Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΞΗΡΑΣΙΑ

13.04.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Η ΞΗΡΑΣΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χίλντα Παπαδημητρίου
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1685-8
Σελίδες
424
                                                                  Ξηρασία

«Ο θάνατος δεν ήταν άγνωστο φαινόμενο μέχρι τότε στο αγρόκτημα, και οι κρεατόμυγες δεν είναι έντομα που μεροληπτούν. Για κείνες ελάχιστη διαφορά υπάρχει ανάμεσα σ΄ ένα ψοφίμι ζώου και σ΄ ένα ανθρώπινο πτώμα.

[…] Οι κρεατόμυγες τουλάχιστον ήταν ικανοποιημένες. Αν και τα ευρήματα εκείνης της μέρας ήταν ασυνήθιστα. Μικρότερα και με λεία σάρκα. Όχι ότι αυτό είχε καμία σημασία. Αυτά που μετρούσαν ήταν τα ίδια. Τα απλανή μάτια. Οι ανοιχτές πληγές.»
(σελ. 9-10)

Η ιστορία του πρώτου βιβλίου της Jane Harper «Ξηρασία» λαμβάνει χώρα στην Κιβάρα, μια μικρή αγροτική πόλη του νότου της Αυστραλίας, κατά την περίοδο της μεγάλης ξηρασίας, ένα φυσικό φαινόμενο που επηρεάζει με δραματικό τρόπο το περιβάλλον, αλλά και τις σχέσεις των ανθρώπων. Έπειτα από δύο χρόνια που δεν έχει πέσει ούτε σταγόνα βροχής, οι άνθρωποι φτάνουν στα όριά τους, οικονομικά και ψυχολογικά, ενώ οδηγούνται σε ακραίες λύσεις, όπως το να σκοτώσουν τα ζώα τους επειδή δεν μπορούν πια να τα ταΐσουν. Τότε είναι που ο Λιουκ Χάντλερ σκοτώνει την οικογένειά του και μετά αυτοκτονεί. Και οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες, ζητώντας εξιλαστήριο θύμα για να ξεσπάσουν.

Ένα θρίλερ που καθηλώνει από τις πρώτες αράδες, με καλοστημένη πλοκή, στο οποίο δύο εγκλήματα αναζητούν λύση: οι θάνατοι των Χάντλερ στο σήμερα και αυτός του πνιγμού της Έλι Ντίκον πριν από είκοσι χρόνια. Ένα έγκλημα που οδήγησε τότε τον Άρον Φαλκ σε άτακτη φυγή από τη γενέτειρά του μαζί με τον πατέρα του. Τώρα ο τελευταίος, αστυνομικός πια, επιστρέφει για πρώτη φορά στην Κιβάρα, εν μέσω αποπνικτικής ζέστης και εντόμων, για τις κηδείες του παιδικού του φίλου Λιουκ και της οικογένειάς του, με σκοπό να παραμείνει εκεί μόνο δεκαοχτώ ώρες και έπειτα να επιστρέψει στη Μελβούρνη. Η αναπόφευκτη συνάντηση όμως με παλιούς γνωστούς και ιδιαίτερα με τους γονείς του Λιουκ ξυπνούν επώδυνες αναμνήσεις που μαζί με το μίσος που εισπράττει από τους περισσότερους κατοίκους, τον αναγκάζουν να αναζητήσει την αλήθεια. Σε συνεργασία με τον τοπικό αστυνόμο ξεκινούν μια ανεπίσημη έρευνα, η οποία όσο οι μέρες περνούν φέρνει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά, πληροφορίες και στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ο Λιουκ δεν είναι ο δολοφόνος. Τι συνέβη τότε;

Η αφήγηση, άμεση με διαρκή flash back. Ένα τέχνασμα χάρη στο οποίο ο αναγνώστης μαθαίνει από πρώτο χέρι τι συνέβη τότε –είκοσι χρόνια πίσω, αλλά και λίγες μέρες πριν από τους φόνους– και όχι μέσω της αφήγησης τρίτων. Κάτι που καθιστά βέβαια την αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων.

Κάθε κεφάλαιο, κάθε σελίδα της «Ξηρασίας» είναι ένας γρίφος. Είναι λες και η συγγραφέας διαρκώς σε ξεγελάει, καθώς σε κάθε γύρισμα σελίδας όλοι μπορούν να είναι ένοχοι.

Ατμοσφαιρικό, εθιστικό, δυνατό. Με αφήγηση που ρέει αβίαστα και περιγραφές της φύσης και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που καθηλώνουν. Ένα μυθιστόρημα που δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις μέχρι να φτάσεις στην τελευταία σελίδα.

Στα συν και η άψογη μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ