Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΚΙΡΚΗ

29.03.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΙΡΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-606-2
Σελίδες
544
                                                           Η μάγισσα με τα γερακίσια μάτια

Οι λογοτεχνικές επαναφηγήσεις γνωστών, ή και πασίγνωστων όπως εδώ η Οδύσσεια, ιστοριών και μύθων, αποτελούν πάντα ένα ενδιαφέρον πείραμα, που αρκετές φορές μας έχει προσφέρει εξαιρετικά έργα, ειδικά όταν ο συγγραφέας επιλέγει την οπτική ενός προσώπου που στην καθιερωμένη αφήγηση μένει στο παρασκήνιο. Γιατί όπως και στη ζωή, έτσι και στη λογοτεχνία, μία ιστορία δεν είναι ποτέ μία: είναι τόσες ιστορίες όσες τα πρόσωπα που τη βιώνουν.

Η Madeline Miller, με σπουδές στην κλασική γραμματεία την οποία διδάσκει, μας έχει δώσει ήδη ένα εξαιρετικό δείγμα αυτής της συγγραφικής σχολής, με το βραβευμένο με το Orange Prize «Τραγούδι του Αχιλλέα». Η «Κίρκη» της όμως, η δική της αφήγηση της ιστορίας της αθάνατης μάγισσας με τα μάτια του γερακιού (κίρκος σημαίνει γεράκι) που συναντάμε στις περιπέτειες του Οδυσσέα, είναι ένα πραγματικό λογοτεχνικό επίτευγμα. Όχι μόνο γιατί ένα δευτερεύον πρόσωπο αποκτά μια τόσο ισχυρή και γοητευτική φωνή, ούτε γιατί η ιστορία που πλάθει υιοθετεί την οπτική των γυναικών που συνήθως αποσιωπείται στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Αλλά κυρίως γιατί η Κίρκη που μας μιλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου είναι επιτέλους μία αληθινή γυναίκα, όχι μια καρικατούρα ή ένα στερεότυπο, και τόσο σύγχρονη ή μάλλον διαχρονική ως γυναικείος χαρακτήρας, που ξεφεύγει από τον μύθο και γίνεται σχεδόν πραγματική.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια: μια δευτερεύουσα θεότητα ανάμεσα στις τόσες της ελληνικής μυθολογίας, μια κόρη του Ήλιου που ζει σχεδόν αόρατη στο παλάτι του, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κερδίσει την αγάπη του τρανού Τιτάνα πατέρα της. Σχεδόν όλοι οι πιο γνωστοί ελληνικοί μύθοι εμπλέκονται με τέχνη στην ιστορία της καθώς μεγαλώνει, με ξεχωριστή εκείνη του Προμηθέα, και μαθαίνουμε πώς έγινε μάγισσα ή πιο σωστά πώς αφυπνίστηκαν οι μαγικές της δυνάμεις, αλλά και πώς κατέληξε να κατοικεί στην Αία, στο νησί όπου προσάραξε ο θαλασσοδαρμένος Οδυσσέας. Η μεταξύ τους σχέση, αλλά και όσα ακολούθησαν μετά την αναχώρησή του για την Ιθάκη, ολοκληρώνουν την ιστορία της, όπως τη συνέλαβε η συγγραφέας.

Η γραφή της Miller είναι απλά εξαιρετική, σε τέχνη αλλά και σε βάθος, γεμάτη ποιητικές εικόνες. Και επιτυγχάνει να αποδώσει ολοζώντανα όχι μόνο την Κίρκη, αλλά και όλα τα πρόσωπα που έχουμε γνωρίσει στους μύθους, ακόμα και τα τέρατα, όπως η Σκύλλα και ο Μινώταυρος. Και ενώ πουθενά μα πουθενά, δεν ξεφεύγει από το κλασικό μοτίβο, δεν ξαναγράφει δηλαδή τους μύθους, καταφέρνει να τους αφηγηθεί τελείως διαφορετικά, πιο σωστά να τους αφηγηθεί με άλλη προοπτική, εκείνη του ανθρώπου, όχι του θεού ή του ήρωα (με την αρχαιοελληνική έννοια).Η Κίρκη εδώ δεν είναι μία αθάνατη μάγισσα που ζει μακριά από τα δεινά των θνητών. Είναι μία γυναίκα που αποφασίζει να σταθεί απέναντι σε θεούς και μοίρες για να ορίσει η ίδια τη ζωή της, με όπλα την τέχνη της και το μυαλό της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ