Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΑΡΜΙΝΟΥΤΑ

09.02.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΑΡΜΙΝΟΥΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Donatella Di-Pietrantonio
Μετάφραση
Δήμητρα Δότση
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-263-0
Σελίδες
216
                                                            Το κορίτσι που το γύρισαν πίσω

«Και ποια είναι η μαμά σου;» με ρώτησε απεγνωσμένα.
«Έχω δύο. Η μία είναι η μητέρα σου».

Ένα παιδί, στα δεκατρία του, μαθαίνει ότι είναι υιοθετημένο, όταν, ξάφνου, οι γονείς του το επιστρέφουν στη βιολογική του οικογένεια. Η Αρμινούτα, όπως τη βάφτισαν στη διάλεκτο του τόπου τους οι νέοι της συμμαθητές, χάνει τον κόσμο, αυτόν που γνώριζε και θεωρούσε έως τότε δικό της, και μάταια προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της στη νέα της οικογένεια.

Για ποιο λόγο δόθηκε εξαρχής; Και γιατί επιστρέφεται τώρα – σαν να είναι απλά ένα πακέτο; Ποτέ δεν δόθηκαν εξηγήσεις στην ίδια. Κι όσο κι αν ρωτάει, κανείς δεν της απαντά.

Στο νέο της σπίτι, που είναι γεμάτο παιδιά, όλοι αδιαφορούν για εκείνη. Εκτός από τον Βιντσέντζο, έναν από τους αδερφούς της, και από την Αντριάνα, τη μικρότερη αδερφή της, η οποία από την πρώτη στιγμή την προστατεύει με οποιοδήποτε τίμημα. Τα δύο κορίτσια γίνονται αχώριστα.

Έναν χρόνο μετά, και με νωπή ακόμη την απώλεια στο πετσί της –ο θάνατος επισκέφτηκε νωρίς και άδικα τη νέα της οικογένεια–, η κοπέλα, άριστη μαθήτρια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αδέρφια της, συνεχίζει τις σπουδές της στο λύκειο και επιστρέφει στην πόλη. Εκεί, μια νέα οικογένεια την περιμένει – αυτή που θα τη φιλοξενήσει όσο σπουδάζει.

Ανάμεσα σε τρεις οικογένειες πλέον, η μικρή μοιάζει μπερδεμένη περισσότερο από ποτέ. Πού ανήκει τελικά; Και τι επιθυμεί περισσότερο; Και έπειτα, έρχεται η αποκάλυψη, η αλήθεια σχετικά με την επιστροφή της στους βιολογικούς της γονείς. Μια αλήθεια-καταπέλτης που τα ανατρέπει όλα μέσα της και την επαναπροσδιορίζει.

Φάκελος «μητρότητα» με ό,τι συνεπάγεται αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα της Donatella Di Pietrantonio με τίτλο «Αρμινούτα». Η φροντίδα των παιδιών, η ευθύνη των γονιών γι’ αυτά και το μεγάλωμά τους, η εγκατάλειψη, η έννοια του ανήκειν είναι κάποια από τα θέματα που τίθενται επί τάπητος. Και ακόμη, η διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και η συμπεριφορά τους και πώς αυτά επηρεάζονται από το περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται. Ή μήπως τα παραπάνω είναι καταγεγραμμένα στο DNA τους;

Η αφήγηση, πρωτοπρόσωπη, όλα παρουσιάζονται από τη μεριά της πρωταγωνίστριας. Και τόσο εκρηκτική και συγκλονιστική. Το κορίτσι αφηγείται την περίεργη και τόσο τρικυμισμένη ιστορία της ζωής του, μιλώντας απλά, ντόμπρα και ουσιαστικά. Χωρίς συναισθηματισμούς, χωρίς φιοριτούρες. Προσπαθώντας να κατανοήσει τι συμβαίνει, τόσο στην καθημερινότητά της, όσο και εντός της, πού οδηγείται και πού θα καταλήξει.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Δήμητρας Δότση, χάρη στην οποία μεταφέρεται στα ελληνικά ο απλός και ανεπιτήδευτος λόγος ενός παιδιού.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ