Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΠΙΚ

28.10.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΠΙΚ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Λειβαδάς
Κατηγορία
ISBN
960-537-100-6
Σελίδες
135

"Η έκσταση της ζωής"

«Κάποια μέρα, παππού, θα κάνω πολλά λεφτά για σένα και για μένα, αλλά θα απολαμβάνω τη ζωή μου με τον τρόπο που την απολάμβανε ο Σλιμ χωρίς λεφτά, και έτσι είμαι σίγουρος πως θα γίνω ευτυχισμένος» (σελ. 112)

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της «μπιτ» (beat) λογοτεχνίας, ο Τζακ Κέρουακ γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης στις 12 Μαρτίου 1922 και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου 1969, στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα, από κίρρωοη του ήπατος. Ένα από τα γνωστότερα βιβλία του, «Στο Δρόμο» (On the Road), έγινε συνώνυμο της περιπλάνησης στην αμερικανική ενδοχώρα –και όχι μόνο-, για πολλές γενιές. Το «Πικ», όπως σημειώνει στην εισαγωγή του ο μεταφραστής της παρούσας έκδοσης Γιάννης Λειβαδάς, γράφτηκε γύρω στο Πάσχα των Καθολικών του 1969 και ήταν η τελευταία απόπειρα του Κέρουακ να γράψει ένα μεγάλο μυθιστόρημα.

Ο μικρός Πικ, ορφανός από μητέρα, μένει στη Βόρεια Καρολίνα με τον ηλικιωμένο παππού του. Είναι μαύρος, έχει έναν αδελφό που έφυγε μια μέρα για τη Νέα Υόρκη, ο πατέρας του έχει πάει φυλακή και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Όταν ο παππούς αρρωσταίνει, πηγαίνει να ζήσει με τη Θεία Γκαστόνια και την οικογένειά της, αλλά ο μισότυφλος παππούς Τζέλκυ τον τρομάζει τόσο πολύ που δεν περνάει καθόλου καλά. Ένα βράδυ, το σκάει με τον αδελφό του που έχει έρθει για να τον πάρει. Πηγαίνει για πρώτη φορά στην πόλη κι από κει με το λεωφορείο βόρεια, στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη. Αλλά ούτε εκεί θα μείνει πολύ: ο Σλιμ δυσκολεύεται να βρει δουλειά και η Σίλα, η γυναίκα του, χάνει τη δική της. Αποφασίζουν να ταξιδέψουν χωριστά για την Καλιφόρνια.

Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο. Η εξιστόρηση γίνεται στον αόριστο, ιδίως για το μακρινό παρελθόν (τα χρόνια με τον παππού) και, σε ορισμένα κεφάλαια, στον ενεστώτα. Από τη μέση, περίπου, του βιβλίου και μετά, ο Πικ απευθύνεται στον παππού, σαν ο παππούς να ήταν εκεί και να μπορούσε να τον ακούσει. Σταδιακά, ο ήρωας-αφηγητής δεν είναι πια το εντεκάχρονο παιδί, αλλά ο ίδιος ο Κέρουακ. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από την ιστορία στην περιπλάνηση. Έπειτα από το αγροτικό τοπίο της Βόρειας Καρολίνας, το «θαύμα» της πόλης (τα φώτα, οι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, ο θόρυβος), αποκαλύπτεται στον Πικ. Ύστερα οι πόλεις (και οι πολιτείες), οι εντυπώσεις, διαδέχονται η μία την άλλη. Η μουσική παίρνει τη θέση της, όπως σε όλα τα βιβλία του Κέρουακ. Η έκπληξη, η έκσταση, είναι συνεχής. Όπως και η απόλαυση της ζωής, στο φως της απλότητας.

Η έκδοση συμπληρώνεται με εργοβιογραφία του συγγραφέα και εκδοτικό χρονολόγιο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ