Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

1793 ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕ Η ΒΙΑ

01.05.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
1793 ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕ Η ΒΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Niklas Natt och Dag
Μετάφραση
Γρηγόρης Κονδύλης
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1687-2
Σελίδες
560
                                                             Homo homini lupus est

1793. Η Σουηδία έχει μείνει ακέφαλη μετά τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ’. Η αναρχία επικρατεί σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ ο φόβος για την εξάπλωση της Γαλλικής Επανάστασης είναι διάχυτος. Τα καπηλειά είναι γεμάτα, το ποτό ρέει άφθονο και η εικόνα διάλυσης είναι έκδηλη.

Ο Καρντέλ, πρώην στρατιωτικός, σακάτης από τον πόλεμο, περπατώντας μια νύχτα μεθυσμένος ακούει τις φωνές κοντά στο ποτάμι. Ένα πτώμα έχει ξεβραστεί. Για την ακρίβεια ό,τι έχει απομείνει από τον νεκρό. Τα άκρα του είναι κομμένα, τα μάτια λείπουν, η γλώσσα επίσης. Κι όλα αυτά φαίνεται ότι έχουν γίνει πριν τελεστεί η δολοφονία. Μαζί με τον Βίνγκε, συνεργάτη της Πολιταρχίας και φυματικό, ο Καρντέλ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από την αποτρόπαια δολοφονία.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους δύο συνεργάτες. Ο Βίνγκελ συχνά βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου, ενώ η έλευση νέου Πολιτάρχη προμηνύει δυσμενείς καταστάσεις. Η ανακάλυψη κάποιων γραμμάτων θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό στοιχείο, ώστε Καρντέλ και Βίνγκελ να φτάσουν στην ταυτότητα του δολοφόνου. Και η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι πιο δύσκολη απ’ όσο μπορούσαν να φανταστούν, οδηγώντας σε μονοπάτια που περπατούν παρέα με τον θάνατο.

Ο Niklas Natt och Dag συνθέτει ένα μυθιστόρημα δομικά πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε τις προσπάθειες των Καρντέλ και Βίνγκε να βρουν στοιχεία για την υπόθεση. Στο δεύτερο μέρος συναντούμε έναν μπατίρη νεαρό που προσπαθεί να περάσει ως γόνος αριστοκρατικής οικογένειας για να αποσπάσει χρηματικά ποσά από πλούσιους ανθρώπους. Η πορεία του θα τον φέρει στους σκοτεινούς δρόμους όπου το έρεβος και η θηριωδία εξοβελίζουν οτιδήποτε ανθρώπινο. Στο τρίτο μέρος η φυλάκιση μιας κοπέλας που κατηγορείται άδικα ως πόρνη, θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της. Τα τρία μέρη συνδέονται στο τέταρτο μέρος, όπου οι ιστορίες άπτονται η μια της άλλης, οδηγώντας προς τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η αφήγηση είναι εξαιρετική, κυρίως στα τρία πρώτα μέρη, όπου ο συγγραφέας διηγείται με μαεστρία την ανθρώπινη πορεία προς την άβυσσο, σκιαγραφώντας άρτια τον ψυχισμό, τα συναισθήματα, τις μεταλλάξεις των χαρακτήρων. Κι εδώ βρίσκεται το πιο δυνατό στοιχείο του βιβλίου, ο ψυχικός κόσμος των ηρώων, οι αντιδράσεις τους σε όσα τους συμβαίνουν, μέσα σ’ ένα πλαίσιο όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μηδαμινή σημασία.

Το μυθιστόρημα του Niklas Natt och Dag είναι ένα πολυμορφικό βιβλίο, καθώς διαθέτει το ιστορικό πλαίσιο, την αστυνομική πλοκή, τις κοινωνικές αναφορές. Ούτως ειπείν πρόκειται για ένα ιστορικό θρίλερ με πολλές προεκτάσεις. Απολαυστικό ανάγνωσμα, ιδίως τα τρία πρώτα μέρη, όπου οι ανατροπές εκπλήσσουν τον αναγνώστη, οδηγώντας σε λαβύρινθους όπου επ’ ουδενί δεν μπορεί να φανταστεί τη διέξοδο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ