Έχουμε διαβάσει 2884 βιβλία

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ

01.02.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Kate Hamer
Μετάφραση
Στέλλα Κάσδαγλη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1416-8
Σελίδες
432
                                                         Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει

Η Kate Hamer, μετά την τεράστια, διεθνή επιτυχία που είχε το πρώτο της βιβλίο «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό» (επίσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), επιστρέφει με την ιστορία ενηλικίωσης μιας έφηβης στη δεκαετία του ’80, που ξεφεύγει πολύ από την πεπατημένη ανάλογων μυθιστορημάτων: είναι ταυτόχρονα μια αφήγηση μαγικού ρεαλισμού που κινείται ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και εκείνον των νεκρών, αλλά και ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ.

Με πισωγυρίσματα στον χρόνο, δεκαετία του ’80 και δεκαετία του ’70, και με δύο γραμμές αφήγησης, η συγγραφέας μας βάζει στον κόσμο την 13χρονης Ρούμπι που μεγαλώνει στην επαρχία της Αγγλίας, στις παρυφές ενός δάσους με το οποίο έχει στενή ψυχολογική και συναισθηματική σύνδεση. Η υιοθετημένη Ρούμπι είναι συναισθηματικά μόνη και σωματικά κακοποιημένη από τον βίαιο πατριό της και προσπαθεί να ανακαλύψει τους πραγματικούς της γονείς, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα, παρακολουθούμε και την πορεία της νεαρής μητέρας της και πώς έφτασε να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, μαθαίνοντας γεγονότα που η Ρούμπι αγνοεί. Αλλά συμβαίνουν και πολλά άλλα παράδοξα στη ζωή του κοριτσιού: η βασική της συντροφιά από όταν ήταν ακόμα μωρό είναι ο Σκιάς, ένα νεκρό αγόρι που κατά κάποιο τρόπο τη στοιχειώνει, ενώ ο κόσμος των νεκρών είναι ολοζώντανος για εκείνη αφού την επισκέπτονται και αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς της.

Στα υπέρ της γραφής της Kate Hamer, η λογοτεχνική της συγγένεια με την ονειρική ροή αφήγησης της Βιρτζίνια Γουλφ, απόλυτα συμβατή με την παραδοξότητα της πλοκής και τα επεισόδια μεταξύ των δύο παράλληλων κόσμων, της πραγματικότητας και των όσων συμβαίνουν πέρα από το στενό πεδίο αντίληψης αυτής της πραγματικότητας. Συμπερασματικά, η συγγραφέας παραδίδει ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που ακροβατεί επιτυχώς ανάμεσα στις σκηνές της σκληρότητας που βιώνει η ηρωίδα της και της αγάπης που τελικά βρίσκει, αν και όχι με τον τρόπο που περίμενε. Εξ ου και παρά το γεγονός ότι κείμενο είναι σκοτεινό ψυχολογικά, αποπνέει εν τέλει αισιοδοξία…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/15/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ