Έχουμε διαβάσει 2878 βιβλία

Η ΘΕΣΗ 7Α

19.05.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΘΕΣΗ 7Α
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δέσποινα Κανελλοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-695-6
Σελίδες
488
                                                          Ο ορισμός του ψυχολογικού θρίλερ

Ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ έγινε ευρέως γνωστός με το πρώτο του μυθιστόρημα «Η θεραπεία», το οποίο προκάλεσε τέτοιο ντόρο όσο λίγα βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων έχουν κάνει. Ο Φίτσεκ συνεχίζει τη συγγραφική του πορεία εκδίδοντας εξαιρετικά βιβλία που εντάσσονται στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ.

Ο Ματς Κρούγκερ είναι ψυχίατρος και πρέπει να επιστρέψει στη Γερμανία από την Αργεντινή για να σταθεί δίπλα στην ετοιμόγεννη κόρη του Νέλε, την οποία είχε παρατήσει όταν πέθανε η σύζυγός του και μητέρα της Νέλε. Μόνο που αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: φοβάται τα αεροπλάνα. Γι’ αυτό πριν από την απογείωση έχει μελετήσει κάθε πιθανή έρευνα και κάθε εξαχθέν συμπέρασμα. Έχει κλείσει μερικές θέσεις στο αεροπλάνο που βάσει ερευνών είναι οι ασφαλέστερες ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται το αεροπλάνο, άλλη για την απογείωση, άλλη για την πτήση, άλλη για την προσγείωση. Όταν επιβιβάζεται στο αεροπλάνο νιώθει ότι η αεροφοβία του σφίγγει τον λαιμό και η δύσπνοια τον αποδιοργανώνει. Όταν το αεροπλάνο απογειώνεται ο Ματς ακούει να χτυπάει το κινητό του, το οποίο έχει ξεχάσει ανοικτό. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής τον ενημερώνει ότι η κόρη του έχει απαχθεί και προκειμένου να μην πάθει τίποτα και να γεννήσει κανονικά θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην πτήση του Ματς έχει επιβιβαστεί ένας παλιός ασθενής του με δολοφονικές τάσεις. Ο Ματς πρέπει να τον βρει και να ενεργοποιήσει τις δολοφονικές τάσεις του ασθενούς, προκειμένου το αεροπλάνο να πέσει στο έδαφος. Αν ο Ματς δεν τα καταφέρει ή ειδοποιήσει την αστυνομία ή οποιονδήποτε άλλο, τότε η κόρη του και το μωρό που κυοφορεί θα θανατωθούν. Ο Ματς καλείται να ξεπεράσει την αεροφοβία και να αναζητήσει τον παλιό ασθενή, ώστε να ενεργοποιήσει και πάλι την ψυχική του διαταραχή, οδηγώντας όλους τους επιβάτες της πτήσης στον θάνατο.

Ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ είναι μαιτρ του ψυχολογικού θρίλερ. Αυτό αποδεικνύει η πορεία των βιβλίων του, δέκα εκατομμύρια παγκοσμίως είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο. Η πλοκή και η δομή των χαρακτήρων αποτελούν τα μεγαλύτερα ατού του συγγραφέα, ο οποίος χωρίζει το μυθιστόρημά του σε κεφάλαια, δημιουργώντας το κατάλληλο σασπένς στο τέλος κάθε κεφαλαίου ώστε κυριολεκτικά να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Παράλληλα, μας αποκαλύπτει στοιχεία για τους αναμεμειγμένους χαρακτήρες με αναδρομές στο παρελθόν, σκιαγραφώντας εξαιρετικά την ψυχοσύνθεσή τους και τη μετάλλαξή τους. Ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός και αυτό ο Φίτσεκ το διαχειρίζεται άρτια για την εξέλιξη της πλοκής.

Η συγγραφική δεινότητα του Φίτσεκ δεν περιορίζεται μόνο στην αφήγηση, αλλά εκτείνεται και στους διαλόγους, όπου μαεστρικά χειρίζεται τις εντάσεις, τις σιωπές, τις αλλαγές, την αποδόμηση των προσώπων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι και στο συγκεκριμένο βιβλίο εμφανίζεται ο ψυχίατρος Μάρτιν Ροτ, ένας χαρακτήρας που αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό στα βιβλία του συγγραφέα, αφού εμφανίζεται και στο βιβλίο «Το δέμα» και στο «Η θεραπεία», στο σημείο όπου ξεκινά η επίλυση της υπόθεσης.

Αν δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία του Φίτσεκ μέχρι τώρα, προτείνω ανεπιφύλακτα να ξεκινήσετε ακόμα και αν δεν είστε φίλος των ψυχολογικών θρίλερ. Μόνο που θα πρέπει να έχετε γερά νεύρα για να αντέξετε στην ψυχολογική πίεση που τρόπον τινά αποπνέουν τα βιβλία του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/15/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ