Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΑΛΛΗ ΓΚΡΕΪΣ

17.03.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Η ΑΛΛΗ ΓΚΡΕΪΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-2888-8
Σελίδες
648
                                                              Ποια είναι η πραγματική Γκρέις;

1843. Ένας φόνος. Μια δεκαεξάχρονη κοπέλα κατηγορείται για συνεργία στις φρικτές δολοφονίες του αφεντικού της και της ερωμένης του. Η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται τίποτα από εκείνη την τρομερή μέρα. Σύντομα, ωστόσο, βρίσκεται στη φυλακή. Μέχρι που ένας φιλόδοξος γιατρός, που ειδικεύεται στις ψυχικές νόσους, την επισκέπτεται και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τη σώσει από τα δεσμά της. Η Γκρέις τον εμπιστεύεται και του αφηγείται τη ζωή της ερχόμενη ολοένα και πιο κοντά στη μέρα που δεν μπορεί να θυμηθεί.

Τι θα ανακαλύψει ο Σάιμον στην προσπάθειά του να αφυπνίσει τη μνήμη της; Τελικά η Γκρέις είναι ο δράστης; Ή μήπως αποτέλεσε και αυτή θύμα;

Πρωτοπρόσωπη αφήγηση –αυτή είναι η ίδια η Γκρέις–, τριτοπρόσωπη αφήγηση και επιστολογραφία –αυτός είναι ο γιατρός Σάιμον –, παραθέματα από εφημερίδες της εποχής και από βιβλία που γράφτηκαν με θέμα τους φόνους, αποσπάσματα από τις ομολογίες, στίχοι ποιημάτων και παραθέματα από βιβλία στην αρχή κάθε ενότητας, αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το μυθιστόρημα.

Και εναλλαγή από το σήμερα –της φυλακής και των συναντήσεων της Γκρέις με τον γιατρό– στο χθες, ώστε ο αναγνώστης να γίνει κοινωνός της ζωής της κεντρικής ηρωίδας. Από τα μικράτα της, τα δύσκολα παιδικά χρόνια της, τη μετανάστευση από την Ιρλανδία στο Τορόντο, την εργασία της ως εσωτερική υπηρέτρια σε διάφορα σπίτια, την τρομερή μέρα των φόνων, τον εγκλεισμό στη φυλακή.

Βήμα βήμα ξετυλίγεται ολόκληρη η ζωή της, φτάνοντας ολοένα και πιο κοντά στη μέρα των φόνων. Θα γίνει άραγε η μεγάλη αποκάλυψη; Ή το τι πραγματικά συνέβη τότε θα μείνει για πάντα θαμμένο, καλώντας τους αναγνώστες να συμπληρώσουν το κενό, όπως ο καθένας επιθυμεί; Χαρακτηριστικό δε είναι ότι μέσα από την αφήγηση αποκαλύπτεται μια άλλη Γκρέις που ουδεμία σχέση έχει με αυτή που υποτιθέμενα διέπραξε το έγκλημα. Ποια, αλήθεια, είναι η πραγματική Γκρέις;

Μυθιστόρημα εποχής με ατμόσφαιρα μυστηρίου, το «Η άλλη Γκρέις» της Μάργκαρετ Άτγουντ βρίθει από σκέψεις τόσο της ηρωίδας όσο και του γιατρού Σάιμον. Ενώ αναλύονται λεπτομερώς ιατρικά και ψυχιατρικά θέματα, θέματα κοινωνικά, περί ηθικής και αξιοπρέπειας. Παρουσιάζοντας εντέλει την ίδια την κοινωνία, τις κοινωνικές δομές και αξίες, τις απόψεις των ανθρώπων του τότε. Ενώ μέσω εξαντλητικών περιγραφών ανασυντίθεται εκείνη η εποχή με πλήρη επιτυχία.

Εμβληματικό, κλασικό, εξαιρετικό, συναρπαστικό, καθηλωτικό. Η Μάργκαρετ Άτγουντ, στην καλύτερή της στιγμή, αφηγείται μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ