Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΚΡΥΟ ΧΩΜΑ

16.11.2018
facebook email
ΚΡΥΟ ΧΩΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΞΥ
Συγγραφέας
Adrian McKinty
Μετάφραση
Θάνος Καραγιαννόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-436-544-9
Σελίδες
400
                                                            Εγκλήματα και πολιτική στη Βόρεια Ιρλανδία

Μια νέα σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων έφεραν στη χώρα μας οι εκδόσεις Οξύ, συστήνοντάς μας έναν συγγραφέα από τη Βόρεια Ιρλανδία, τον Adrian McKinty. Με σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο γεννημένος στο Μπέλφαστ συγγραφέας κατοικεί πλέον στην Αυστραλία. Το 2013 εξέδωσε το «Κρύο χώμα», το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Σον Ντάφι, ενώ το πέμπτο βιβλίο της σειράς, “Rain Dogs”, τιμήθηκε το 2017 με το βραβείο Edgar.

Η ιστορία ξεκινάει τον Μάιο του 1981, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του απεργού πείνας Μπόμπι Σαντς και λίγο διάστημα πριν από τον πολυαναμενόμενο γάμο του πρίγκιπα Καρόλου. Δύο άντρες βρίσκονται δολοφονημένοι, με το δεξί τους χέρι ακρωτηριασμένο. Το μόνο πράγμα που φαίνεται να συνδέει τις δύο δολοφονίες είναι το γεγονός ότι και οι δύο ήταν ομοφυλόφιλοι. Το τμήμα ερευνών της αστυνομίας του Καρικφέργκους, που αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει την υπόθεση, φαίνεται να μην μπορεί να βρει άκρη και ο αστυνόμος Σον Ντάφι προσπαθεί να καταλάβει εάν ο πρώτος serial killer της Βόρειας Ιρλανδίας έχει βάλει στόχο τους ομοφυλόφιλους του Μπέλφαστ. Όταν λίγο αργότερα ανακαλύπτουν το απαγχονισμένο πτώμα μιας νεαρής κοπέλας, πρώην συζύγου ενός απεργού πείνας, ο Σον Ντάφι έχει τη διαρκή αίσθηση ότι οι δύο υποθέσεις συνδέονται, παρόλο που όλοι οι υπόλοιποι είναι πεπεισμένοι για το αντίθετο. Πώς όμως συνδέονται αυτές οι δύο υποθέσεις και σε ποιο βαθμό υπάρχει εμπλοκή του IRA ή των παραστρατιωτικών δυνάμεων;

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στο παρελθόν (πρόσφατο ή μακρινό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο όταν το ιστορικό πλαίσιο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και δεν αποτελεί μόνο ένα αφηρημένο χρονικό πλαίσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ιστορικό πλαίσιο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία: νεκροί απεργοί πείνας, δρόμοι που φλέγονται από τις καθημερινές συγκρούσεις, παραστρατιωτικές και επαναστατικές οργανώσεις που δρουν σε μια πόλη-απειλή για όλους. Με αριστοτεχνικό τρόπο –ακόμα και με έναν ειρωνικό λυρισμό ορισμένες φορές–, ο συγγραφέας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας πόλης που μοιάζει με πεδίο μάχης και που ακόμα και το να βάλεις το κλειδί στη μίζα του αμαξιού αποτελεί ένα ρίσκο. Παράλληλα, τοποθετεί στο επίκεντρο της ιστορίας μια ασυνήθιστη –για την εποχή της– περίπτωση αστυνομικού: ο Σον Ντάφι είναι ένας καθολικός αστυνόμος σε μια αστυνομική δύναμη προτεσταντών, προδότης για τους δικούς του, ο μοναδικός καθολικός κάτοικος σε μια γειτονιά προτεσταντών. Οι σπουδές του στην ψυχολογία τον βοηθούν να κοιτάζει από διαφορετικές σκοπιές την υπόθεση, αλλά δεν πείθουν ιδιαίτερα τους ανωτέρους του. Βασικό του χαρακτηριστικό, όμως, είναι το πείσμα του να ανακαλύψει την αλήθεια, να ακολουθήσει αυτό που του υποδεικνύει το ένστικτό του, ακόμα κι αν ρισκάρει όχι μόνο την καριέρα του, αλλά και την ίδια του τη ζωή.

Καλοδουλεμένο και γεμάτο γρίφους που ζητούν απαντήσεις, το «Κρύο χώμα» μας μεταφέρει πίσω σε μια ταραγμένη εποχή, σε μια βασανισμένη πόλη όπου δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, παρά μόνο αντίπαλοι και πολιτικά συμφέροντα, όπου ακόμα και οι δολοφονίες ομοφυλόφιλων κρύβουν πολιτικά κίνητρα και οι δολοφόνοι καθοδηγούνται από ορμές αλλά και σκοπιμότητες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ