή της καταρρέουν, ο δολοφόνος βρίσκεται συνεχώς δίπλα της, χωρίς εκείνη να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο....

Η αριστοτεχνικά χτισμένη νοσηρή ατμόσφαιρα του βιβλίου που κάνει τον αναγνώστη να αισθάνεται άβολα από την πρώτη σελίδα, αλλά ταυτόχρονα τον μαγνητίζει και τον τραβά όλο και πιο βαθιά στο μαύρο πηγάδι της διαστροφής στο οποίο πέφτει η ηρωίδα, είναι η μεγαλύτερη αρετή του κειμένου. Το σκηνικό της παρηκμασμένης σύγχρονης μητρόπολης και το αδιέξοδο των αλλοτριωμένων ανθρώπινων σχέσεων της ''νορμάλ'' ζωής συνδέονται και επικοινωνούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τις ακραίες σεξουαλικές σκηνές στον υπόγειο κόσμο των ''ανώμαλων''. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, τις οποίες η συγγραφέας αποδίδει με ωμό ρεαλισμό - βασιζόμενη και σε προσωπικές της εμπειρίες, αφού υπήρξε επαγγελματίας Dominatrix, ενώ η ιδιαίτερα περιγραφική γλώσσα του κειμένου είναι αιχμηρή και κάποτε αγοραία, αλλά αυτό για τον αναγνώστη είναι μάλλον αναμενόμενο με βάση τη θεματολογία του βιβλίου. Στις αδυναμίες του κειμένου, η υπέρμετρη προσπάθεια της Faust να παρουσιάσει την πρωταγωνίστριά της ως μια δυνατή, κυριαρχική γυναίκα που την οδηγεί τελικά στην υπερβολή και την εύκολη λύση του στερεότυπου.

Η μετάφραση στα ελληνικά είναι παραπάνω από επαρκής και συμβάλλει με θετικό τρόπο στο τελικό αποτέλεσμα, με μόνη ένσταση την απόδοση του τίτλου, που ίσως θα έπρεπε να παραμείνει στ' αγγλικά (Control Freak). Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο όπου συναντώνται και δένουν με δημιουργικό τρόπο διάφορα ρεύματα της ''σκοτεινής'' λογοτεχνίας: νεο-γκόθικ, νουάρ, pulp και dark erotica. Πέρα όμως από το πρώτο επίπεδο του μοτίβου ''αίμα και σπέρμα'' πάνω στο οποίο στηρίζει η συγγραφέας το κείμενό της, διακρίνεται με σαφήνεια η φιλοδοξία της να μιλήσει με ειλικρίνεια για το ''τέρας'' που όλοι κρύβουμε μέσα μας, αλλά και ν' ασκήσει κριτική σε μια άρρωστη κοινωνία στην οποία δεν υπάρχουν πρόσωπα μόνο ρόλοι, δεν υπάρχουν συναισθήματα μόνο μάσκες, ενώ ο πόνος, σωματικός και ψυχικός, είναι η μόνη πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ