Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΟΥΦ

07.05.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΟΥΦ
Εκδοτικός Οίκος
ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ
Συγγραφέας
Zoë Ferraris
Μετάφραση
Βασιλική Νικολαΐδου
Κατηγορία
ISBN
978-618-80116-3-2
Σελίδες
432
                                        Εισχωρώντας στα άδυτα της κουλτούρας της Ανατολής

Εξιχνιάζονται υποθέσεις ύποπτων θανάτων στην Ανατολή; Ή η εκάστοτε υπόθεση συγκαλύπτεται και κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες; Κι όταν το θύμα είναι θηλυκού γένους, τότε τι συμβαίνει;

Στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ένα κορίτσι πλούσιας οικογένειας εξαφανίζεται. Αμέσως αρχίζουν έρευνες για τον εντοπισμό της και λίγο αργότερα το πτώμα της ανακαλύπτεται στην έρημο. Η ιατροδικαστική υπηρεσία αποφαίνεται ότι η Νουφ δεν πέθανε από αφυδάτωση, αλλά πνίγηκε. Τι συνέβη πραγματικά και γιατί η οικογένεια βιάστηκε να συγκαλύψει την υπόθεση και δείχνει αδιάφορη ως προς το να μάθει την αλήθεια; Ο Ναΐρ ας-Σαρκί, ένας ευσεβής μουσουλμάνος οδηγός της ερήμου, και η Κάτια Χιτζάζι, ερευνήτρια στο γραφείο του ιατροδικαστή, θα πρέπει να συνεργαστούν για να δώσουν τις απαντήσεις και να διαλευκάνουν το μυστήριο. Πόσο όμως εφικτό είναι κάτι τέτοιο σε μια χώρα που το Κοράνι απαγορεύει ακόμα και το απλό κοίταγμα μεταξύ των δύο φύλων;

Υπόστρωμα του μυθιστορήματος της Zoe Ferraris «Αναζητώντας τη Νουφ» είναι η κουλτούρα της Ανατολής έτσι όπως υπαγορεύεται από το Κοράνι και τον Αλλάχ. Όλα λειτουργούν βάσει των παραπάνω και τίποτα δε «λοξοδρομεί». Ό,τι θεωρείται δεδομένο στον Δυτικό πολιτισμό, στη Σαουδική Αραβία δημιουργεί προβλήματα. Και το πιο απλό ακόμα, όπως το να κυκλοφορεί μια γυναίκα στον δρόμο με ακάλυπτο το πρόσωπο. Με ένα τέτοιο background, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν άντρες, η Κάτια Χιτζάζι τολμά να σπάσει το εθιμοτυπικό και τα ταμπού, να εργάζεται δημόσια και να κυκλοφορεί δείχνοντας το πρόσωπό της. Πού ακούστηκε; Και ο Ναΐρ ας-Σαρκί αναγκάζεται να συνεργαστεί μαζί της, αλλά σε κάθε του βήμα αισθάνεται ενοχές και απολογείται στον Αλλάχ. Η Κάτια έχει τη δυνατότητα να εισχωρήσει στο άδυτο του κόσμου των γυναικών και ο Ναΐρ να μιλήσει ελεύθερα με τους άντρες, αλληλοβοηθούμενοι θα προσπαθήσουν να ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ και να φτάσουν στη λύση του γρίφου.

Μπροστά στα μάτια του δυτικού αναγνώστη ξετυλίγεται ένα ασυνήθιστο «μαγευτικό» σκηνικό – αυτό της ερήμου και της πόλης Τζέντα που συνορεύει με αυτήν και την Ερυθρά Θάλασσα. Κύριο λόγο έχουν οι περιγραφές τοπίων, κτιρίων, επίπλωσης εσωτερικών σπιτιών, ανθρώπων, καταστάσεων, που οδηγούν σε έντονη εικονοποιία από τη μεριά του αναγνώστη, και η παραστατική ζωντανή αφήγηση που τον παρασύρει. Σε ανύποπτο χρόνο και με αφορμή την ιστορία που εξελίσσεται παρουσιάζονται ήθη, παραδόσεις και ταμπού της Ανατολής, όπως το πρωτόκολλο των επισκέψεων ή η τελετή της κηδείας.

Χρησιμοποιώντας πλήθος αφηγηματικών τεχνικών, η Ferraris μπλέκει όμορφα την ιστορία και τα στοιχεία που διαρκώς έρχονται στο φως. Κι εκεί που νομίζεις ότι η λύση του μυστηρίου πλησιάζει, ξάφνου μια ανατροπή έρχεται και όλα τουμπάρουν. Νέα δεδομένα εμφανίζονται ή τα αποδεικτικά στοιχεία δεν «κουμπώνουν» όπως θα έπρεπε. Μέσα στο κείμενο υπάρχουν διάσπαρτες αραβικές λέξεις και φράσεις, που δίνουν άρωμα Ανατολής, ενώ δε λείπουν οι παρομοιώσεις και τα κοσμητικά επίθετα που εντείνουν και ξεσηκώνουν τις αισθήσεις. Χάρη στους διαλόγους «ξεστομίζονται» αλήθειες για τη θρησκεία και τη νοοτροπία της Ανατολής – διαπιστώσεις «απαγορευμένες».

Το «Αναζητώντας τη Νουφ» είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου πρωτότυπο στη δομή του που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και ακριβώς γι’ αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο μέσα στον οποίο –ευτυχώς– δε θα ζήσει ποτέ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ