Έχουμε διαβάσει 2842 βιβλία

ΤΟ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ

05.01.2019
facebook email
ΤΟ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Kopano Matlwa
Μετάφραση
Μαρία Φακίνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-252-4
Σελίδες
184
                                                       Μια σκληρή εικόνα της Νότιας Αφρικής

Μια νεαρή γιατρό βάζει ως πρωταγωνίστρια στο μυθιστόρημά της «Το νυχτολούλουδο» η συγγραφέας Kopano Matlwa –γιατρός και η ίδια– για να δώσει στο αναγνωστικό κοινό μια σπαρακτική εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας της πατρίδας της. Η Μασετσάμπα, η νεαρή πρωταγωνίστρια, εγκλωβισμένη στα στενά όρια του φύλου που προσδιορίζει η κοινωνία της χώρας, γεμάτη ντροπή για τη συνεχή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, και με ένα εσωτερικό κενό που άφησε η αυτοκτονία του αδερφού της, προσπαθεί να σταθεί δυνατή σε έναν κόσμο που υπονομεύει κάθε προσπάθεια ουσιαστικής επιβίωσης. Ικανοποιώντας το μεγαλύτερο όνειρο της παιδικής της ηλικίας καταφέρνει να ολοκληρώσει τις σπουδές της στην ιατρική και εργάζεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Η όρεξή της για προσφορά στον συνάνθρωπο αντικαθίσταται σταδιακά από την απελπισία για την αδυναμία της να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη· ελάχιστοι πόροι, ελάχιστο προσωπικό, ελάχιστος χρόνος ξεκούρασης περιορίζουν τη δουλειά της στα απολύτως απαραίτητα και την κάνουν να αισθάνεται ανεπαρκής.

Μοναδική της φίλη μια συνάδελφός της από τη Ζιμπάμπουε, η Νιάσα. Δυναμική, έτοιμη να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί και έντονα πολιτικοποιημένη, είναι όλα όσα θα ήθελε να είναι η Μασετσάμπα. Συγκατοικούν, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το νοσοκομείο, αλλά η έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, με τα συνεχόμενα περιστατικά ξενοφοβικής βίας διαταράσσουν τη σχέση τους. Η Μασετσάμπα αποφασίζει ότι πρέπει να δράσει, να ορθώσει το ανάστημά της για χάρη όσων δεν μπορούν να το κάνουν, κινητοποιείται, ενοχλεί και τελικά τιμωρείται με τον χειρότερο τρόπο που θα μπορούσε να τιμωρηθεί μια γυναίκα. Κι όταν φτάνει στον πάτο, ένα βήμα πριν από την τρέλα, θα αντλήσει δύναμη από το απρόσμενο δώρο που θα της χαρίσει η ζωή και θα σταθεί ξανά στα πόδια της.

Η Νοτιοαφρικανή συγγραφέας δίνει σε αυτό το σύντομο μυθιστόρημα τη μορφή προσωπικού ημερολογίου. Ένα ημερολόγιο που ακολουθεί σχεδόν ολόκληρη την πορεία της ζωής της Μασετσάμπα, ενώ παράλληλα εξερευνά τα συναισθήματα που την καθορίζουν ως προσωπικότητα μέσα σε ένα σύνολο που θέτει αυστηρούς κανόνες για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα (η ντροπή που αισθάνεται για την ίδια της τη φύση), το πώς καταπιέζεις το πένθος (είναι αλλόκοτο να θες να μιλήσεις στον νεκρό αδερφό σου), το πώς εξασκείς το λειτούργημα του γιατρού (κάνεις τα απολύτως απαραίτητα, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μετανάστες), το πώς συνυπάρχεις με ανθρώπους που ψάχνουν στη χώρα σου μια καλύτερη μοίρα από αυτήν που τους επεφύλαξε η δική τους (δεν συνυπάρχεις∙ αυτοί είναι οι ξένοι που ήρθαν να πάρουν τις δουλειές των συμπατριωτών σου) και το πώς αποδέχεσαι έναν Θεό που σε ξέχασε τη στιγμή που τον είχες ανάγκη (του φωνάζεις, τον ικετεύεις και τον απειλείς). Όλα αυτά τα διαφορετικά κομμάτια που συνθέτουν το μοναδικό μωσαϊκό της προσωπικότητας μιας συγκεκριμένης γυναίκας αποτελούν ταυτόχρονα το μέσον που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, μέσα από μια γλώσσα που διαθέτει πολλαπλά επίπεδα, για να απεικονίσει τη σύγχρονη Νότια Αφρική, μια χώρα που συνεχίζει να βιώνει αγωνίες και συγκρούσεις που αλλοιώνουν την κοινωνική της συνοχή. Σπάνια συναντάμε τόσο πλούτο συναισθημάτων και εικόνων, βάθος εσωτερικού κόσμου και ρηχότητα μιας ρημαγμένης κοινωνίας σε ένα τόσο σύντομο μυθιστόρημα. Ακόμα πιο σπάνια ο προβληματισμός που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης συνεχίζει να ακολουθεί τον αναγνώστη και πολύ μετά το τέλος του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαρίνα Παπαγεωργίου

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου, με αφορμή το βιβλίο της «Γλυκιά Πενικιλίνη» (εκδόσεις Ιωλκός), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
27.01.2019
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ Ποίηση Γιάννης Αντιόχου ΙΚΑΡΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Lee Child BELL ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Γαϊτανόπουλος MOMENTUM Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ξένη Λογοτεχνία Herman Hesse ΚΡΙΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ 7Α Η ΘΕΣΗ 7Α Ξένη Λογοτεχνία Sebastian Fitzek ΔΙΟΠΤΡΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Ξένη Λογοτεχνία Alice Zeniter ΠΟΛΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Albert Mathiez ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Arturo Perez-Reverte ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Cusk GUTENBERG ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ Ξένη Λογοτεχνία J. P. Delaney ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ Ελληνική Λογοτεχνία Ελένη Πριοβόλου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ξένη Λογοτεχνία Ursula Le-Guin ΑΙΟΛΟΣ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ Ελληνική Λογοτεχνία Μανώλης Ανδριωτάκης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ Ποίηση Ευριπίδης Γαραντούδης ΚΙΧΛΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ελληνική Λογοτεχνία Γιάννης Παλαβός ΝΕΦΕΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 178 ΥΠΟΘΕΣΗ 178 Ξένη Λογοτεχνία Antonio Fusco ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ