Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

31.03.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Κορομηλά
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-1899-5
Σελίδες
263
                                                             Πρώιμος Φλομπέρ

Ο Φλομπέρ υπήρξε από τους ενδεικτικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Ωστόσο στα πρώιμα χρόνια της συγγραφικής του διαδρομής τα έργα του, όπως αυτά που περιελήφθησαν στην παρούσα συλλογή, άπτονται περισσότερο του ρομαντικού στοιχείου παρά του ρεαλιστικού.

Ειδικότερα, στη συλλογή που τιτλοφορείται «Η γυναίκα του κόσμου και άλλες ιστορίες» και δανείζεται τον τίτλο από το ομώνυμο διήγημα, περιλαμβάνονται πέντε ιστορίες, όπου βασικός θεματικός άξονας είναι ο θάνατος. Στις σελίδες θα συναντήσουμε τον Σατανά, νεκρούς και ανθρώπους που επηρεάζονται από το μεταφυσικό, κόσμους γεμάτους συναισθήματα και ψυχογραφήματα. Κατ’ επέκταση, καθίσταται σαφές ότι τα πρώιμα έργα του Φλομπέρ, με κυρίαρχο το γοτθικό και το μεταφυσικό στοιχείο, την απεικόνιση των συναισθημάτων, την έκφραση του ψυχισμού των χαρακτήρων, εντάσσονται στον ρομαντισμό.

Οι ιστορίες του νεαρού Φλομπέρ είναι γραμμένες με θεατρικότητα όπου οι διάλογοι διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο, με πολλές παρομοιώσεις που αναδεικνύουν τον λυρισμό του συγγραφέα. Ο αναγνώστης διακρίνει στη γραφή του Φλομπέρ τα πρώιμα ψήγματα του μποβαρισμού, των χαρακτηριστικών που θα μετουσιωθούν στα έργα των ώριμων χρόνων στα στοιχεία που θα τον καθιερώσουν ως έναν από τους κύριους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού.

Ο Φλομπέρ στο ύφος του υπερβάλλει συχνά προκειμένου να αποτυπώσει όσα επιθυμεί στο έργο του. Μακρηγορεί, άλλες φορές εσκεμμένα, άλλες παρασυρμένος από την ορμή του λόγου του, χωρίς να περικόπτει τις προτάσεις του, αφήνοντας τη σημασία των λέξεων να ξεχυθεί από τη γραφή του. Υπερθεματίζει στις έννοιες που θέλει να αναδείξει, τοποθετώντας τους χαρακτήρες του, μέσω διαλόγων, να δεικνύουν παντοιοτρόπως τα θέματα που τον απασχολούν.

Η παρούσα έκδοση, πέραν της εξαιρετικής μετάφρασης της Έφης Κορομηλά, εμπλουτίζεται από την εξαιρετικά χρήσιμη εισαγωγή της Τιτίκας Δημητρούλια, αλλά και από τη μαρτυρία του επιστήθιου φίλου του Φλομπέρ Μαξίμ Ντι Καν, όπου διαβάζουμε και τις συχνές μεταστροφές του συγγραφέα, τις ταλαντεύσεις του ψυχισμού του, την ασθένεια που τον καταβάλλει προϊόντος του χρόνου. Επίσης, υπάρχει και χρονολόγιο της ζωής του Φλομπέρ στο τέλος του βιβλίου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση για τα έργα του νεαρού Φλομπέρ, όπου παρασυρμένος από την ένταση και τον συναισθηματισμό της νιότης του, επικεντρώνεται σε θέματα και χαρακτήρες που υπερβαίνουν την ανθρώπινη πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ