Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΠΑΤΡΙΔΑ

30.03.2019
facebook email
ΠΑΤΡΙΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Fernando Aramburu
Μετάφραση
Τιτίνα Σπερελάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-8096-5
Σελίδες
718
Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο
                                                                Στη σκιά της βίας

Γραμμένο το 2016, το τελευταίο μυθιστόρημα του Φερνάντο Αραμπούρου, με τον τίτλο «Πατρίδα», κέρδισε το 2017, ανάμεσα σε άλλα λογοτεχνικά βραβεία, το Premio Nacional de Narrativa (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας) της Ισπανίας και ήδη ετοιμάζεται να μεταφερθεί στην τηλεόραση. Δεν είναι λίγοι οι κριτικοί που το χαρακτήρισαν ως «μεγάλο» μυθιστόρημα, ένα έργο που θα γίνει σημείο αναφοράς στις μελλοντικές προσπάθειες να γραφτούν λογοτεχνικά κείμενα γύρω από το θέμα της βασκικής τρομοκρατίας.

Το μυθιστόρημα ξεκινά με την παύση της ένοπλης δράσης της ΕΤΑ το 2011. Η Μπιττόρι, χήρα δολοφονημένου από την ΕΤΑ, πηγαίνει στο νεκροταφείο, μεταφέρει τα νέα στον θαμμένο σύζυγό της και του ανακοινώνει ότι έχει αποφασίσει να επιστρέψει στον τόπο τους, στο χωριό από το οποίο αναγκάστηκε να φύγει μετά τη δολοφονία του. Παρά το γεγονός ότι τα δυο παιδιά της, η Νερέα και ο Σαμπίερ, δεν συμφωνούν με την απόφασή της, αυτή είναι αποφασισμένη να επιστρέψει εκεί όπου ξεκίνησε η δυστυχία της. Θέλει να μάθει τώρα ποιος ήταν αυτός ο κουκουλοφόρος που τράβηξε τη σκανδάλη εκείνη τη βροχερή μέρα. Θέλει να ξέρει τι ακριβώς έγινε. Η παρουσία της στο χωριό φυσικά ταράζει τα νερά. Άνθρωποι που παλιότερα ήταν οι φίλοι και οι συγχωριανοί της, αλλά που ξαφνικά της είχαν γυρίσει την πλάτη υπακούοντας στις εντολές της ΕΤΑ, πρέπει τώρα να συνηθίσουν ξανά την παρουσία της. Αυτή που θα ταραχτεί περισσότερο από την επιστροφή της είναι η Μίρεν, η άλλοτε αδελφική της φίλη, η πρώτη που της γύρισε την πλάτη και της συμπεριφέρθηκε με εχθρότητα όταν ο γιος της, ο Χόσε Μάρι, εντάχθηκε στο δυναμικό της οργάνωσης. Τώρα, η ίδια η Μίρεν έχει τον δικό της σταυρό να κουβαλήσει, με έναν γιο φυλακισμένο τρομοκράτη, μια κόρη καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο έπειτα από εγκεφαλικό και έναν ακόμα γιο αποξενωμένο. Πώς θα μπορέσουν αυτές οι δύο γυναίκες να συνυπάρξουν στο ίδιο χωριό; Μπορεί το παρελθόν να ξεχαστεί και η ζωή να συνεχιστεί;

Ο βασικός άξονας του μυθιστορήματος είναι η επιστροφή της Μπιττόρι στο χωριό της, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο κομμάτι της ιστορίας. Μέσα από τα σύντομα κεφάλαια του βιβλίου, ο αναγνώστης μετακινείται ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, εστιάζοντας στα διαφορετικά πρόσωπα των δύο οικογενειών, στις μικρές προσωπικές τους ιστορίες και τραγωδίες, στο πριν και το μετά το τέλος της φιλίας τους, στο πριν και το μετά τη δολοφονία του Τσάτο. Είναι αυτές οι λεπτομέρειες της ζωής τους που καθιστούν το μυθιστόρημα σημαντικό. Είναι οι προσωπικές αγωνίες, οι στιγμές απόγνωσης, ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης του πένθους, η συνειδητοποίηση ότι τα ιδανικά προδίδονται και η ζωή χάνεται γρήγορα και οριστικά∙ όλα αυτά φέρνουν στο προσκήνιο την τραγωδία του βασκικού λαού μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ο συγγραφέας βρίσκεται πιο κοντά στα θύματα, στον πόνο τους, στην αδυναμία τους να αποφασίσουν εάν πρέπει να ξεχάσουν ή να συγχωρήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποσιωπά και τη βία του ισπανικού κράτους, τα βασανιστήρια των υπόπτων ή των φυλακισμένων. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι ότι δεν ηθικολογεί, δεν προβαίνει σε εύκολους εντυπωσιασμούς βάζοντας ταμπέλες σε «καλούς» και «κακούς». Παρουσιάζει αυτούσια την πραγματικότητα της πατρίδας του, το ασφυκτικό περιβάλλον των μικρών τόπων όπου η δύναμη της ΕΤΑ ήταν πιο ισχυρή, όπου η ουδετερότητα δεν ήταν ποτέ επιλογή. Και κυρίως, δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, δεν δίνει λύσεις σε ένα τέτοιο θέμα που βασάνισε έναν ολόκληρο λαό για δεκαετίες. Θέτει όμως τις σωστές ερωτήσεις: μπορεί μια κατάπαυση πυρός να γυρίσει τον χρόνο και τις σχέσεις που χάθηκαν πίσω; Και οι νεκροί; Ξεχνιούνται; Και οι συγγενείς; Πρέπει να ξεχάσουν, να συγχωρέσουν ή να συνεχίσουν να μισούν όσους τους κατέστρεψαν τη ζωή; Οι απαντήσεις που δεν δίνονται –που ίσως να μην υπάρχουν στην πραγματικότητα– είναι η ώθηση για περαιτέρω σκέψη, για εσωτερική αναζήτηση και το μεγαλύτερο κέρδος του αναγνώστη.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, με γραφή ταυτόχρονα λιτή και εσωτερική, έξοχα μεταφρασμένο από την κυρία Σπερελάκη, που πρέπει να διαβαστεί και να μην ξεχαστεί. Να είναι υπενθύμιση των όσων χάνονται υπό τη σκιά της βίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ