Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΒΕΡΘΕΡΟΥ

19.10.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΒΕΡΘΕΡΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στέλλα Νικολούδη
Κατηγορία
ISBN
960-325-031-7
Σελίδες
344

Ρομαντική υμνωδία των παθών

O Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 28 Αυγούστου 1749. Το 1765 πηγαίνει για να σπουδάσει νομικά στη Λειψία, αλλά δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και συναναστρέφεται καλλιτέχνες. Τα έτη 1770-71 αρχίζει να γράφει, κυρίως λυρικά ποιήματα, και πρωτογνωρίζει τον έρωτα, που έμελλε να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή του. Το 1773 δημοσιεύει το πρώτο του δράμα: "Γκαιτς φον Μπερλίχινγκεν". Το 1775 διορίζεται σύμβουλος του ηγεμόνα και υπουργός των Οικονομικών. Δουλεύει και το πρώτο μέρος του "Φάουστ". Γνωρίζεται με την εικοσιτριάχρονη Κριστιάνε Βούλπιους και την παίρνει στο σπίτι του. Αργότερα, το 1806, θα την παντρευτεί. Το 1789 γεννιέται ο γιος του Αύγουστος, ο μόνος που επέζησε από τους γιους του. Το 1809 εκδίδει ένα από τα πιο ονομαστά μυθιστορήματά του, τις "Εκλεκτικές συγγένειες". Το 1816 πεθαίνει η γυναίκα του και το 1830 ο γιος του Αύγουστος. Ο Γκαίτε ζει πλέον πασίγνωστος και αναγνωρισμένος στη Βαϊμάρη μέχρι το θάνατό του, στις 22 Μαρτίου 1832.

«Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» είναι ένα βιβλίο που αποτελεί την κορύφωση του γερμανικού ρομαντισμού – ίσως και του ρομαντικού κινήματος γενικότερα. Ο Βέρθερος, ένας νέος γεμάτος όνειρα, ερωτεύεται τη Λόττε, η οποία όμως είναι μνηστευμένη με τον Άλμπερτ. Τον καιρό που περνάνε μαζί ο Βέρθερος και η Λόττε, όσο ο Άλμπερτ λείπει για δουλειές, το πάθος και ο έρωτας του νεαρού άντρα φουντώνει ακατάπαυστα. Οι ώρες που ξοδεύει ο Βέρθερος με τη Λόττε αποτελούν για τον ίδιο μια διαρκή έκρηξη ευτυχίας. Ακόμα και όταν επιστρέφει ο Άλμπερτ, ο Βέρθερος θα μείνει κοντά στη Λόττε, αλλά και θα αναπτύξει σχέση φιλίας με τον μνηστήρα της αγαπημένης του. Όμως η αγάπη του για τη Λόττε θα τον οδηγήσει να φύγει από κοντά της, προφασιζόμενος διάφορους λόγους. Δεν αντέχει να βρίσκεται σε μια κατάσταση, όπου δεν μπορεί να εκφράσει τον έρωτά του, δεν μπορεί να ζήσει το όνειρό του. Και γι’ αυτό αποφασίζει να αυτοκτονήσει, με τα όπλα, τα οποία δανείζεται από τον ίδιο τον Άλμπερτ, τον άντρα της Λόττε.

Το συγκεκριμένο βιβλίο του Γκαίτε αποτελεί μια εξαιρετική πραγματεία για την ψυχοσύνθεση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Το βιβλίο είναι γραμμένο υπό μορφήν επιστολών, τις οποίες στέλνει ο Βέρθερος σ’ έναν φίλο του. Έτσι η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, ενώ ο αναγνώστης νιώθει πραγματικά πως ο ίδιος είναι ο παραλήπτης των επιστολών. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Γκαίτε είναι απλή, αφήνοντας όμως να διαφανεί κατά σημεία η ανατροφή ενός ανθρώπου της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Το βιβλίο είναι γεμάτο ρομαντισμό, όχι μόνο με την έννοια του αφηγηματικού ύφους και της συναισθηματικής έκφρασης, αλλά κυρίως γιατί αναδεικνύει τα οπτιμιστικά στοιχεία του ρομαντικού κινήματος. Δηλαδή, ο ήρωας μολονότι αυτοκτονεί, δεν παρουσιάζεται ως ο κακόμοιρος και δυστυχής άνθρωπος, που δεν μπορεί να βιώσει τον έρωτά του. Αντίθετα, ο Βέρθερος φαίνεται ως ένας άνθρωπος γεμάτος ελπίδες και όνειρα, αλλά και των άκρων –όπως είναι άλλωστε κάθε νέος– και γι’ αυτό αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δυο λύσεις: να κερδίσει την αγαπημένη του ή να αυτοκτονήσει.

«Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» είναι ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα της ανθρώπινης προσωπικότητας και ένας ύμνος στο ρομαντισμό. Η μετάφραση της Στέλλας Νικολούδη είναι εκπληκτική και γι’ αυτό άλλωστε τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης, αλλά και η έκδοση είναι πολύ προσεγμένη και αρκούντως εμπλουτισμένη με σημειώσεις και στοιχεία, ώστε το βιβλίο να καλύψει από κάθε άποψη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ