Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

SPRING HEELED JACK - Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

12.03.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
SPRING HEELED JACK - Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΗΛΕΚΤΡΑ
Συγγραφέας
Ανώνυμος
Μετάφραση
Γιώργος Μπλάνας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6627-76-7
Σελίδες
112
                                                               Πρώιμος Μπάτμαν

Σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούσαν οι προκαταλήψεις, οι δεισιδαιμονίες και η άγνοια σε αρκετούς τομείς και καθώς ληστές, κλέφτες και κακοποιοί δρούσαν ελεύθεροι σκορπώντας τον τρόμο στους δρόμους του Λονδίνου και στα περίχωρα αυτού κατά τον 19ο αι., δεν ήταν καθόλου δύσκολο η φαντασία των Άγγλων να πάρει φόρα και να στοιχειώσει από σατανικές μορφές και ήρωες-εκδικητές.

Μια τέτοια μορφή ήταν και ο θρυλικός Σπρίνγκχιλντ Τζακ, που ανέβηκε στην κορυφή της διασημότητας πολύ γρήγορα, ενώ κανείς άλλος δε σκόρπισε τόσο τρόμο όσο αυτός. Η πρώτη του εμφάνιση χρονολογείται το 1837 και η φήμη του οφείλεται, προφανώς, στο μυστήριο που κάλυπτε την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου που έμεινε γνωστός ως ο «Τρόμος του Λονδίνου».

Ο Σπρίνγκχιλντ Τζακ μετακινιόταν με μεγάλη ταχύτητα και έκανε τεράστια άλματα. Φορούσε μια ολόσωμη κατακόκκινη φόρμα, σαν να την είχαν βουτήξει στο αίμα, στο κεφάλι του καμάρωνε ένα μεταλλικό σκουφί με ένα πορφυρό φτερό και το επάνω μέρος του προσώπου του καλυπτόταν με μαύρη μάσκα. Συχνά παρουσιαζόταν με κεφάλι ζώου – επρόκειτο για κατασκευές από χαρτί, οι οποίες όμως έσπερναν τον πανικό στα θύματά του. Στο ένα του πόδι φορούσε μια μυτερή, ψηλοτάκουνη μπότα, ενώ το άλλο του πόδι ήταν πόδι τράγου, όπως τα πόδια του Διαβόλου – επρόκειτο μάλλον για κάποιο είδος ξύλινης ή μεταλλικής κατασκευής. Όταν στεκόταν ακίνητος, τύλιγε ολόκληρο το σώμα του μ’ έναν τεράστιο μαύρο μανδύα.

Ο συγκεκριμένος τύπος ήρωα παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστικά που σιγά σιγά έγιναν κλασικά. Έχει αριστοκρατική καταγωγή ή ανήκει σε πολύ εύπορη οικογένεια, οι συγγενείς του ή άλλοι παράγοντες με μεγάλη εξουσία τον αδικούν, εκείνος αποφασίζει να εκδικηθεί τους θύτες του αλλά και όλους τους κακούς, ζει διπλή ζωή, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει τις ικανότητές του και διακρίνει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Όχι σε φτωχούς και πλούσιους.

Η παράξενη ιστορία του Σπρίνγκχιλντ Τζακ, που παρατίθεται σε αυτό το βιβλιαράκι με τον τίτλο «Σπρίνγκχιλντ Τζακ, ο τρόμος του Λονδίνου» και που παρουσιάζεται όπως τη φαντάστηκε ο ανώνυμος συγγραφέας της, μαζί με κάποια από τα κατορθώματά του, αρχικά δημοσιεύτηκε σε έξι συνέχειες στο περιοδικό του Λονδίνου «The Boy’s Standard» (Ιούλιος-Αύγουστος 1885) και δικαιωματικά πλέον ανήκει στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λαϊκής λογοτεχνίας.

Η αφήγηση χαρακτηρίζεται από λόγο απλό και κατανοητό, διανθίζεται από στοιχεία χιούμορ, αλλά και θαυμασμού, και απευθύνεται ευθέως στους αναγνώστες κλείνοντάς τους συχνά πυκνά το μάτι και ψυχαγωγώντας τους με μοναδικό τρόπο.

Η παρούσα έκδοση, από την «Ηλέκτρα» το 2007, σε εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, αποτελεί και την πρώτη μεταφραστική απόπειρα στα ελληνικά του εν λόγω κειμένου και εντάσσεται στη σειρά «Ιστορίες για διάβασμα».

Κλείνοντας θα ήταν άδικο να μην ειπωθεί ότι ο διασημότερος απόγονος του Σπρίνγκχιλντ Τζακ θεωρείται ο Μπάτμαν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ