Έχουμε διαβάσει 2878 βιβλία

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

10.04.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Joost de-Vries
Μετάφραση
Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλτά
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0615-6
Σελίδες
344
                                                             Ακαδημαϊκός πόλεμος – Σωσίας εν όψει

Το νέο βιβλίο του Joost de Vries, του μεγαλύτερου, ίσως, λογοτεχνικού ταλέντου στην Ολλανδία, είναι ακόμα ένα δείγμα της εξαίρετης συγγραφικής παραγωγής της Ολλανδίας – θυμίζω ότι και ο Herman Koch τα τελευταία χρόνια έγινε πιο γνωστός στο ευρύ κοινό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή σχετικά με το μυθιστόρημα του Joost de Vries. Ο Φρίζο ντε Βος, ιστορικός με ειδίκευση στη χιτλερική ιστορία, αλλά και σε όσα αφορούν τον Χίτλερ, διευθυντής του «Υπνοβάτη», του περιοδικού που φιλοξενεί αναλύσεις και άρθρα για θέματα σχετικά με τον Χίτλερ, βλέπει τη ζωή του να αλλάζει όταν ο καθηγητής και μέντοράς του Μπρικ πεθαίνει. Εκτός από την έλλειψη και την απώλεια, ο Βος αισθάνεται ότι πλέον η ακαδημαϊκή κληρονομιά του Μπρικ περνάει στον ίδιο. Πώς θα πρέπει να καλύψει το κενό που αφήνει ο διάσημος σε όλο τον κόσμο καθηγητής Μπρικ;

Πριν, όμως, προλάβει να αφομοιώσει τη νέα κατάσταση, όντας ασθενής και κλινήρης, μαθαίνει ότι κάποιος άλλος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο, βγήκε στις τηλεοράσεις και μίλησε ως ο αγαπημένος βοηθός του Μπρικ και, φυσικά, ως αυθεντία στις χιτλερικές σπουδές. Και το όνομα αυτού: Φίλιπ ντε Βρις. Δεν τον έχει ξανακούσει στους ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Μπρικ δεν του είχε πει ποτέ τίποτα για αυτόν τον Φίλιπ, ενώ σε κάθε του εμφάνιση γίνεται χαμός, είναι ο νέος αγαπημένος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο κόσμος του Φρίζο ντε Βος καταρρέει. Ώσπου στο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο Ιστορίας στη Βιέννη, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενώπιον όλων των παρισταμένων τον εκνευριστικά άγνωστο αντίπαλό του.

Ο Joost de Vries έχει συνθέσει ένα μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα πλοκή και λογοτεχνικά ατού που καθιστούν το «Ο καθηγητής είναι νεκρός» ένα βιβλίο άξιο προσοχής. Γρήγορος ρυθμός, κυνισμός, καυστικό χιούμορ, χειμαρρώδες ύφος και γλώσσα μεστή είναι βασικά στοιχεία που αποτελούν τα θεμέλια για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, ενώ η πρόζα αποτελεί ένα από τα θετικότερα και σημαντικότερα στοιχεία του κειμένου. Ο de Vries είναι πολύ δυνατός στην πρόζα, και το χειρίζεται άψογα ως κομμάτι του έργου του.

Οι διακειμενικές αναφορές βρίσκονται παντού, ιστορικά στοιχεία γεμίζουν την έκταση του κειμένου, ενώ και οι κινηματογραφικές αναφορές είναι συχνές. Χρησιμοποιεί ακόμα και την εκπληκτική –και αγαπημένη μου– φράση από την ταινία «Συνήθεις ύποπτοι»: «Το καλύτερο κόλπο που έκανε ποτέ ο Διάβολος ήταν να πείσει τον κόσμο ότι δεν υπήρχε.»

Ένα εξαιρετικό βιβλίο και απολαυστικό ανάγνωσμα!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/15/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ