Έχουμε διαβάσει 2842 βιβλία

ΑΡΜΙΝΟΥΤΑ

09.02.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΑΡΜΙΝΟΥΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Donatella Di-Pietrantonio
Μετάφραση
Δήμητρα Δότση
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-263-0
Σελίδες
216
                                                            Το κορίτσι που το γύρισαν πίσω

«Και ποια είναι η μαμά σου;» με ρώτησε απεγνωσμένα.
«Έχω δύο. Η μία είναι η μητέρα σου».

Ένα παιδί, στα δεκατρία του, μαθαίνει ότι είναι υιοθετημένο, όταν, ξάφνου, οι γονείς του το επιστρέφουν στη βιολογική του οικογένεια. Η Αρμινούτα, όπως τη βάφτισαν στη διάλεκτο του τόπου τους οι νέοι της συμμαθητές, χάνει τον κόσμο, αυτόν που γνώριζε και θεωρούσε έως τότε δικό της, και μάταια προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της στη νέα της οικογένεια.

Για ποιο λόγο δόθηκε εξαρχής; Και γιατί επιστρέφεται τώρα – σαν να είναι απλά ένα πακέτο; Ποτέ δεν δόθηκαν εξηγήσεις στην ίδια. Κι όσο κι αν ρωτάει, κανείς δεν της απαντά.

Στο νέο της σπίτι, που είναι γεμάτο παιδιά, όλοι αδιαφορούν για εκείνη. Εκτός από τον Βιντσέντζο, έναν από τους αδερφούς της, και από την Αντριάνα, τη μικρότερη αδερφή της, η οποία από την πρώτη στιγμή την προστατεύει με οποιοδήποτε τίμημα. Τα δύο κορίτσια γίνονται αχώριστα.

Έναν χρόνο μετά, και με νωπή ακόμη την απώλεια στο πετσί της –ο θάνατος επισκέφτηκε νωρίς και άδικα τη νέα της οικογένεια–, η κοπέλα, άριστη μαθήτρια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αδέρφια της, συνεχίζει τις σπουδές της στο λύκειο και επιστρέφει στην πόλη. Εκεί, μια νέα οικογένεια την περιμένει – αυτή που θα τη φιλοξενήσει όσο σπουδάζει.

Ανάμεσα σε τρεις οικογένειες πλέον, η μικρή μοιάζει μπερδεμένη περισσότερο από ποτέ. Πού ανήκει τελικά; Και τι επιθυμεί περισσότερο; Και έπειτα, έρχεται η αποκάλυψη, η αλήθεια σχετικά με την επιστροφή της στους βιολογικούς της γονείς. Μια αλήθεια-καταπέλτης που τα ανατρέπει όλα μέσα της και την επαναπροσδιορίζει.

Φάκελος «μητρότητα» με ό,τι συνεπάγεται αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα της Donatella Di Pietrantonio με τίτλο «Αρμινούτα». Η φροντίδα των παιδιών, η ευθύνη των γονιών γι’ αυτά και το μεγάλωμά τους, η εγκατάλειψη, η έννοια του ανήκειν είναι κάποια από τα θέματα που τίθενται επί τάπητος. Και ακόμη, η διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και η συμπεριφορά τους και πώς αυτά επηρεάζονται από το περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται. Ή μήπως τα παραπάνω είναι καταγεγραμμένα στο DNA τους;

Η αφήγηση, πρωτοπρόσωπη, όλα παρουσιάζονται από τη μεριά της πρωταγωνίστριας. Και τόσο εκρηκτική και συγκλονιστική. Το κορίτσι αφηγείται την περίεργη και τόσο τρικυμισμένη ιστορία της ζωής του, μιλώντας απλά, ντόμπρα και ουσιαστικά. Χωρίς συναισθηματισμούς, χωρίς φιοριτούρες. Προσπαθώντας να κατανοήσει τι συμβαίνει, τόσο στην καθημερινότητά της, όσο και εντός της, πού οδηγείται και πού θα καταλήξει.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Δήμητρας Δότση, χάρη στην οποία μεταφέρεται στα ελληνικά ο απλός και ανεπιτήδευτος λόγος ενός παιδιού.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαρίνα Παπαγεωργίου

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου, με αφορμή το βιβλίο της «Γλυκιά Πενικιλίνη» (εκδόσεις Ιωλκός), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
27.01.2019
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ Ποίηση Γιάννης Αντιόχου ΙΚΑΡΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Lee Child BELL ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Γαϊτανόπουλος MOMENTUM Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ξένη Λογοτεχνία Herman Hesse ΚΡΙΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ 7Α Η ΘΕΣΗ 7Α Ξένη Λογοτεχνία Sebastian Fitzek ΔΙΟΠΤΡΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Ξένη Λογοτεχνία Alice Zeniter ΠΟΛΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Albert Mathiez ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Arturo Perez-Reverte ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Cusk GUTENBERG ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ Ξένη Λογοτεχνία J. P. Delaney ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ Ελληνική Λογοτεχνία Ελένη Πριοβόλου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ξένη Λογοτεχνία Ursula Le-Guin ΑΙΟΛΟΣ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ Ελληνική Λογοτεχνία Μανώλης Ανδριωτάκης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ Ποίηση Ευριπίδης Γαραντούδης ΚΙΧΛΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ελληνική Λογοτεχνία Γιάννης Παλαβός ΝΕΦΕΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 178 ΥΠΟΘΕΣΗ 178 Ξένη Λογοτεχνία Antonio Fusco ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ