Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΙ ΔΙΔΥΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

02.02.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΙ ΔΙΔΥΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
S. K. Tremayne
Μετάφραση
Νίνα Μπούρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6631-0
Σελίδες
418
                                                               Δίδυμος φόβος

Είχα αρκετό καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο και να μην μπορέσω να το αφήσω από τα χέρια μου, είτε λόγω θέματος και αφήγησης, είτε λόγω υποχρεώσεων. Όμως, με το που ξεκίνησα το βιβλίο «Οι δίδυμες του πάγου» εθίστικα κυριολεκτικά σε μια απύθμενη ψυχολογική καταβύθιση, σ’ ένα θρίλερ για γερά νεύρα, σε μια πλοκή που, ως αναγνώστης, παρασύρεσαι στην ορμή της.

Η Σάρα και ο Άνγκους έχουν αποκτήσει δίδυμα κορίτσια, τη Λύντια και την Κέρστι, που ο παππούς τους τα έχει ονομάσει «δίδυμες του πάγου», επειδή όταν γεννήθηκαν είχαν σχεδόν λευκά μαλλιά, λευκή επιδερμίδα, ανοιχτόχρωμα μάτια. Μερικά χρόνια αργότερα η Λύντια σκοτώνεται σε ατύχημα, πέφτοντας από το μπαλκόνι του πατρικού σπιτιού της Σάρα. Έκτοτε η ζωή τους αλλάζει άρδην. Η Σάρα προσπαθεί να ισορροπήσει ψυχολογικά, ο Άνγκους πίνει πολύ με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά του και τα οικονομικά τους χειροτερεύουν διαρκώς. Ώσπου ο Άνγκους κληρονομεί ένα μικρό νησί από τη γιαγιά του και αποφασίζουν να μετακομίσουν εκεί, ελπίζοντας ότι θα βρουν και πάλι την οικογενειακή τους ευτυχία.

Όλα φαίνονται να βαίνουν καλύτερα, όμως η Κέρστι επιμένει ότι είναι η Λύντια και όλα ανατρέπονται. Πώς είναι δυνατόν να έχει γίνει ένα τέτοιο λάθος; Η Σάρα νιώθει τις ενοχές να την πνίγουν που δεν κατάλαβε τη διαφορά. Αν και τους τελευταίους μήνες είχαν δει αλλαγές στη συμπεριφορά της Κέρστι, στοιχεία που ενέπιπταν στην προσωπικότητα της Λύντια, η Σάρα και ο Άνγκους αντιλαμβάνονται ότι προφανώς έχουν κάνει λάθος. Οργανώνουν την κηδεία της Κέρστι, βιώνοντας ξανά την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Η Σάρα αρχίζει να μην μπορεί να διαχειριστεί την ψυχολογική πίεση που υφίσταται, ξεσπάει στον Άνγκους, τον επικρίνει, τον κατηγορεί, τον απομακρύνει. Ώσπου μια δυνατή καταιγίδα θα απομονώσει τη Σάρα και τη Λύντια στο μικρό νησί, ξεθάβοντας κάθε μυστικό και φέρνοντας στην επιφάνεια αλήθειες που ήταν κρυμμένες για πολύ καιρό.

Το βιβλίο του S. K. Tremayne –ψευδώνυμο του Sean Thomas– είναι ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ που έχω διαβάσει εδώ και κάποιο διάστημα. Η αφήγηση γίνεται βασικά σε πρώτο πρόσωπο από την πλευρά της Σάρα, ενώ υπάρχουν και κεφάλαια γραμμένα σε τρίτο πρόσωπο, όπου παρακολουθούμε τις κινήσεις του Άνγκους. Η πλοκή χτίζεται αριστοτεχνικά, ώστε ο αναγνώστης να μην μπορεί να αντιληφθεί τι είναι αλήθεια και τι όχι. Η ψυχολογική υπόσταση των χαρακτήρων δομείται σταδιακά, αποτυπώνοντας ρεαλιστικά τις εκφάνσεις των πρωταγωνιστών. Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι σκοτεινή, νιώθεις ότι ανά πάσα στιγμή η άβυσσος μπορεί να σε τραβήξει εντός της. Άξια αναφοράς είναι και η απεικόνιση του τοπίου, με εικόνες που εντυπώνονται, συμβάλλοντας στην ατμόσφαιρα που ο συγγραφέας διαμορφώνει.

Συνήθως, στα ψυχολογικά θρίλερ περιμένω να δω πώς θα ολοκληρώσει την ιστορία ο συγγραφέας και δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ το χτίσιμο της πλοκής είναι πολύ καλό, το κλείσιμο της ιστορίας υστερεί. Εδώ, ο συγγραφέας επιτυγχάνει να φτιάξει ένα άρτιο βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος, ένα page turner βιβλίο, που δεν μπορείς να βρεις στοιχεία που θα το έκαναν καλύτερο.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει μέσα στο 2018, και σίγουρα ο χρόνος που θα του αφιερώσετε θα σας παρασύρει σ’ έναν ορυμαγδό ψυχολογικών διακυμάνσεων, μυστηρίου και ταύτισης με τους πρωταγωνιστές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ