Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

01.10.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΗΛΕΚΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σάντυ Παπαϊωάννου
Κατηγορία
ISBN
960-6839-02-3
Σελίδες
623

Οι Έσχατες Μέρες

            When the lamb is shattered 
            the light in the dust lies dead

                                         Percy Shelley

Κάθε φορά που επιστρέφω στην κλασική λογοτεχνία, αισθάνομαι ότι αναβαπτίζομαι στα νερά της - ό,τι κι αν έχω διαβάσει, όσο εντυπωσιακό, αξιόλογο, πρωτοποριακό κι αν είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με την τέχνη των κλασικών: όπως ακριβώς η όραση εντυπωσιάζεται προς στιγμήν από τα επιτεύγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όμως μόνο μπροστά στις αρχαίες πυραμίδες και την αινιγματική Σφίγγα μπορεί η ανθρώπινη ψυχή να νιώσει δέος και μόνο μπροστά στην αιώνια ομορφιά του Παρθενώνα μπορεί να κατανοήσει την έννοια της αρμονίας.

Σ' αυτό το υψηλό επίπεδο της λογοτεχνίας εντάσσεται και ''Ο Τελευταίος Άνθρωπος'' (1826) της Αγγλίδας εκπροσώπου του Ρομαντισμού Μαίρης Σέλλεϋ (συγγραφέως επίσης του διάσημου ''Φράνκενσταϊν''), που θεωρείται σήμερα το σημαντικότερο βιβλίο της, αν και την εποχή που εκδόθηκε δέχτηκε άγρια επίθεση από τους κριτικούς. Ανήκει ως είδος στη λογοτεχνία του Φανταστικού και τοποθετώντας τη δράση στο 2090 μ.Χ., διηγείται τη ζωή και τις περιπέτειες, από τα νεανικά χρόνια έως την ωριμότητα, μιας πενταμελούς ομάδας συντρόφων, φίλων και εραστών που η μοίρα τους όρισε να ζήσουν τις τελευταίες μέρες του ανθρώπινου γένους στη Γη. Αφηγητής της ιστορίας και μάρτυρας των συγκλονιστικών έσχατων καιρών, είναι ο Άγγλος Λάιονελ Βέρνεϋ - μοναδικός επιζών όχι μόνο της συντροφιάς, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας που εξαφανίζεται από έναν θανατηφόρο λοιμό.

Το βιβλίο είναι πληθωρικό, πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο: οι βασικοί ήρωες πλαισιώνονται από ένα πλήθος προσώπων που συμπυκνώνουν χαρακτηριστικές ανθρώπινες προσωπικότητες και συμπεριφορές από όλο το κοινωνικό φάσμα ,ενώ οι πολεμικές συρράξεις, τα πολιτικά πάθη και οι ταξικές συγκρούσεις αποδίδονται με ρεαλισμό και με μια βαθύτατη ικανότητα πολιτικής σκέψης και ανάλυσης που απηχεί την ιδεολογία των Άγγλων αντιεξουσιαστών, στον κύκλο των οποίων ανήκε και η Μαίρη Σέλλεϋ (όπως επίσης και ο πατέρας της Ουίλιαμ Γκόντουιν και ο σύζυγός της, ο ποιητής Πέρσυ Σέλλεϋ).

Το κείμενο περιέχει επίσης και αυτοβιογραφικά στοιχεία, αφού οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα που κυριαρχούσαν στη ζωή της συγγραφέως: τον σύντροφό της Πέρσυ Σέλλεϋ, τον στενό του φίλο και σχεδόν μέλος της οικογένειάς τους Λόρδο Βύρωνα και την ετεροθαλή αδελφή της που συνδεόταν ερωτικά μαζί του. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αν και η αφήγηση τοποθετείται στο πολύ μακρινό μέλλον, εντάσσονται σ' αυτήν ιστορικά γεγονότα του 19ου αι. όπως ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους, που παρουσιάζεται με καθαρά φιλελληνική οπτική, ''προβλέποντας'' μάλιστα και την επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Η μεγάλη όμως λογοτεχνική αξία του βιβλίου βρίσκεται στη στέρεη αρχιτεκτονική της δομής του, στην ολοζώντανη και ολοκληρωμένη απόδοση των χαρακτήρων, καθώς και στον ωκεανό των συναισθημάτων που ξεχειλίζουν τις σελίδες: όλη η κλίμακα της ανθρώπινης ψυχής, από την έκσταση του έρωτα μέχρι την άβυσσο της απελπισίας, αποτυπώνεται με το πάθος του Ρομαντισμού, χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασής τους την υπέροχη γλώσσα του κειμένου, την οποία η μεταφράστρια Σάντυ Παπαϊωάννου απέδωσε εξαιρετικά. Η Μαίρη Σέλλεϋ δεν γράφει λέξεις στο λευκό χαρτί, δημιουργεί με τις λέξεις εικόνες με χρώματα και αποχρώσεις, υποβλητική ατμόσφαιρα και συμβολισμούς, φως και σκιά - ακριβώς όπως ένας σπουδαίος ζωγράφος. Συμπερασματικά, ένα σπουδαίο βιβλίο από μια σημαντική γυναίκα συγγραφέα για την οποία (όπως και για όλους τους Ρομαντικούς) τέχνη και ζωή αποτελούσαν μια ολότητα. Γι' αυτό ακριβώς και το έργο της συγκινεί τόσο βαθιά....

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ