Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

07.12.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Fabio Stassi
Μετάφραση
Δήμητρα Δότση
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-239-5
Σελίδες
272
                                                     Πώς η λογοτεχνία σου γιατρεύει τη ζωή

Παραφράζουμε τον τίτλο του βιβλίου του Δημήτρη Στεφανάκη (Ψυχογιός, 2016), προκειμένου να εισέλθουμε στον κόσμο ενός βιβλίου που εσωκλείει ένα μέρος του κόσμου της λογοτεχνίας. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο Fabio Stassi είναι συγγραφέας, υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε εκδοτικό οίκο και παράλληλα εργάζεται σε πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Το 2013 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στο μυθιστόρημά του «Ο τελευταίος χορός του Σαρλό», το οποίο μεταφράστηκε σε 19 χώρες, ενώ στην Ιταλία τιμήθηκε με έξι βραβεία μεταξύ των οποίων και το Premio Campiello. Το 2016 «Η χαμένη αναγνώστρια» κέρδισε το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της χρονιάς.

Ο Βίντσε Κόρσο έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του λίγα βιβλία, μια κληρονομιά που στιγμάτισε τη ζωή του. Τα εισοδήματά του είναι μηδαμινά και γι’ αυτό αποφασίζει να εργαστεί ως βιβλιοθεραπευτής, δηλαδή να ακούει τα προβλήματα των πελατών του και εν συνεχεία να τους προτείνει βιβλία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Η συνομιλία με ανθρώπους που θέλουν να εξωτερικεύσουν όσα τους αγκιστρώνουν, ορισμένες φορές καταλήγει σε μια στιχομυθία φιλοσοφικής και ψυχικής αναζήτησης.

Μέχρι τη στιγμή που μια ηλικιωμένη γειτόνισσα του Βίντσε εξαφανίζεται. Ο Βίντσε αρχίζει ν’ ακολουθεί το μονοπάτι της γειτόνισσας μέσα από τα βιβλία που διάβασε το τελευταίο διάστημα. Μπροστά του ορθώνεται ένα κουβάρι γεμάτο λογοτεχνία κι ένα μυστήριο που φαίνεται ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να ξετυλίξει. Η αναζήτηση της «χαμένης αναγνώστριας» έχει μόλις ξεκινήσει, μέσα από μια περιπετειώδη περιήγηση στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.

Η γραφή στο μυθιστόρημα του Fabio Stassi γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, ενώ η δομή είναι χωρισμένη σε κεφάλαια. Ο λόγος του συγγραφέα είναι λιτός και μεστός, με πλούσιες διακειμενικές αναφορές. Η πλοκή του βιβλίου τηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ιστορία καθ’ εαυτή και στις λογοτεχνικές αναφορές. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι του πρωταγωνιστή με τους πελάτες του, μια ενδελεχής καταβύθιση στον κόσμο της ανθρώπινης ψυχής και στη σύνδεση που μπορεί να υπάρξει μέσα από βιβλιοφιλικές προσεγγίσεις. Οι ζωές των χαρακτήρων του Stassi συνδέονται με διάφορους τρόπους με βιβλία και συγγραφείς, απογυμνώνοντας οποιαδήποτε εθελοτυφλία, κατακρημνίζοντας άγκιστρα που διατηρούνται ακούσια ή εκούσια, φέρνοντας λύσεις που πολλές φορές δεν θέλουν ν’ αντικρίσουν.

Κι αυτό είναι η καλή λογοτεχνία, να σε κάνει να κοιτάξεις στο έρεβος μέσα σου, να συναισθανθείς ότι όσα αντιμετωπίζεις τα έχουν αντιμετωπίσει και άλλοι –έστω και φανταστικοί ήρωες–, να περιηγηθείς σε κόσμους φανταστικούς, να γνωρίσεις φυσιογνωμίες που κάποιες φορές θα μείνουν χαραγμένες στον νου. Κι από αυτήν την άποψη το βιβλίο του Fabio Stassi επιτυγχάνει όλα τα προηγούμενα, αποτελώντας ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ