Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ

01.11.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βάνα Χατζάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-325-740-0
Σελίδες
322

Φυγή
                    Αφότου έκοψα τα χέρια μου,
                    βγήκαν καινούρια...

                                           Ντενίς Λέβερτοφ

Σε σπάνιες στιγμές εξαιρετικής διαύγειας - συνήθως μετά από μια τραυματική εμπειρία, το κέλυφος που δημιουργήσαμε για να προστατευτούμε ραγίζει για να μας αποκαλύψει το απέραντο πλήθος των διαφορετικών δρόμων που θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει. Οι περισσότεροι ρίχνουν μια κλεφτή ματιά κι επιστρέφουν στην ασφάλεια της προσωπικής τους φυλακής, λίγοι σπάνε το κέλυφος κι ανοίγονται με μάτια ορθάνοιχτα στις δυνατότητες του Αγνώστου....

Η ''Βίλα Αμάλια'' του Γάλλου συγγραφέα Πασκάλ Κυνιάρ είναι ένα μυθιστόρημα φυγής και προσωπικής αναζήτησης, χτισμένο σε μια αλληλουχία συνεχών αναχωρήσεων και διαδοχικών μεταμορφώσεων: η Ανν, μια γυναίκα στο κατώφλι της ωριμότητας, οργανώνει συνειδητά τη φυγή και την εξαφάνισή της, αφήνοντας πίσω της οτιδήποτε τη συνδέει με τον παλιό της εαυτό. Σχέσεις, εραστές, οικογένεια, εργασία, περιουσία, όλα καίγονται στην εσωτερική της φλόγα κι από τις στάχτες αναδύεται κάτι καινούριο αλλά ακόμα αδιαμόρφωτο. Ως καλλιτέχνης -είναι πιανίστρια-, αρχικά στρέφεται προς την ομορφιά και τη βρίσκει σ' ένα μικρό ηφαιστιογενές νησί στην Ιταλία: μαγεύεται από το τοπίο και ερωτεύεται ένα εγκαταλειμμένο σπίτι -τη Βίλα Αμάλια-, στο οποίο εγκαθίσταται.

Η μουσική της και η θάλασσα είναι οι μόνοι της σύντροφοι αλλά και οι μοναδικές της ανάγκες. Σταδιακά επιζητά ξανά την ανθρώπινη επαφή κι ένας καινούριος κύκλος σχέσεων ανοίγει γύρω της. Για λίγο, πάνω σ' εκείνο τον ηλιοκαμένο βράχο της Μεσογείου βρίσκει το δικό της παράδεισο - αλλά ο παράδεισος δεν είναι του κόσμου τούτου.... Ένα τραγικό γεγονός θα την οδηγήσει και πάλι στο δρόμο, στην ατέρμονη αναζήτηση. Χρόνια αργότερα θα βρει τελικά τη γαλήνη και θα κάνει ειρήνη με το παρελθόν της, αλλά η καρδιά της θα ζει για πάντα στη Βίλα Αμάλια, την εποχή εκείνη όπου ''δεν φοβόταν τον ήλιο''.

Ο Πασκάλ Κυνιάρ δημιουργεί με κλασική δομή και ρομαντικό πνεύμα ένα υπέροχο, ''ανοιχτό'' μυθιστόρημα που αγκαλιάζει τον αναγνώστη αλλά δεν τον εγκλωβίζει, αντιθέτως τον αφήνει ελεύθερο να ταξιδέψει, να πετάξει, να ονειρευτεί. Η δεξιοτεχνία της ελλειπτικής αφήγησης που γίνεται με άλματα και συνεχείς αλλαγές οπτικής γωνίας, ο υποβλητικός λυρισμός των εικόνων και η καθαρή από καλλωπισμούς και φτιασίδια γλώσσα που η μετάφραση της Βάνας Χατζάκη αποδίδει με εξαιρετικό τρόπο, αποκαλύπτουν το μέγεθος του ταλέντου του συγγραφέα και κάνουν την ανάγνωση του κειμένου απολαυστική. Η ηρωίδα του Κυνιάρ - την οποία προσεγγίζει με απέραντη κατανόηση και μια τρυφερή οικειότητα που υπάρχει μόνο στους άντρες που έχουν αληθινά αγαπήσει τις γυναίκες της ζωής τους, διατρέχει τις σελίδες του βιβλίου ελεύθερη, δυνατή, γεμάτη εσωτερική ένταση όπως μια καταιγίδα: ''Δεν ξέρω πού πηγαίνω, αλλά τρέχω αποφασισμένη προς τα εκεί. Κάτι μου λείπει που μέσα του θα μου άρεσε να χαθώ''.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ