Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΖΩΗΣ

20.06.2019
facebook email
ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΖΩΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
UTOPIA
Συγγραφέας
Andrei Makine
Μετάφραση
Γιάννης Στρίγκος
Κατηγορία
ISBN
978-618-5173-34-0
Σελίδες
272
Ο γεννημένος και μεγαλωμένος στη Σιβηρία Αντρέι Μακίν μετανάστευσε στη Γαλλία το 1987 και, πολιτογραφημένος Γάλλος πλέον, γράφει απευθείας στη γαλλική γλώσσα, ενώ το 2016 εκλέχθηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Το μυθιστόρημά του «Η κληρονομιά» του χάρισε το 1995 τα βραβεία Goncourt και Médicis. «Το Αρχιπέλαγος μιας άλλης ζωής» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του.

Σοβιετική Ένωση, 1963. Ο δεκατετράχρονος αφηγητής βρίσκεται στη μικρή πόλη Τουγκούρ της Σιβηρίας για να εκπαιδευτεί στη γεωδαισία. Κάποια στιγμή, καθώς βρίσκεται στο μικρό αεροδρόμιο που ενώνει αυτή την άκρη της Σιβηρίας με τον υπόλοιπο κόσμο, παρατηρεί έναν παράξενο άνδρα που εξαφανίζεται μέσα στην τάιγκα. Αποφασίζει να τον ακολουθήσει και, όταν έχει πλέον απομακρυνθεί αρκετά από την πόλη, αιφνιδιασμένος ανακαλύπτει ότι ο άντρας γνώριζε από την αρχή ότι τον ακολουθούσε. Μαζί πλέον, μέσα στο πυκνό δάσος, θα κάτσουν γύρω από τη φωτιά και θα γυρίσουν πίσω στο παρελθόν, στο 1952, όταν αυτός ο άντρας, ο Πάβελ, βρέθηκε στο ίδιο μέρος για να συμμετάσχει σε μια άσκηση ετοιμότητας για ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση από τους Αμερικανούς. Η εκπαίδευσή του, σκληρή και απάνθρωπη, διακόπτεται όταν ο Πάβελ εντάσσεται σε μια ομάδα που αναλαμβάνει μια ειδική αποστολή: την καταδίωξη και σύλληψη ενός κατάδικου από κάποιο κοντινό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο δραπέτης, όμως, αποδεικνύεται έξυπνος, γνώστης της τάιγκα και των ιδιαιτεροτήτων της και κατορθώνει να τους ξεφεύγει συνεχώς, Όταν, μάλιστα, η ομάδα αντιλαμβάνεται την πραγματική ταυτότητα του δραπέτη, οι κινήσεις τους γίνονται ακόμα πιο βιαστικές και απρόσεχτες, με αποτέλεσμα ένας ένας να τραυματίζονται και να επιστρέφουν στο στρατόπεδο. Έτσι, ο Πάβελ μένει μόνος του να ολοκληρώσει την καταδίωξη, αλλά αυτό που θα του συμβεί θα του αλλάξει ολόκληρη τη ζωή.

Το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος αποτελείται από την αφήγηση του Πάβελ, μια συγκλονιστική ιστορία ατομικής ωρίμανσης – δεν μπορούμε να πούμε ενηλικίωσης, αφού ο Πάβελ είναι ήδη 27 ετών όταν βιώνει αυτή την απρόσμενη περιπέτεια. Απογοητευμένος από τη γυναίκα που νόμιζε ότι αγαπούσε και σε μια δύσκολη στιγμή της ακαδημαϊκής του πορείας, και αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της στρατιωτικής εκπαίδευσης της σταλινικής περιόδου, βρίσκεται σε μια απρόσμενη κατάσταση: μέλος μιας ομάδας αντρών που καλούνται να πιάσουν τον επικίνδυνο δραπέτη ζωντανό. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος λόγος που βρίσκεται σε αυτή την ομάδα είναι επειδή χρειάζεται κάποιος αποδιοπομπαίος τράγος για την ενδεχόμενη αποτυχία της αποστολής. Παρόλα αυτά στην αρχή προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των ανωτέρων του. Ώσπου αρχίζει να μπαίνει στη θέση του δραπέτη, να συναισθάνεται την ανάγκη του για ελευθερία και όταν καταλήγει να μείνει ο μόνος που τον καταδιώκει, από διώκτης μετατρέπεται σε συνοδοιπόρο, ανοίγει τα μάτια του και αντικρύζει το μεγαλείο που κρύβεται πέρα από την άκρη του κόσμου, στο τέρμα της Σιβηρίας, στο αρχιπέλαγος Σαντάρ.

Η συνάντηση του έφηβου αφηγητή με τον Πάβελ, η εξιστόρηση αυτής της απίστευτης ιστορίας, αλλάζει το νεαρό αγόρι, του δίνει πρόσβαση σε έναν άλλο κόσμο, μυστικό, απόμερο και αληθινό. Είναι αυτή η ιστορία που τον οδηγεί στην πρώτη παράγραφο του μυθιστορήματος να ξεκαθαρίσει στον αναγνώστη ότι «εκείνη τη στιγμή της εφηβείας του το ρήμα “ζω” άλλαξε έννοια. Τώρα πια σήμαινε τη μοίρα όσων είχαν κατορθώσει να φτάσουν ως τη θάλασσα των νήσων Σαντάρ. Για όλες τις άλλες εκφάνσεις ύπαρξης σε τούτον τον κόσμο το ρήμα “υπάρχω” θα μου ήταν πλέον αρκετό» (σελ. 9).

«Το αρχιπέλαγος μιας άλλης ζωής» –πολύ καλά μεταφρασμένο από τον Γιάννη Στρίγκο– διαβάζεται απνευστί, χάρη στον γρήγορο ρυθμό του και στις συνεχείς ανατροπές, όχι μόνο της αναζήτησης, αλλά και των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει στον αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ