Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

27.01.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Dylan Thomas
Μετάφραση
Έφη Φρυδά
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-486-2
Σελίδες
128
                                                                 «Πεινούσε για φως…»

Αν μου ζητούσαν να διαλέξω από τους αγαπημένους μου ποιητές έναν, αυτός θα ήταν ο Ντύλαν Τόμας. Ο Ουαλός «βάρδος», που όπως ο Ρεμπώ έλαμψε στο ποιητικό στερέωμα πολύ νέος και έφυγε από τη ζωή νωρίς, αντλώντας από την παράδοση της καταγωγής του αλλά και από μύθους, ιστορίες και αρχέτυπα θεμελιώδη στον ανθρώπινο πολιτισμό, δημιούργησε μια μεταφυσική ποίηση εικόνων που εντυπώνονται βαθιά μέσα σου με τη δύναμή τους: σε αλλάζουν, σε μεταλλάσσουν σε κάτι καινούργιο ή ξυπνούν αυτό που είσαι… Ο Ντύλαν Τόμας ήταν ο ποιητής-προφήτης και η εμπειρία να ακούς τον ίδιο να απαγγέλλει την ποίησή του, είναι συγκλονιστική.

Στην παρούσα συλλογή περιλαμβάνονται επτά ποιήματα-διηγήματα από την πρώτη του συγγραφική περίοδο, πριν εξελιχθεί σε αυτό που έγινε στη συνέχεια, αλλά ήδη με όλα τα στοιχεία του ποιητικού του σύμπαντος ζωντανά και απαστράπτοντα. Με υλικό από τους μύθους και τις δοξασίες της Ουαλίας, τη Βίβλο, αλλά και από την ψυχανάλυση, δημιουργεί μικρά και συμπυκνωμένα κείμενα, μαύρα διαμάντια ποιητικής πρόζας, με πρωταγωνιστές σαλούς, δολοφόνους, απόκληρους, αρνητές της κοινωνίας των ανθρώπων και των συμβιβασμών της. Όπως πολύ σωστά το θέτει στο επίμετρο η Έφη Φρυδά, που έχει κάνει και την εξαιρετική μετάφραση, είναι ένας προβοκάτορας της ποίησης, που επιχειρεί σκοπίμως να σπάσει τα δεσμά της σύμβασης όχι μόνο στην τέχνη, αλλά και στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Από τις ιστορίες της συλλογής ξεχώρισα με πρώτη ανάγνωση, που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί σε αυτά τα κείμενα, το αριστουργηματικό «Δέντρο» (από όπου δανείστηκα και τον τίτλο αυτής της παρουσίασης), με την ποιητική επαναφήγηση της Βίβλου αλλά και της Καινής Διαθήκης, «Το Φόρεμα», το σκοτεινό όνειρο-παραλήρημα ενός τρελού δολοφόνου, και το «Σχολείο μαγισσών», μία τελετουργία μαύρης μαγείας σε ποιητική απόδοση που αποτελεί μία γνήσια ιστορία τρόμου.

Όπως είπα και στην αρχή αυτού του σημειώματος, η ποίηση του Ντύλαν Τόμας είναι εμπειρία καθοριστική που σε αλλάζει. Σε ξυπνά και πάλι στη νιότη του κόσμου, όπως οφείλει να κάνει η ποίηση πάντα. Κι αν νιώθεις πως κάτι έχεις χάσει μέσα σου, αν σου λείπει μια ποιότητα ψυχική που κάποτε είχες και απώλεσες, μέσα στις λέξεις και τις εικόνες που ρέουν στο έργο του, θα την ξαναβρείς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ