Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΖΕΛΝΤΑ

01.11.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΖΕΛΝΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαριλένα Κορατζάνη
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-353-2
Σελίδες
291

«Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς, αλλά αυτή που θυμάται και όπως την θυμάται, για να την διηγηθεί»
                                  Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο Ζιλ Λερουά γεννήθηκε το 1958 στη Γαλλία. Διακεκριμένος πεζογράφος, με πολλούς τίτλους, τιμήθηκε με το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο Goncourt, για το μυθιστόρημά του «Ένα μπλουζ για τη Ζέλντα». Επίσης, στα ελληνικά κυκλοφορεί και το βιβλίο «Η κυρία Χ πηγαίνει σινεμά».

Πρόκειται για τη μυθιστορηματική βιογραφία της Ζέλντα Φιτζέραλντ, συζύγου του Αμερικανού συγγραφέα Σκοτ Φιτζέραλντ, από την ενηλικίωσή της μέχρι και το θάνατό της 30 χρόνια αργότερα. Η Ζέλντα από τη νεανική της ηλικία ήταν πνεύμα ανήσυχο και καθ’ όλα ανυπότακτο στις επιταγές της κοινωνίας και του καθωσπρεπισμού της οικογένειάς της. Έβγαινε, πήγαινε σε πάρτι, συνευρισκόταν με άντρες, γεγονός που εκείνη την εποχή εθεωρείτο απαράδεκτο. Μετά το γάμο της με τον Σκοτ, διένυσε ένα σχετικά ήπιο διάστημα τον πρώτο καιρό. Όμως, αφού πέρασε ο πρώτος καιρός, μετά τη σταδιακή απομάκρυνση του συζύγου της, άρχισε να καταφεύγει στην αγκαλιά διαφόρων αντρών. Όταν ο σύζυγός της γίνεται διάσημος συγγραφέας, ανεβαίνουν στα ψηλότερα κοινωνικά κλιμάκια, όμως το χάσμα μεταξύ τους εξακολουθεί να υφίσταται. Όσο περνάνε τα χρόνια η Ζέλντα κρύβεται στα χάδια τρίτων, ενώ ο Σκοτ συνδέεται με ένα νεαρό συγγραφέα και παράλληλα αρέσκεται στο να κλέβει τα κείμενα της γυναίκας του και να τα δημοσιοποιεί με το δικό του, «ηχηρό», όνομα. Ακόμα και η γέννηση της κόρης τους δεν θα κατευνάσει τα πνεύματα. Μετά από αναρίθμητες συγκρούσεις μεταξύ των δύο, η Ζέλντα θα κλειστεί σε ψυχιατρικό άσυλο, όπου θα περάσει και τα περισσότερα από τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Ξεκινώντας από πραγματικά ιστορικά γεγονότα, ο Ζιλ Λερουά χτίζει μυθιστορηματικά την αφήγηση της Ζέλντα το διάστημα που βρισκόταν έγκλειστη σε ψυχιατρείο. Με χειμαρρώδη γλώσσα και πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο συγγραφέας πετυχαίνει να αποδώσει το ύφος της ηρωίδας του, αλλά και το κλίμα της εποχής. Οι διάλογοι είναι απόντες σχεδόν απ’ όλο το βιβλίο, αφού πρόκειται για ένα προφορικό ημερολόγιο. Οι αναδρομές στο παρελθόν, όπου παρουσιάζονται και αυτές σε πρώτο πρόσωπο, δεν μπερδεύουν τον αναγνώστη, αλλά αντίθετα δίνουν μια πιο ζωντανή νότα στις σελίδες του βιβλίου. Γενικότερα, από τεχνικής απόψεως, παρουσιάζεται μια καλαίσθητη και προσεγμένη δουλειά που παρασύρει τον αναγνώστη στη ροή της.

Το βιβλίο του Ζιλ Λερουά πέρα από το να παρουσιάζει το κλίμα και τα ήθη μιας εποχής, σκιαγραφεί την εικόνα μιας προσωπικότητας που πήγε ενάντια στο ρεύμα και κατέληξε να πεθάνει στο ψυχιατρείο για τις επιλογές της. Η μετάφραση της Μαριλένας Κορατζάνη μεταφέρει άρτια τον έντονο ρυθμό που επιχειρεί να αποδώσει ο συγγραφέας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ