Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

22.09.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ανδρέας Αποστολίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-2028-8
Σελίδες
207
                                                               Μια περίεργη υπόθεση

Η Αμερικανίδα Anna Katharine Green (1846-1935) υπήρξε συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου και αστυνομικής μυθοπλασίας. Η συμβολή της στην αναγνώριση και εξέλιξη του είδους στις ΗΠΑ ήταν καθοριστική και περιλάμβανε συναρπαστικές αφηγήσεις με εξαιρετική πλοκή, βασισμένη στην καλή γνώση του ποινικού κώδικα που αποκτήθηκε από τον δικηγόρο πατέρα της. Το συνολικό της έργο, σαράντα περίπου εκδόσεων, περιλαμβάνει αστυνομικά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες μυστηρίου αλλά και ποίηση. Η συγγραφική της παρακαταθήκη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σκιαγράφηση των τύπων που χαρακτηρίζουν πλέον το πεδίο της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Η κυρία Ντάνιελς, οικονόμος στην έπαυλη του Μπλέικ, γόνου εύπορης οικογένειας, ενημερώνει την αστυνομία ότι η ράφτρα που άνηκε στο προσωπικό, έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία καταφτάνει στην έπαυλη, προσπαθώντας να συλλέξει στοιχεία. Ο αφέντης της οικίας δεν δίνει καμία σημασία ούτε στις ερωτήσεις της αστυνομίας, ούτε στην υπόθεση καθεαυτή. Ο νεαρός επιθεωρητής που αναλαμβάνει την υπόθεση παρακολουθεί τον Μπλέικ, τον ακολουθεί στους περιπάτους του, αλλά και όταν αποφασίζει να φύγει ταξίδι, σ’ ένα απομακρυσμένο μέρος. Όλες οι εκδοχές σταματούν πρώιμα, χωρίς ο νεαρός επιθεωρητής να μπορεί να αντιληφθεί τα στοιχεία που συνδέουν την εξαφάνιση με το ταξίδι του Μπλέικ. Και ποιος είναι ο ρόλος στην υπόθεση δύο διαβόητων κακοποιών;

Η Γκριν γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα δομημένο σε κεφάλαια. Οι διάλογοι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης και στη στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων, παραγκωνίζοντας εμφανώς και κατά κόρον την αφήγηση. Κομβικό στοιχείο της διαλεύκανσης της υπόθεσης αποτελεί η εμβόλιμη αφήγηση, ο εγκιβωτισμός που τοποθετεί τα κομμάτια του παζλ στα σωστά του σημεία. Το κείμενο απαρτίζεται από έναν καθ’ ολοκληρίαν ρεαλισμό, καθ’ ότι και αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι χαρακτήρες αποτελούν τον κύριο και βασικό άξονα της αφηγηματικής τεχνικής της Γκριν και γι’ αυτό η ιστορία βασίζεται ως επί το πλείστον στους διαλόγους μεταξύ των προσώπων, χωρίς να καταφεύγει η συγγραφέας στην τεχνική του ψεύδους και της παραπλάνησης, αλλά στην απόκρυψη της αλήθειας και του μυστηρίου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο σε μια θεσπέσια έκδοση «από τη μητέρα του αστυνομικού μυθιστορήματος», «τη συγγραφέα που λάτρεψε η Αγκάθα Κρίστι και θαύμαζε ο Κόναν Ντόιλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ