Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ

14.12.2018
facebook email
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΞΥ
Συγγραφέας
Mark Sullivan
Μετάφραση
Νοέλα Ελιασά
Κατηγορία
ISBN
978-960-436-555-5
Σελίδες
576
                                                       Μια αληθινή ιστορία αντίστασης

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος καθόρισε τον 20ό αιώνα, διαμόρφωσε τη μετέπειτα πορεία του και στοίχειωσε τη συλλογική μνήμη νικητών και ηττημένων. Δεν είναι λοιπόν απροσδόκητο το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πιο συχνά θέματα του ιστορικού μυθιστορήματος. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Αμερικανού Μαρκ Σάλιβαν –η ιδέα για το οποίο, όπως ο ίδιος μας πληροφορεί, του προσφέρθηκε μέσω μαρτυρίας κάποιου γνωστού του– εστιάζει στην αντίσταση ενός έφηβου Ιταλού, του Πίνο Λέλα.

Στα μέσα του 1943 ο Πίνο είναι ένας τυπικός έφηβος: παθιάζεται με τη μουσική, κάνει παρέα με τους φίλους του και φλερτάρει νεαρές κοπέλες. Η εποχή όμως στην οποία ζει απέχει πολύ από το συνηθισμένα και, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προσπαθεί να την αγνοήσει, η πραγματικότητα δεν θα αργήσει να του αποκαλυφθεί όταν το Μιλάνο, η πόλη στην οποία ζει με την οικογένειά του, γίνεται στόχος των συμμαχικών βομβαρδισμών. Οι γονείς του τον στέλνουν σε ένα μοναστήρι στις ιταλικές Άλπεις και εκεί θα βρεθεί υπό την καθοδήγηση ενός χαρισματικού ιερέα, του πατέρα Ρε. Η ικανότητά του στο σκι και στην αναρρίχηση θα αποδειχθεί σωτήρια για αρκετούς Εβραίους που ο πατέρας Ρε φυγαδεύει στην Ελβετία και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στην προσωπική του αντίσταση ενάντια στις ναζιστικές μεθόδους. Καθώς τα 18α γενέθλιά του πλησιάζουν και μαζί η στράτευσή του, οι γονείς του τον αναγκάζουν να καταταγεί στην Οργάνωση Τοτ του γερμανικού στρατού ώστε να αποφύγει το ρωσικό μέτωπο όπου οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν λιγοστές. Η τύχη του θα τον φέρει μπροστά στον στρατηγό Λέγιερς και θα γίνει ο επίσημος οδηγός του. Με την καθοδήγηση του θείου του, ο οποίος συνεργάζεται με την Αντίσταση, θα αρχίσει να μαζεύει πληροφορίες από τις συναντήσεις του στρατηγού, στοιχεία που να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους Συμμάχους.

Το μυθιστόρημα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, τα οποία ουσιαστικά ακολουθούν τα διαφορετικά στάδια της ζωής του Πίνο: από την ανεμελιά της εφηβείας και τη συμβολή του στη φυγάδευση αρκετών Εβραίων, στην απότομη ενηλικίωση και στις εμπειρίες του στον διπλό του ρόλο, αυτόν του στρατιώτη και του κατασκόπου, για να καταλήξουμε στο τελευταίο μέρος –το οποίο αν και μικρότερο σε έκταση είναι εξίσου δυνατό σε ένταση– και στη δημοσιογραφικού ύφους καταγραφή της υπόλοιπης ζωής του Πίνο Λέλα, τον αντίκτυπο που είχαν οι εμπειρίες που βίωσε, κυρίως ο θάνατος της αγαπημένης του Άννα, στη μετέπειτα πορεία του. Αυτός ο διαχωρισμός καθιστά το μυθιστόρημα, εκτός από μια καταγραφή της ατομικής αντίστασης ενός νέου ανθρώπου στην υπό γερμανική κατοχή Ιταλία, μια ιστορία ενηλικίωσης σε δύσκολους καιρούς, σε καιρούς που δεν υπάρχουν φυσιολογικές στιγμές και εμπειρίες. Η βιαιότητα του πολέμου και η απάνθρωπη συμπεριφορά των Γερμανών δεν είναι απλά περιγραφικές εικόνες, αλλά παραστατικές αφηγήσεις που οριοθετούν την απελπισία που βιώνει ο κεντρικός χαρακτήρας και μαζί του όλη η Ιταλία.

Με πολύ ενδιαφέρον, λοιπόν, διαβάζεται αυτή η ιστορία ανιδιοτελούς προσφοράς του νεαρού Ιταλού Πίνο Λέλα στην υπεράσπιση της πατρίδας και των ανθρώπων της (ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής), ένα ταξίδι στα οδυνηρά τελευταία χρόνια του πολέμου που, όπως είναι επόμενο, καθόρισαν την ιστορική πορεία της Ευρώπης, αλλά και την προσωπική ιστορία όλων όσοι είχαν την ατυχία να βρεθούν μπλεγμένοι σε αυτόν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ