Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΙΤΦΟΡΝΤ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ

30.11.2018
facebook email
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΙΤΦΟΡΝΤ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ρηγούλα Γεωργιάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-604-8
Σελίδες
504
                                            Μυθιστορηματικές προσεγγίσεις άλυτων μυστηρίων

Στις 19 Ιανουαρίου 1920, η νοσοκόμα Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ Σορ, βαφτισιμιά και συνονόματη της διάσημης νοσοκόμας, βρέθηκε δολοφονημένη στο τελευταίο κουπέ ενός τρένου. Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αλλά προκάλεσε το ενδιαφέρον της Jessica Fellowes –συγγραφέως γνωστής κυρίως για τα συνοδευτικά μυθιστορήματα της πολύ επιτυχημένης σειράς Downton Abbey– η οποία το τοποθετεί ως κεντρικό μυστήριο στο παρόν μυθιστόρημα.

Στο ίδιο τρένο όπου βρίσκεται δολοφονημένη η άτυχη νοσοκόμα ταξιδεύει η νεαρή Λουίζα Κάνον, η οποία καταφέρνει να γλιτώσει την τελευταία στιγμή από τα χέρια του αδίστακτου θείου της. Με τη βοήθεια του αστυνόμου σιδηροδρόμων Γκάι Σάλιβαν καταφέρνει να φτάσει στην έπαυλη των Μίτφορντ για να δουλέψει ως παιδοκόμος. Μια φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στη Λουίζα και τη μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, τη δεκαεξάχρονη Νάνσι. Όταν η Νάνσι, η οποία αρέσκεται στο να γράφει ιστορίες τρόμου, διαβάζει στην εφημερίδα για τον φόνο της νοσοκόμας, αποφασίζει να λύσει το μυστήριο. Με την –απρόθυμη αρχικά– βοήθεια της Λουίζας και του νεαρού αστυνομικού Σάλιβαν αρχίζει να συγκεντρώνει στοιχεία και να ψάχνει ποιος θα μπορούσε να έχει όφελος από τη δολοφονία μιας συνταξιούχου νοσοκόμας. Οι έρευνές των τριών νέων, όμως, οδηγούν σε διαφορετικούς υπόπτους κάθε φορά. Μυστικά ξεσκεπάζονται και ο δολοφόνος αναλαμβάνει δράση όταν καταλαβαίνει ότι απειλείται.

Η συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει με επιτυχία την κοινωνική πραγματικότητα της βρετανικής κοινωνίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις έντονες ανισότητες, τις δυσκολίες των βετεράνων να επανενταχτούν, αν και προσεγγίζει μάλλον επιφανειακά τις ουλές που άφησε στην ψυχή τους ο πόλεμος. Με ιδιαίτερη ικανότητα παραθέτει την καθημερινότητα και τους κώδικες της ανώτερης τάξης, ενός κόσμου που φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις αλλαγές που συντελούνται γύρω του. Οι τρεις νεαροί πρωταγωνιστές, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, κρίνουν απαραίτητη τη λύση του μυστηρίου και δεν σταματούν να την αναζητούν παρόλο που συναντούν μεγάλα εμπόδια στον δρόμο τους. Ενδιαφέρον έχει και η επιλογή της συγγραφέως να τοποθετήσει στην ιστορία της και άλλα πραγματικά πρόσωπα, όπως είναι η οικογένεια Μίτφορντ. Τα κορίτσια της οικογένειας απασχόλησαν αρκετά τους κοσμικούς κύκλους της εποχής τους και ακολούθησαν εντελώς διαφορετικούς δρόμους: τρεις ασχολήθηκαν με τη συγγραφή, δύο ακολούθησαν τη φασιστική ιδεολογία, ενώ μία ήταν μέλος του Αμερικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Στο παρόν μυθιστόρημα η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η Νάνσι, με τη ζωηρή φαντασία που θα την οδηγήσει αργότερα στη συγγραφή, αναλαμβάνει ρόλο ντετέκτιβ και συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση του μυστηρίου.

Συνολικά πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία για ένα έγκλημα που συγκλόνισε την κοινωνία της εποχής του, με πρωταγωνιστές που, αν και συμπτωματικά βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας, αρνούνται να εγκαταλείψουν το κυνήγι του δολοφόνου. Διασκεδαστικό και ευκολοδιάβαστο, δημιουργεί προσδοκίες για το επόμενο της σειράς στο οποίο θα πρωταγωνιστεί η Πάμελα Μίτφορντ, η δεύτερη κόρη της οικογένειας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ